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Dear Mr. Richardson: 

You have sought the opinion of this Off ice as to several 
issues facing Sumter County Council, as to the effect of a member 
of Sumter County Council establishing a residence outside the 
district of his election. 1 You have asked the following questions: 

1. Does the change of residency result in a vacancy in 
this off ice? 

2. Does the present 
residence continue to 
elected or appointed? 

councilman who has moved his 
serve until his successor is 

3. Do the circumstances presented require an election 
or appointment to fill the vacancy? 

4. May the governor appoint a successor to serve in the 
place and stead of the councilman who changed his 
residence until a new member of council is elected and 
qualified? 

Each of your questions will be addressed separately, as follows: 

Residency is a mixed question of fact and law, turning on 
one's intent. Because this Office does not investigate facts or 
make factual determinations, we assume for purposes of this letter 
that the individual in question has in fact given up his residence 
in the district from which he was elected. 
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Question 1 

As you noted in your opinion, Art. XVII, §1 and Art. VI, §1 of 
the state Constitution require that office holders possess the 
qualifications of an elector. Section 7-5-120, s.c. Code Ann. 
(1992 Cum. Supp.), sets forth the qualifications of an elector; 
among them is that he be a "resident in the county and in the 
polling precinct in which [he] offers to vote ... " In addition, the 
first paragraph of §4-9-90 provides in part that "[i]n the event 
the members of the governing body are required to be elected from 
defined single-member election districts, they must be elected by 
the qualified electors of the district in which they reside." The 
final paragraph of §4-9-90 provides that "[f]or the purpose of this 
section, a council member will be deemed a resident of the district 
he represents as long as he resides in any part of the district as 
constituted at the time of his election." 

Considering these constitutional and statutory provisions, it 
is clear that to be elected to a county council position in a 
county in which elections are held according to defined single­
member districts (which includes Sumter County Council), an 
individual must be a qualified elector who resides in the district 
he is to represent, to be voted upon by the electors of that 
district. While one's qualification for office is determined as of 
the date of election, this Off ice has advised previously that 
qualifications such as residence are deemed to be continuing 
throughout the officer's tenure. Op. Atty. Gen. dated August 27, 
1985; 67 C.J.S. Officers §18. 

This Off ice has previously advised that an individual serving 
on Colleton County Council, who moved from the district from which 
he was elected to council, would no longer be qualified to serve on 
Colleton County Council. Op. Atty. Gen. dated August 27, 1985; see 
also Ops. Atty. Gen. dated October 4, 1984; October 4, 1968; March 
8, 1978; February 17, 1956; and December 16, 1970 as to the same or 
substantially similar issues, to the effect that public officers 
vacate or forfeit their off ices at the time they cease to be a 
resident of the affected district or political subdivision. 

Thus, the same conclusion would be reached as to a member of 
Sumter County Council who has moved from the district from which he 
was elected, that he has vacated his off ice as he is no longer 
qualified to serve from that district. 2 

As to what constitutes a "vacancy" in a public office, 
see Bradford v. Byrnes, 221 s.c. 255, 70 S.E.2d 228 (1952). A 
physical vacancy is not required; an off ice is deemed vacant when 
it is occupied by one who is no longer qualified to hold office. 
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Question 2 

Whether the individual should continue to serve until his 
successor is elected or appointed is not expressly covered in §4-9-
90 (as to election of council members, filling vacancies on 
council, and the like). We did not find any prior opinions 
construing this Code section in light of the circumstances existing 
in Sumter County; the opinions previously rendered by this Office 
seem to have dealt with situations involving death of a council 
member or criminal conviction of a council member, so that the 
individual was not available to continue to serve should that be an 
option. Also, the fact that more than 180 days remain before the 
next general election (as is the case here) makes a difference, as 
will be observed in response to your last two questions. 

We have advised previously that the aforementioned member of 
Colleton County Council would continue to serve in a de facto 
capacity until his successor could be selected; as you observed, 
however, Colleton County was under jurisdiction of the federal 
court at the time of that opinion and the court order was an 
important factor. We have, however, advised that a city council 
member would continue to serve, in a de facto capacity, after he 
had moved permanently out of the city, until such time as his 
successor could be selected. Op. Atty. Gen. dated October 4, 1984; 
see also the opinions cited therein. Section 5-15-40 is similar to 
§4-9-90 in its lack of language concerning a term of years "and 
until a successor has been elected/appointed and qualified." 

As you point out, the decision in Bradford v. Byrnes, 221 s.c. 
255, 70 s. E. 2d 228 ( 1952), states that "in the absence of pertinent 
statutory or constitutional provision, public officers hold over de 
facto until their successors are appointed or elected and qualify-:" 
Id., 221 s.c. at 262. In conjunction with our response to your 
fourth question and in keeping with Bradford v. Byrnes, the 
individual could continue to serve in a de facto capacity until his 
successor is selected pursuant to §4-9-90, since he is available to 
serve and there are more than 180 days before the next general 
election. 

Question 3 

As previously stated, there are more than 180 days before the 
next general election is to be held. Section 4-9-90 requires a 
special election in that instance. Section 7-13-190 provides the 
mechanism to conduct the special section. 
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Question 4 

As to the Governor's power to appoint a successor when an 
individual resigns or must remove himself from a county council, we 
have previously advised in Op. Atty. Gen. No. 81-42: 

Where there are fewer than one hundred eighty 
days remaining on the term, it is my opinion 
that the Governor has the authority, pursuant 
to Sections 4-11-20 and 1-3-220, to fill the 
vacancy for the reason that it is then being 
filled by the Governor until the next general 
election, in precise accordance with the 
wording of the statutes to which reference is 
made. 

Should more than one hundred eighty days 
remain on the term, the special election must 
be ordered to fill the vacancy for the unex­
pired term and I do not think that the Gover­
nor has the authority under the cited statutes 
to fill the vacancy pending the holding of the 
special election .... 

In accordance with the prior opinion of this Office, we would 
advise that the governor would not appoint someone to serve until 
the special election could be held. As concluded within the 
response to your second question, the individual would continue to 
serve in a de facto capacity until his successor is elected and 
qualifies. 

We trust that the foregoing will be responsive to your 
inquiries. Please advise if clarification or additional assistance 
should be needed. 

With kindest regards, I am 

PDP/sp 

Sincerely, 

~ .lJ.P&-Wacf 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 
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./'Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


