
ALAN WILSON 
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Marci Andino, Executive Director 
South Carolina Election Commission 
2221 Devine Street 
Columbia, SC 29250 

Dear Ms. Andino: 

November 12, 2013 

By your letter dated October 22, 2013, you have asked for the opinion of this Office 
regarding the impact the recently passed, Equal Access to the Ballot Act, which you reference as 
S.2, "has on political parties who nominate candidates through the convention process." Per 
your letter you explain: 

The State Election Commission (SEC) is preparing to conduct candidate filing for 
the 2014 election cycle and needs an opinion to clarify what impact S.2 has on 
political parties who nominate candidates through the convention process. In 
South Carolina, only the Democratic and Republican Parties nominate candidates 
through a primary process. The Constitution, Green, Independence, Labor, 
Libertarian, United Citizens, and Working Families Parties all nominate 
candidates at conventions. 

Recently, a group inquired about the impact of S.2 and suggested they may file a 
legal complaint challenging a political parties' right to hold a convention without 
first complying with Section 7-l 1-30(A) as shown below. Specifically, the group 
interpreted the section below to mean that a party cannot hold a convention 
without first having held a primary. 

Our response follows. 

Law/Analysis 

We understand your question as asking whether the Equal Access to the Ballot Act, in 
particular, the Act's amendment of Section 7-11-30, operates so as to require all political parties 
to adopt a primary nomination system. We believe it does not. Rather, we believe the intent of 
the General Assembly in amending Section 7-11-30 was to change the procedure political parties 
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utilize when they wish to change from the pnmary nomination process, to a convention 
nomination process. 

In determining whether the Equal Access to the Ballot Act's amendment of Section 7-11-
30 of the Code operates so as to require all political parties to adopt a primary nomination 
system, we must first look to the statute's legislative intent. See Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 
85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000) ("The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and 
effectuate the legislative intent whenever possible."). When ascertaining legislative intent, South 
Carolina's appellate courts have stated, "[w]hat a legislature says in the text of a statute is 
considered the best evidence of the legislative intent or will" and "courts are bound to give effect 
to the expressed intent of the legislature." Media General Communications, Inc. v. South 
Carolina Dept. of Revenue, 388 S.C. 138, 148, 694 S.E.2d 525, 530 (2010); Wade v. State, 348 
S.C. 255, 259, 559 S.E.2d 843, 844 (2002). Indeed, "[t]here is no safer nor better rule of 
interpretation than when language is clear and unambiguous it must be held to mean what it 
plainly states." Jones v. South Carolina State Highway Dep't, 247 S.C. 132, 137, 146 S.E. 2d 
166, 168 (1966). 

Section 7-11-30 of the Code, titled "Nomination of candidates, party convention election 
procedures," states: 

(A) A party may choose to nominate candidates for all offices including, but 
not limited to, Governor, Lieutenant Governor, United States Senator, 
United States House of Representatives, Circuit Solicitor, State Senator, 
and members of the State House of Representatives if: 

(1) there is a three-fourths vote of the total membership of the 
convention to use the convention nomination process; and 

(2) a majority of voters in that party's next primary election 
approve the use of the convention nomination process. 

(B) A party may not choose to nominate by party convention for an election 
cycle in which the filing period for candidates has begun. 

(C) A political party nominating candidates by party convention shall 
nominate the party candidates and make the nominations public not later 
than the time for certifying candidates to the authority charged by law with 
preparing ballots for the general or special election. 

2013 S.C. Acts, 120 Legis. Sess., Act No. 61 (emphasis added). 
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Here, we believe the language from subsection (A)(2), stating "a majority of voters in 
that party's next primary election" is indicative of the statute' s legislative intent. Specifically, 
because the phrase, "in that party' s next primary election" clearly assumes the party already 
nominates candidates via a primary election, it is the opinion of this Office that the General 
Assembly did not intend for Section 7-11-30 to apply to political parties that nominate 
candidates via the convention method. In other words, Section 7-11-30 should not be read as 
requiring all political parties to utilize the primary nomination process, but must instead be read 
as amending the procedure a political party utilizes if it wishes to change from the primary 
nomination process to a convention nomination process. Indeed, this is consistent with the 
legislative title to the Act, which explains that Section 7-11-30 of the Code was amended "to 
provide a procedure for the nomination of candidates by party convention by a three-fourths 
vote" and "a majority vote in the party 's next primary election[.]" 2013 S.C. Acts, 120 Legis. 
Sess., Act No. 61 (emphasis added). Likewise, this construction is also consistent with other 
portions of the Act, such as the amended Section 7-11 -10, which states that candidates may still 
be nominated by "political party primary, by political party convention, or by petition." S.C. 
Code Ann.§ 7-11 -10 (as amended by 2013 S.C. Acts, 120 Legis. Sess. , Act No. 61). Thus, it is 
the opinion of this Office that Section 7-11-30, as amended by the Equal Access to the Ballot 
Act, does not operate so as to require all political parties to adopt a primary nomination system. 

Conclusion 

In light of our view of the statute' s legislative intent, we believe that Section 7-11-30, as 
amended by the Equal Access to the Ballot Act, does not require all political parties to adopt a 
primary nomination process, but should instead be construed as amending the procedure that 
political parties must utilize if they wish to change from the primary nomination process to a 
convention nomination process. Accordingly, because you have explained the Constitution, 
Green, Independence, Labor, Libertarian, United Citizens, and Working Families Parties all 
currently nominate candidates by convention, we believe Section 7-11-30 as amended would not 
affect these parties at the present time. 

Brendan McDonald 
Assistant Attorney General 

RE/7~D-AND APPROVED BY: 

fHU0U2, ~-
~Obert D. Cook 
Solicitor General 


