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CHARLES M. CONDON 

AITORNEY GENERAL 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

June 18, 1998 

Lieutenant Thomas A. Honan 
Office of Professional Standards 
Charleston County Sheriffs Office 
3505 Pinehaven Drive 
Charleston Heights, South Carolina 29405 

Re: Informal Opinion 

Dear Lieutenant Honan: 

You are seeking an opinion and clarification of the provisions of S.C. Code Ann. 
Sec. 56-5-765. You wish to know whether the term "employee" as employed in 
Subsection (C) applies to sworn law enforcement personnel only, or whether such term 
is applicable to all employees of the agency, regardless of the job duties or certification. 
In addition, you inquire whether or not the opinion on "motor pool vehicles not used for 
policing purposes" (1994 Op. Atty. Gen. No. 94-64, p. 139) would also apply to local law 
enforcement agencies, within Subsection (A) of§ 56-5-765. 

Law I Analysis 

Section 56-5-765 provides as follows: 

(A) When a motor vehicle or motorcycle of a law 
enforcement agency, except a motor vehicle or motorcycle 
operated by the South Carolina Department of Public Safety, 
is involved in a traffic collision that results in any injury or 
death, or involves a privately-owned motor vehicle or 
motorcycle, regardless of whether another motor vehicle or 
motorcycle is involved, the State Highway Patrol shall 
investigate the collision and file a report with findings on 
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whether the agency motor vehicle or motorcycle was operated 
properly within the guidelines or appropriate statutes and 
regulations. 

(B) When a motor vehicle or motorcycle of the Department 
of Public Safety is involved in a traffic collision that results 
in an injury or death, or involves a privately-owned motor 
vehicle or motorcycle, regardless of whether another motor 
vehicle or motorcycle is involved, the sheriff of the county in 
which the collision occurred shall investigate the collision, 
regardless of whether the collision occurred within an 
incorporated jurisdiction, and file a report with findings on 
whether the department's motor vehicle or motorcycle was 
operated properly within the guidelines of appropriate statutes 
and regulations. 

(C) A law enforcement department or agency may not 
investigate collisions in which a vehicle or an employee of 
that department or agency is involved that results in an injury 
or a death, or involves a privately-owned motor vehicle or 
motorcycle, regardless of whether another motor vehicle or 
motorcycle is involved. 

The cardinal principle of statutory construction is to effectuate legislative intent. 
Merchants Mut. Ins. Co. v. South Carolina Second Injury Fund, 277 S.C. 604, 291 S.E.2d 
667 (1992). The language of a statute must be construed in light of the intended purpose. 
Moreover, a remedial statute, such as § 56-5-765, must be broadly construed in order to 
effectuate its purpose. South Carolina Dept. of Mental Health v. Hanna, 270 S.C. 210, 
241 S.E.2d 563 (1978). 

In an Informal Opinion, dated July 10, 1996, we addressed the purpose and impact 
of§ 56-5-765. There, we spoke to the issue of whether the Charleston Police Department 
could "'work an employee's accident when they are not operating their own private 
vehicle but one that belongs to another person when there is no reported injury or death.'" 
We concluded therein that "[t]he obvious purpose of§ 56-5-765 is to avoid conflicts of 
interest and to insure accountability." See, Op. Atty. Gen., July 19, 1995 (Informal Op.). 
We found that Op. Atty. Gen., Op. No. 94-64 (October 26, 1994) did not construe§ 56-5-
765(C) as being limited to the situation where an employee of a law enforcement agency 
was driving his own vehicle. In this regard, we stated the following: 
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[n]otwithstanding the fact that this Opinion [No. 94-64] only 
addressed the situation where an employee of a law 
enforcement vehicle was driving his own vehicle, the Opinion 
is by no means limited to such situation. The Opinion 
specifically recognizes that "there is no qualification or 
limitation placed upon the word 'vehicle' in Subsection (C), 
or upon 'employee.'" In amending the statute by 1995 Act 
No. 138, the General Assembly gave no indication whatever 
that an employee of a law enforcement agency driving 
another's vehicle and involved in a collision would not be 
covered by Section 56-5-765(C). The same conflict of interest 
would be involved with a law enforcement agency's 
investigation of its employee's collision regardless of whether 
that employee was driving his own vehicle or that of another. 
Accordingly, I would advise that, in view of Section 56-5-
7 65 's broad remedial purpose, the situation which you 
reference would be covered by Section 56-5-765(C). 

