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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATIORNEY GENERAL 

The Honorable William C. Mescher 
Senator, District No. 44 
601 Gressette Building 
Columbia, South Carolina 29202 

RE: Informal Opinion 

Dear Senator Mescher: 

July 7, 1999 

Attorney General Condon has forwarded your opinion request to me for reply. You 
have asked whether members of the Goose Creek Recreation Commission must reside 
within the boundaries of the Recreation Commission. By way of background, you state the 
following: 

The Goose Creek Recreation Commission ( GCRC), formally the Goose 
Creek Park and Playground Commission, is regulated by terms and conditions 
of General and Permanent Law No. 1093. The Commission was formed as 
a special purpose district on June 8, 1966. The Berkeley County Council has 
the authority to enlarge, or diminish, the GCRC district boundaries. 

Section 2of1093, see enclosed copy, contains the following language 
"The Commission shall be composed of seven members, ... Each of the seven 
major subdivisions within the territorial jurisdiction (of the Commission) shall 
be represented on the commission." Since 1966 this language has been 
assumed to mean the drafters of the legislation intended for Commission 
members to reside within the Commission borders. This interpretation seems 
logical, just, and reasonable. All Commission board members, to date, have 
resided within Commission boundaries. 
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The Berkeley County Council recently approved new GCRC 
boundaries, which boundaries exclude all of the City of Goose Creek. The 
City will become a client of the GCRC. Residents of the City will pay a fee 
for use of GCRC facilities. 

LAW/ANALYSIS 

Article XVII, § 1 of the State Constitution provides "[ n ]o person shall be elected or 
appointed to any office in this State unless he possess the qualifications of an elector .... " 
Where a residency requirement has not been specified by the legislature, such may be 
necessarily implied, to prevent circumvention of the Constitution. Mc Lure v. McElrov, 211 
S.C. 106, 44 S.E.2d 101 (1947) overruled on other grounds by Weaver v. Recreation 
District, 328 S.C. 83, 492 S.E.2d 79 (1997). Further, to be qualified as an elector, one must 
meet the requirements specified in S.C. Code Ann. § 7-5-120. One of the requirements 
listed in this section is that an individual must be "a resident in the county and in the polling 
precinct in which the elector offers to vote." Residency is a mixed question of fact and law 
and turns on the individual's intent. Op. Attv. Gen. dated May 7, 1991. 

This Office has issued several opinions on questions similar to the one raised in your 
opinion request. For example, in an opinion dated May 7, 1991, we were asked whether a 
person residing outside of the New Prospect Area Fire District, but owning land in the 
district, may be appointed to the Board of Fire Control for the district. The enabling 
legislation provided that the Board shall be composed of "five members who shall be 
appointed by the Governor upon the recommendation of a majority of the Spartanburg 
County Legislative Delegation." The enabling legislation was silent as to any qualifications 
regarding the residency of appointees. Relying on Article XVII,§ 1 of the Constitution and 
S.C. Code Ann.§ 7-5-120, this Office concluded that since one must be a qualified elector 
of a district to be an office-holder in the district, a member of the Board of Fire Control must 
be a resident of the district and not merely own property therein. 

In an opinion dated August 1, 1985, this Office was asked whether a mayor possessed 
the power to remove an individual from the office of housing authority commissioner if that 
individual had moved out of the city limits. In this case, a commissioner formerly residing 
in the City of Greenville had moved to the City of Simpsonville. After the move, the 
individual was reappointed to an additional term of office. As is often the case, the enabling 
legislation did not contain a residency requirement. The author, citing Article XVII, § 1 and 
its implied residency requirement, concluded that an individual appointed to the office of 
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housing authority commissioner must reside within the City of Greenville. 

Based on the foregoing, a member of the Goose Creek Recreation Commission is an 
office-holder and is thus required to be a qualified elector within the district. 1 One of the 
requirements needed to be a qualified elector is residency within the boundaries of the 
district. Accordingly, in order to properly serve on the Goose Creek Recreation 
Commission, one must reside within the boundaries of the Goose Creek Recreation 
Commission. However, since residency is a mixed question of fact and law and turns on an 
individual's intent, you may wish to consult with the county attorney to determine whether 
a specific individual resides within the boundaries of the Goose Creek Recreation 
Commission. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated assistant 
attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the specific 
questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General 
nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With best personal regards, I am 

Sincerely yours, 

7JA.J:J 
PaulM. Koch 
Assistant Attorney General 

1 In an opinion dated May 3, 1996, this Office concluded that members of the 
Goose Creek Recreation Commission are officers. 


