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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFlCE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 29211 

TELEPHONE, 803-734-3970 
FACSIMILE 803-253-6283 

September 10, 1993 

Bob Bartles, Executive Director 
Richland/Lexington Mental Retardation Board 
Post Office Box 3547 
Columbia, South Carolina 29230-3547 

Dear Mr. Bartles: 

By your letter of August 31, 1993, you have asked whether an individual may serve 
simultaneously on the Richland/Lexington Board of Disabilities and Special Needs 
(formerly Mental Retardation Board) and on the Governor's Nuclear Advisory Council, 
the Southeast Interstate Low Level Radioactive Waste Management Compact Advisory 
Committee, and the Nuclear Waste Consultation Committee without violating the dual 
office holding prohibitions of the state Constitution. 

Article XVII, Section IA of the state Constitution provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an 
officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public. For this provision to be contravened, a person concurrently 
must hold two public offices which have duties involving an exercise of some portion of 
the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). 
Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the 
position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State v Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Office has previously opined that one who would serve on a county or multi­
county mental retardation board (now board of disabilities and special needs) would hold 
an office for dual office holding purposes. See Op. Atty. Gen. dated April 10, 1989. The 
same conclusion would apply to the Richland/Lexington Board of Disabilities and Special 
Needs. 
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The Governor's Nuclear Advisory Council was established pursuant to S.C. Code 
Ann. 13-7-810 et seq. (1976 & 1992 Supp.). Membership on the Council is prescribed 
by § 13-7-840, to consist of five members, appointed by the Governor, who are to have 
the stated qualifications (experience and/or involvement in environmental protection, 
nuclear engineering, etc.). Terms are to be coterminus with that of the appointing 
Governor, but members serve at the pleasure of the Governor. No oath is required. 
Members are entitled to receive compensation "as provided by law for boards and 
commissions," by § 13-7-850. Duties are listed in § 13-7-820 and include providing 
advice and recommendations to the Governor on issues related to nuclear materials and 
various federal programs vis a vis South Carolina law. Since the duties are advisory in 
nature, an exercise of sovereign power is not involved. While membership meets several 
of the criteria usually found in an office, it is our opinion that the advisory nature of the 
position would be sufficient reason to conclude that membership on the Governor's 
Nuclear Advisory Council would not constitute an office. 

The Southeast Interstate Low Level Radioactive Waste Management Compact was 
created by S.C. Code Ann.§ 48-47-10 et seq. An advisory committee related thereto was 
created by § 48-47-330(C); membership is specified therein, to include inter alia two 
members of the Governor's Nuclear Advisory Council. No term of office is provided by 
statute; terms are most probably considered to be at the pleasure of the appointing entity 
or coterminous with the term of the position held from which ex officio membership on 
the advisory committee is derived. No oath is required. There is no provision for 
compensation of members. The duties to be exercised by advisory committee members, 
according to § 48-47-330(C), are advisory in nature: to "consult with and advise the 
state's representative to the Compact Commission concerning technical and policy 
matters." These duties are advisory in nature and lack an exercise of sovereign power. 
Membership on the advisory committee lacks almost all of the criteria usually found in 
an office. Thus, we are of the opinion that membership on the Southeast Interstate Low 
Level Radioactive Waste Management Compact Advisory Committee would not constitute 
an office. 

The Nuclear Waste Consultation Committee was created pursuant to Act No. 539 
of 1984. The composition of the Committee is specified in section 2 of the act and is 
largely ex officio; two members are appointed by the Governor and serve at the pleasure 
of the Governor. No oath is required. No compensation is to be paid, but members are 
allowed "the usual mileage, per diem, and subsistence provided by law for members of 
boards, committees, and commissions." The Committee is to study, report, and make 
recommendations to the General Assembly concerning management and disposal in South 
Carolina of high-level radioactive and transuranic waste and spent nuclear fuel, in 
consultation with federal officials. Since the duties are advisory in nature, an exercise of 
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sovereign power is not involved. Because a number of criteria usually found in an office 
are lacking here, we are of the opinion that membership on the Nuclear Waste 
Consultation Committee is not an office. 

Based on the foregoing, it is our opinion that an individual may serve simultaneous­
ly on the Richland/Lexington Board of Disabilities and Special Needs and on the 
Governor's Nuclear Advisory Council, the Southeast Interstate Low level Radioactive 
Waste Management Compact Advisory Committee, and the Nuclear Waste Consultation 
Committee without violating the dual office holding prohibitions of the state Constitution. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

L/J~0./~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

&_~£)·~ 
'R.ObertD. Cook " 
Executive Assistant for Opinions 