As stated in these previous opinions, there is no qualification or limitation placed 
upon the word "employee" in the statute. Typically, an "employee" is distinguished from 
an "officer" in many contexts. See~' State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 
(1980); Op. Atty. Gen., September 28, 1992; 63A Am.Jur.2d, Public Officers and 
Employees, §§ 1. In an Opinion of September 28, 1992, however, we recognized that 
public office is '"in a sense an employment, and is very often referred to as such."' We 
observed (quoting 63A Am.Jur.2d Public Officers and Employers, § 12) that 

"[a]lthough every public office may be an employment, every 
public office is not an office ... " ... Public employment may 
be described as "a position in the public service which lacks 
sufficient ... characteristics to make it an office." 

In other words, while every governmental employment does not constitute an office, all 
offices constitute public "employment." The term "employee" may thus be used 
generically to encompass both officers and employees not simply "employees" in a 
technical sense as contrasted with "officers." Such usage in this manner by the Legislature 
is not at all unusual. See, ~ § 8-23-60 ("employee" defined for purposes of Deferred 
Compensation program as "any person whether appointed or elected providing services 
for the State or any political subdivision thereof for which compensation is paid on a 
regular basis."). 
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An out-of-state decision, Teamsters Food Processing Employees, et al. v. City of 
Moses Lake, 70 Wash. App. 404, 853 P .2d 951 (1993) is instructive in this regard. There, 
the issue addressed by the Court was whether the local civil service ordinance applied to 
non-commissioned positions in the police department or only to commissioned police 
officers. The local union contended that the pertinent state statute required that a local 
Ordinance must cover all employees, including non-commissioned positions. On the other 
hand, the Town argued that the statute was substantially complied with because it covered 
all employees who were performing traditional "police" functions. 

The Court embraced the broader construction. Based upon the purpose of the 
statute, "to establish an orderly system of personnel administration based upon merit 
principles of appointment, promotion and discipline," the Court concluded that the Town, 
"by segregating commissioned and noncommissioned personnel, did not substantially 
accomplish the purpose of' the statute. 853 P.2d at 952. 

Likewise, it is my opinion that § 56-5-765 should be construed as encompassing 
all police department employees. In order to effectuate the statute's purpose of 
eliminating conflicts of interest, the statute should be viewed as all-encompassing. It 
would make little sense to read § 56-5-765 in such a cramped manner as limited only to 
police officers rather than all personnel in the police department. 

Your second question is whether the interpretation of§ 56-5-765 in Op. Atty. Gen., 
Op. No. 94-64, which concluded that police motor pool vehicles not used for policing 
purposes, were "motor vehicles" within the meaning of the statute was also applicable to 
local "motor pool" vehicles. In that Opinion, we concluded: 

Subsection (B) [of § 56-5-7 65] addresses situations where 
motor vehicles or motorcycles of the Department of Public 
Safety are involved in traffic collisions, and directs that the 
sheriff of the county in which the collision occurred 
investigate, and not the State Highway Patrol. Giving the 
statute what appears to be its plain meaning and noting that it 
does not set any qualifications on motor vehicle or 
motorcycles of the Department of Public Safety, I believe the 
logical intent is that any motor pool vehicles not used for 
policing purposes or emergency vehicles would be covered; 
any traffic collision involving such vehicles would have to be 
investigated by the sheriff of the county where the collision 
occurred. 
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The same reasoning would apply to local law enforcement as well. I see no basis for 
imposing any limitation upon the term "motor vehicle." Thus, in my judgment, § 56-5-
765(C) of the statute would include local motor pool vehicles not used for policing or 
emergencies. Again, the purpose behind the statute is to guard against conflicts of 
interest; the construction which best effectuates that purpose is a broad one which does 
not limit the statute's reach either to certain police vehicles or only police officers in the 
truest sense of the word. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

" 

/~ j,...-r ,. 
Robert 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


