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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

AITO RNEY GENERAL 

The Honorable Ronald P. Townsend 
Chairman 

October 6, 1999 

House Education and Public Works Committee 
Room 420, Blatt Building 
Columbia, SC 
By Delivery 

Dear Chairman Townsend: 

I You have requested an informal opinion as to a question posed by a constituent as to whether 
his children may attend school free of charge in a school district in which they own property, but do 
not reside. A pertinent statutory provision is S.C. Code Ann. § 59-63-30 (1990) which states that 

b a child may attend public schools free of charge, if among other reasons, the child resides with his 
or her parent or legal guardian and the parent or guardian either reside in the district or " ... (c) the 
child owns real estate in the district having an assessed value of three hundred dollars or more .... " 
According to your constituent, the children own property in a district in which they attend the 
schools as non-residents, but the school district claims that they must now pay to attend schools in 

l that district pursuant to§ 59-63-45 (A) (Supp. 1998) which provides, in part, as follows: 

(A) ... a nonresident child otherwise meeting the enrollment requirements of this 
chapter may attend a school in a school district which he is otherwise qualified to 
attend if the person responsible for educating the child pays an amount .. . [as 
specified therein ... ] 

(D) Non-resident students enrolled in the schools of a district no later than 
September 9, 1996. shall not be required to meet the conditions of subsection (A) of 
this section as long as the student is continuously enrolled in the district and as long 
as the student meets the qualifications provided by law for attending the schools of 
the district. 
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The information provided by your constituents is that the students meet the requirements of 
paragraph (D), supra, including enrollment since September 9. 1996, but the school district has 
informed the family that it will not apply the exemption of paragraph (D) because at one point during 
this period, the family moved back into the district and lived in rental property. Therefore. the 
question is whether, under these circumstances, the simple move of the family into and out of the 
district after September 9, 1996 would remove this exemption. 

The " ... primary function in interpreting a statute is to ascertain the intention of the 
legislature." South Carolina Department of Highwavs and Public Transportation v. Dickinson, 288 
S.C. 134, 341 S.E. 2d 134 (1986). "Where the terms of a statute are clear and unambiguous, there 
is no room for interpretation and we must apply them according to their literal meaning." Id. 

The language of paragraph (D) supra, is plain and indicates no exception for the moves of 
families. The only continuity requirement therein is the continuous enrollment of the children, and 
the date for fixing qualifications for the exemption from Paragraph (A) is September 9, 1996. 
Accordingly, assuming that the children otherwise meet the requirements of paragraph (D), they are 
entitled to the exemption therein, even though their family moved back into the district for some 
period of time after September 9, 1996. 

This letter is an informal opinion. It has been written by the designated Assistant Deputy 
Attorney General and represents the opinion of the undersigned attorney as to the specific questions 
asked. It has not, however, been personally reviewed by the Attorney General nor officially 
published in the manner of a formal opinion. 

If you have further questions, please let me know. 


