
m~ 
I 

' i 

The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY C ONDON 
ATTORNEY GENERAL 

Jack M. Scoville, Jr., Esquire 
Georgetown County Attorney 
Post Office Drawer 1250 
Georgetown, South Carolina 29442 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Scoville: 

July 1, 1999 

Your opinion request has been forwarded to me for reply. You have been requested 
by the Chairman of the Georgetown County Council to seek an opinion of this Office 
regarding the grounds for and the procedure to be followed in removing a member of the 
Georgetown County Planning Commission. I appreciate your incorporating a thorough legal 
analysis of the issue within your request. 

You have informed this Office of the following: 

The Planning Commission was established pursuant to 
S.C. Code Ann. §6-29-310, et. seq., the South Carolina Local 
Government Comprehensive Planning Enabling Act of 1994 
(hereinafter the "Act"). Section 6-29-3 50 of the Act provides 
in pertinent part: "The governing authority or authorities 
creating the commission may remove any member of the 
commission for cause." The statute does not define ·what cause 
for removal entails or specify the length or conditions of the 
term of office for a planning commission member. The Act 
does not provide a procedure to be followed in removing a 
comm1ss10ner. 
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Georgetown County Council adopted an ordinance 
creating the Commission in conformance with the model 
ordinance suggested by the Comprehensive Planning Guide for 
Local Governments, published by the Municipal Association 
and the Association of Counties. The model ordinance and the 
ordinance adopted by County Council contain a provision for 
the removal of members for cause. The County's version reads 
as follows: 

Members of the Planning Commission may be removed at any 
time by County Council for cause. The existence of cause shall 
be discussed by County Council in executive session as 
permitted by the Freedom oflnformation Act, S. C. Code § 3 0-4-
70( a )(1 ), and the determination of removal shall be by vote in 
public session declaring a vacancy without a statement of cause. 
Any fact which, in the discretion of Council, is deemed to 
adversely affect the public interest, including a lack of 
attendance at meetings, may constitute cause. 

As you state in your request, the Act does not define the phrase "for cause." 
However, this is a phrase found in many removal statutes throughout the country and has 
developed a common and ordinary meaning over the years. The following discussion of the 
term "for cause" is found in 63C Am. Jur. 2d Public Officers and Employees § 183 (1997): 

"Cause" is a flexible concept that relates to an 
employee's qualifications and implicates the public interest; 
"cause" for discharge has been defined as some substantial 
shortcoming that renders the person's continuance in office in 
some way detrimental to the discipline and efficiency of the 
service and which the law and sound public policy recognizes 
as good cause for no longer holding the position; or, as 
sometimes stated, dismissal "for cause'' is appropriate when an 
employee's conduct affects his or her ability and fitness to 
perform his or her duties. The phrase "for cause" in this 
connection means for reasons which the law and sound public 
policy recognize as sufficient warrant for removal, that is, legal 
cause, and not merely cause which the appointing power in the 
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exercise of discretion may deem sufficient. Relatively minor 
acts of misconduct are insufficient to warrant removal or 
discharge for cause. The cause must relate to and affect 
qualifications appropriate to the office, or employment. or its 
administration, and must be restricted to something of a 
substantial nature directly affecting the rights and interests of 
the public. Neglect of duty, inefficiency, and the good faith 
abolition of a position for valid reasons are all legally sufficient 
causes for removal. (Footnotes omitted). 

In addition to the common and ordinary meaning of the phrase "for cause," County 
Council may also want to review portions of the South Carolina Constitution and statutes 
for examples of what may constitute cause for removal in various situations. Examples of 
such behavior include: embezzlement or appropriation of public or trust funds to private use, 
crimes of moral turpitude, malfeasance, misfeasance, incompetency, absenteeism, conflict 
of interest, misconduct, persistent neglect of duty in office, and incapacity. S.C. Const. art. 
VI, §§ 8, 9; S.C. Code Ann. §§ 1-3-240, 8-1-10 et seq. Further, other states have found that 
persistent absences from meetings of a board or commission constitute cause for removal. 
Ark. Op. Any. Gen. dated November 5, 1990, Ky. Op. Any. Gen. dated August 22, 1980, 
La. Op. Any. Gen. dated August 11, 1978. 

You also correctly state in your request that the Act does not contain a provision 
governing the manner of removal of a member of the Planning Commission. As such is the 
case, we would defer to the County Council and the County Attorney to determine the 
specific procedures to be followed in this regard. However, since the Act requires that 
removal must be "for cause," I call your attention to the following passage found in 67 
C.J.S. Officers §148 (1978): 

Where an officer or public employee can be removed 
only for cause either for the reason that he holds for a term fixed 
by law, or during good behavior, or that a constitution or statute 
so provides, it is generally held that the power granted is not 
arbitrary to be exercised at pleasure, and the power can be 
exercised onlv after notice and opportunity to be heard. 
(Emphasis added). 

The courts in South Carolina have long operated under this general rule. For 
example, in Walkerv. Grice, 162 S.C. 29, 159 S.E. 914 (1931), the supreme court concluded 
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"[a] removal for cause operates as a limitation upon the power to remove, and, in our 
opinion, the party to be removed, or attempted to be removed, is entitled to a hearing as to 
the charge that he has failed to perform his duty." Further support for this proposition is 
found in Williamson v. Wannamaker, 213 S.C. 1, 48 S.E.2d 601 (1948). Thus, while the 
County Council appears to have some discretion in determining the precise procedures to 
be followed when removing a member of the Planning Commission, the removal must be 
done with the above stated legal rule in mind. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated assistant 
attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the specific 
questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General 
nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With best personal regards, I am 

Sincerely yours, 

@;(.~{ 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


