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CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

September 2, 1999 

The Honorable Robert W. Hayes, Jr., 
Senator, District No. 15 
1486 Cureton Drive 
Rock Hill, South Carolina 29732 

Dear Senator Hayes: 

Your recent opinion request has been fonvarded to me for reply. You have raised 
tvvo questions concerning the York County Board of Disabilities and Special Needs 
(hereinafter the "Board"). You indicate that the Board was created under the authority of 
S.C. Code Ann.§ 44-20-375. I will answer your questions in reverse order. 

(2) 

QUESTION2 

Is membership on the Board considered a public office, thus requiring all 
members to be United States citizens? 

This Office has previously concluded that one who serves on a county or multi­
county board of disabilities and special needs holds a public office. Op. AI!y. Gen. dated 
January 10, 1995. Accordingly, a member of the Board is a public officer. 

QUESTION 1 

(1) Must a public officer be a United States citizen in the absence of an express 
statutory requirement? 

This issue has been addressed in several prior opinions of this Office. See Ops. AllY· 
Gen. dated June 15, 1984; February 14, 1978 (alien cannot be appointed to an appointive 
or elective office because not a qualified elector); April 26, 1974 (alien cannot be appointed 
to serve as a director of South Carolina Public Service Authority). The June l 51

h opinion 
provides a detailed analysis of this question. This Office addressed the question of whether 
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an individual who was not a United States citizen may be appointed to the Williamsburg 
County Hospital Board. We found: 

Article XVII, § 1 of the South Carolina Constitution (1895 as amended) 
provides that ' [ n Jo person shall be elected or appointed to any office in this State 
unless he possesses the qualifications of an elector.' Our Supreme Court has 
interpreted this provision as 'meaning ... that all officers, constitutional or statutory, 
and whether elected or appointed must be qualified electors ... " McLure v. McElroy, 
211 S.C. 106, 120, 44 S.E.2d 101 (194 7). Like the situation you have presented, the 
McLure case involved the appointment of a member of a hospital board; thus, such 
a member would be an officer within the meaning of Article XVII, § 1. Moreover, 
in construing the McLure case in the context of a non-citizen desiring to serve 'on 
a Board or Commission in the State of South Carolina', this office has stated 
previously: 

... under the decisions of our Supreme Court in McLure v. McElroy, 
supra, and Lee v. Clark, supra [224 S.C. 138, 145, 77 S.E.2d 485 
(1953)], [a person] must be a qualified elector before he can be 
appointed to serve . . . . Therefore, inasmuch as an alien cannot become 
a qualified elector in the State of South Carolina, it is the opinion of 
this office that an alien cannot be appointed to serve as a director of the 
South Carolina Public Service Authority. Op. Atty. Gen., dated April 
26, 1974. 

In view of the foregoing, it is unlikely that a non-citizen could be appointed 
to serve as a member of the Williamsburg County Hospital Board. 1 

1 The author recognized that this conclusion was complicated somewhat by 
decisions of the United States Supreme Court invalidating a number of provisions in 
other states requiring various officials to be United States citizens. The cases generally 
held that the Supreme Court will subject to strict scrutiny any classification which treats 
non-citizens differently unless the person occupying the position in question participates 
directly in the formulation, execution, or review of broad public policy and hence 
performs functions that go right to the heart of representative government. Sugarman v. 
Dougall, 413 U.S. 634 (1973). These cases also concluded that a state may deny aliens 
the right to vote, or to run for elective office, for these lie at the heart of the political 
institutions. In light of these cases, the author found that the presumption of citizenship 
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These prior opinions indicate the requirement a public officer be a qualified elector 
as found in Article XVII, § 1 carries with it a requirement that the public officer be a United 
States citizen. Until a court states otherwise, we must presume that citizenship remains a 
requirement of appointive public office. As previously stated, a member of the Board is a 
public officer. Further, it appears that the Board performs functions that go right to the heart 
of representative government. Therefore, even in the absence of an express statutory 
requirement, to be properly appointed to the Board, an individual must be a United States 
citizen. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated assistant 
attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the specific 
questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General 
nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With best personal regards, I am 

Sincerely yours, 

?J_ ;/ ~; 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 

remains effective until a court states otherwise. 


