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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable W. Greg Ryberg 
Senator, District 24 
P. 0. Box 1077 
Aiken, SC 29802 

Re: Informal Opinion 

Dear Senator Ryberg: 

January 7, 1999 

You have requested an opinion regarding the State Safe Drinking Water Act, S. C. Code Ann. 
§§44-55-10 et seq. The facts underlying your request are as follows, as quoted from your 
letter of October 23, 1998: 

"A small business in Aiken County had a licensed well driller install a well and 
water system for use in the business' bathroom which it makes available for 
its customer's use. However, the small business provides drinking water 
through a recognized bottled-water vendor, which has installed a bottled water 
dispenser to provide drinking water for employees and customers. The well 
and well water are used exclusively for the bathroom facilities and for cleaning 
of a garage area and not for consumption as drinking water." 

You have asked two questions: 

1. Does the state Safe Water Drinking Act apply to and require 
compliance with the DHEC regulations as to the typical bottled water 
dispensing system which one frequently sees in various commercial and 
business establishments? 

2. Does the Act apply to and require compliance with DHEC regulations 
for well water systems used by businesses for bathroom facilities, such 
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as facilities typically including a commode, a urinal and a bathroom 
sink with hot and cold water? 

The first question is governed by §44-55-20(g). That section provides in part as follows: 

(g) "Public water supply" means (1) any publicly or privately owned 
waterworks system which provides drinking water, whether bottled or piped, 
for human consumption, including the source of supply whether the source of 
supply is of surface or subsurface origin .... 

In the situation of a bottled-water dispenser provided by a recognized bottled-water vendor, 
the above language makes it clear that the Act applies to the drinking water supplied in this 
manner. The bottled-water dispenser is clearly a "system which provides drinking water, 
[including bottled water], for human consumption .... " 

In the second situation, involving a well which supplies water intended primarily for use in 
washing and toilet flushing, we have consulted with DHEC to determine their interpretation 
of the application of the statute. DHEC contends that the Act applies to such uses. One 
reason for this conclusion by DHEC is that the water is potentially available for drinking, and 
DHEC treats all water potential drinking water sources as sources covered by the Act. 1 

We concur with the view of DHEC that since the water is potentially able to be used for 
drinking, it needs to meet the requirements of the state Safe Drinking Water Act. To 
conclude otherwise would be to create serious enforcement problems, because it :would then 
be possible for individuals to claim an exemption for their well water simply because of the 
presence of a source of bottled water. DHEC may also be correct in its conclusion that using 
water for washing and sanitation constitutes "human consumption" of the water, but it is 
unnecessary to address this contention by DHEC since the potential use of the water for 
drinking is sufficient ill our view to bring it within the state Safe Water Drinking Act. 
Finally, both the courts and this Office are constrained to defer to administrative 

DHEC also contends that even if such water is only used for washing and 
sanitation, those uses constitute "human consumption." DHEC notes that water used for 
these purposes is capable of spreading diseases which might be caused by contaminants in 
the water, just as is the case for water which is ingested. This view has some support in at 
least one federal case which interprets the federal Safe Drinking Water Act, see US. v. 
Midway Heights County Water District, 695 F. Supp. 1072 (E.D. Cal. 1988). 
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interpretations by the agency charged with the enforcement of certain statutory provisions 
and will not overturn such interpretations absent cogent reasons. Logan v. Leatherman, 290 
S.C. 400, 351 S.E.2d 146 (1986). 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific 
questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General 
nor officially published in the manner of a formal opinion. · 

Please let me know if I can advise further. 

Sincerely yours, 

Kenneth P. Woodington 
Senior Assistant Attorney General 
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