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Dear Mr. Howell: 

January 30, 1998 

You seek an opinion "regarding the tax exempt status of the various chambers of 
commerce throughout the state; specifically whether they are exempt from ad valorem 
taxation." You provide the following infonnation by way of background: 

[i]t appears that often the chambers of commerce rent facilities 
and engage in public commerce which do not appear to be 
eleemosynary in nature and therefore would not qualify for 
exemption under our South Carolina state tax laws. 

Please be advised that the Department of Revenue heretofore 
has taken a position that these type organizations qualify for 
exemption under Section 12-37-220(b)(l6)(a) of the South 
Carolina Code of Laws for 1976, as amended. 

On behalf of Beaufort County Council, I would appreciate 
your Office issuing an Attorney General's opinion as to 
whether or not the chambers of commerce are exempt from ad 
valorem taxation and whether or not exemption covers other 
properties owned by the chamber. A clear construction of 
Section 12-37-220(B)(l6)(a) would seem to indicate that only 
the main office as a meeting place would be exempt and other 
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properties owned by a chamber of commerce would be subject 
to taxation. 

Law I Analysis 

S.C. Code Ann. Sec. 12-37-220 sets forth an enumeration of exemptions from ad 
valorem taxation. Section 12-37-220(B)(l6)(a) exempts 

[t]he property of any religious, charitable, eleemosynary, 
educational, or literary society, corporation or other 
association, when the property is used by it primarily for the 
holding of its meetings and the conduct of the business of the 
society, corporation, or association and no profit or benefit 
therefrom inures to the benefit of any private stockholder or 
individual. 

To my knowledge, no South Carolina decision or opinion of this Office has, as yet, 
interpreted § 12-37-220(A)(l6)(a). However, certain guidance is provided by other 
analogous authorities. For example, the case of Hibernian Society v. Thomas, et al., 282 
S.C. 465, 319 S.E.2d 339 (Ct. App. 1984) is instructive. There, the Court of Appeals was 
faced with interpretation of§ 12-37-220(B)(l2). Such provision reads as follows: 

(12) [t]he property of any fraternal society, corporation or 
association when the property is used primarily for the holding 
of its meetings and the conduct of its business and no profit 
or benefit therefrom shall inure to the benefit of any private 
stockholders or individuals. (emphasis added). 

As can be seen the highlighted portion of the statute is virtually identical to that contained 
in § 12-37-220(B)(l6)(a). The question before the Court was whether, pursuant to the 
foregoing enactment, the Hall belonging to the Hibernian Society was exempt from ad 
valorem taxation. 

The Court noted that "[a]s a general rule, tax exemption statutes are strictly 
construed against the taxpayer." Further, the Court responded to the argument that the 
Society was not entitled to a tax exemption because the property was not "used primarily 
for the holding of [the Society's] meetings and the conduct of [the Society's] business and 
no profit or benefit therefrom shall inure to the benefit therefrom shall inure to the benefit 
of any private stockholders or individuals." In addressing this contention, the Court found 
the exemption to be applicable, analyzing the statute as applied to the facts as follows: 



Mr. Howell 
Page 3 
January 30, 1998 

[t]he next condition to be satisfied is that the Hall be 
used primarily for the holding of the Society's meetings and 
the conduct of its business. The word "primarily" means "of 
first importance" or "principally". [citations omitted] .... As 
stated, the Hall is used to hold the Society's meetings and to 
conduct the business of being a fraternal organization. 
However, the Hall is also rented out to nonmembers and to 
members (who must also pay for this privilege) for their own 
personal, social use. This rental activity, though, is clearly 
secondary to the Hall's principal use as a meeting place for 
the conduct of the Society's business. The Hall is used 364 
days a year for the fraternal and social purposes of the 
Society. In contrast, rentals of the Hall for nonmember 
functions are intermittent. Although the Society derives a 
significant income from these rentals, the money received 
from rentals is far less than the amount paid by the 
membership as dues. 

The last requirement is that no profit or benefit from 
the Society's business can inure to the benefit of any 
individual member. Obviously, no member receives any 
direct financial benefit from belonging to the Society such as 
a salary or dividends. We recognize that the "profit or 
benefit" may inure to an individual other than through the 
distribution of dividends. The City and County are arguing 
that having a place to socialize to the exclusion of the general 
public is sufficient "profit or benefit" to deny the exemption. 
We disagree. 

There is bound to be some incidental, non-financial 
benefit resulting from membership in any type organization. 
In enacting this particular condition, the legislature intended, 
we believe, to stop the flow of any direct or indirect 
commercial benefits to the individual member of the Society, 
see Harding Hospital v. U.S., 505 F.2d 1068 (6th Cir. 1974), 
as opposed to the benefits which inherently and customarily 
flow to the members of a fraternal organization as a group. 
Thus, the benefits resulting from membership in the fraternal 
organization which inure to the Society as a group, such as 
being able to purchase .drinks in the lounge at cost and being 
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able to rent the Hall at a lesser amount than non-members do 
not violate this requirement. Since the Society is not a 
business league and since the Society's members receive no 
free or reduced insurance benefits, no merchant's discounts or 
no other form of indirect commercial benefits, the no-profit 
condition has been met. 

319 S.E.2d at 342. Thus, the foregoing language offers considerable guidance as to how 
our courts would interpret the virtually identical language contained in § 12-37-
220(B)(l6)(a). The Court in Hibernian emphasized that so long as the property is being 
used "primarily" as a meeting place, etc., the fact that there were unrelated secondary uses 
of the property was not controlling. 

Of course, the issue of whether the exemption provided in§ 12-37-220(B)(16)(a) 
is applicable in a given situation or to a particular piece of property is primarily a factual 
determination beyond the scope of an opinion of this Office. Op. Atty. Gen., 
December 12, 1983. Moreover, such determinations rest with the Departinent of Revenue, 
the agency primarily charged with enforcement of the State's tax laws. The construction 
of a statute by the agency charged with its administration is entitled to most respectful 
consideration and will not be overruled by the courts without cogent reasons. Logan and 
Associates v. Leathermm 290 S .. C. 400, 351 S.E.2d 146 (1986); Emerson Elec. Co. v. 
Wason. Inc., 287 S.C. 394, 339 S.E.2d 118 (1986). The Supreme Court has ruled that it 
may not substitute its judgment for that of the agency's where the agency's decision is 
factually supported. Byerly Hosp. v. S.C. State Health and Human Services Finance 
Commission, 319 S.C. 225, 460 S.E.2d 383 (1995). Neither may this Office supersede 
the determinations made by the Department of Revenue. 

In this instance, I must presume that the Department of Revenue's application of 
§ 12-37-220(B)(16)(a) is factually supported and is in accord with the Court of Appeal's 
interpretation in the Hibernian Society case. Clearly, the Court recognized in Hibernian 
that the plain intent of similar language is that the property in question must be used 
"primarily for the holding of the [eleemosynary corporation's] meetings and the conduct 
of [its] business .... " The application of the exemption to a particular piece of property 
would undoubtedly depend upon the facts as to how that property is "primarily" used. 1 

Other than that, the best I am in a position to provide is to enclose for your review a copy 

1 Incidentally, the Department of Revenue advises me that a random search of 
properties owned typically shows that the local Chambers of Commerce are listed as 
owning only one tract of property. 
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of this decision. Undoubtedly, that is the only governing law in South Carolina with 
respect to an interpretation of§ 12-37-220(B)(l6)(a). 

I hope this information proves helpful to you. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kirld regards, I am 

RDC/an 
Enclosure 

Very truly yours, 

;¥-
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


