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CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

March 8, 2000 

The Honorable Mike Fair 
Senator, District No. 6 
P.O. Box 14632 
Greenville, South Carolina 29610 

Dear Senator Fair, 

Thank vou for your letter of December 7, 1999, to Attorney General Condon, which 
has been referred to me for a response. You ask for an opinion on the validity of an employer 
forbidding its employees to carry firearms in their cars. Subsequently, additional questions 
along these same lines have been raised and are being clarified herein. 

By way of background you inform us that the Department of Corrections prohibits all 
employees, including uniformed officers, from having firearms in their vehicles. Any 
employee violating this prohibition will be fired. 

South Carolina Code Section 16-23-20, which provides exceptions to the unlawful 
carrying of pistols, states in part: 

It is unlawful for anyone to carry about the person any 
pistol, whether concealed or not, except as follows: 

(9) Any person in a vehicle where the pistol is secured in a 
closed glove compartment, closed console, or closed trunk. 

This provision specifically grants to all citizens the right to carry a firearm in their 
vehicle in certain locations, regardless of their standing as law enforcement officials or as 
holders of a concealed weapon permit. Department of Corrections employees are entitled 
to the same rights as any citizens of South Carolina. Thus, for purposes of this analysis, the 
status of the employee is irrelevant. 
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The "Law Abiding Citizens Self Defense Act of 1996," codified at S.C. Code Ann. 
Section 23-31-205, et seq .. does allow a public or private employer to prohibit a person 
licensed to carry a concealable weapon from bringing the weapon onto the premises of the 
employer. Pursuant to Section 23-31-220, employers need only post a sign stating "No 
Concealable Weapons Allowed" to give notice to their employees of the prohibition. 
However, these provisions apply only to those carrying a firearm pursuant to a concealable 
weapons permit. The Act specifically states that "[ n ]othing in this article shall affect the 
provisions of Section 16-23-20." See S.C. Code Ann. § 23-31-217. Thus, the statute does 
not apply to those carrying a weapon in manner allowed by Section 16-23-20. 

Nor does § 16-23-420(A) change this conclusion. Section 16-23-420(A) makes it 
unlawful for a person "to carry onto any premises or property owned, operated or controlled 
by a private or public school, college, university, technical college, other post-secondary 
institution, or any publicly-owned building a firearm of any kind without the express 
permission of the authorities in charge of the premises or property." While this provision is 
somewhat awkwardly worded a careful reading makes it evident that the first part of the 
phrase used relates to educational or school property and that only the portion "any publicly­
owned building" has any relevance to the situation at hand. However, obviously, the firearm 
is not being carried into a "publicly-owned building" in this instance, but remains secured 
in the glove compartment, console or trunk pursuant to § 16-23-20(9). Thus, this provision 
is not applicable here. 

For the same reason, a citizen is not prohibited from carrying a pistol secured in the 
glove compartment, console or trunk of his or her vehicle when in the parking lot of a 
business "which sells alcoholic liquor, beer, or wine for consumption on the premises ... " 
under§ 16-23-465. While the term "premises" is not defined in§ 16-23-465, clearly such 
statute must be read in conjunction with § 16-23-20(9). All statutes must be construed 
together and implied repeals are disfavored. Accordingly, reading § 16-23-465 together with 
§ 16-23-20(9), it is our opinion that the term "premises" should not be read to limit the rights 
of a citizen to carry a pistol secured in the glove compartment console or trunk of his or her 
vehicle. Otherwise, § 16-23-465 would be given precedence over a statute.§ 16-23-20(9) 
which is of equal weight. Accordingly, the citizen may carry a pistol as provided in § 16-23-
20(9) when in the parking lot of an establishment covered by § 16-23-465. 

A state agency is powerless to prohibit that which the State authorizes, directs, requires. 
licenses, or expressly permits. See generallv Law v. Citv of Spartanburg, 148 S.C. 229, 146 
S.E. 12 (1928) (striking as void a city ordinance that conflicted with state law). Because the 



I 
I 

fl? 
~ 

The Honorable Mike Fair 
Page 3 
March 8, 2000 

General Assembly specifically granted. through the enactment of Section 16-23-20, the right 
to carry a firearm in the closed glove compartment, closed console, or closed trunk of an 
automobile, the Department of Correction's prohibition against an employee's having a 
weapon in his locked motor vehicle would be without authority and inconsistent with state 
law. 

South Carolina has long recognized the right of a citizen to carry a pistol secured in 
the glove compartment, console or trunk of his or her vehicle. That right is unaffected by 
whether the citizen has a Concealed Weapons Permit. In conclusion, neither a state agency's 
policy, nor the provisions discussed herein alter or undermine this right. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Robert D Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


