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The State of South Carolina
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAIL

CHARLES MOLONY CONDON
ATTORNEY GENERAL

April 10, 1995

Mr. Jeffrey B. Moore

Executive Director

South Carolina Sheriff's Association
Post Office Box 21428

Columbia, South Carolina 29221-1428

Re: Informal Opinion

Dear Mr. Moore:

You have requested an opinion of this Office regarding the effect of the recently enacted
Criminal Justice Reform Act of 1994, which took effect on January 12, 1995, on certain
responsibilities concerning pre-trial detention upon arrest of individuals under the age of
17 years who are charged with crimes classified as A, B, C, or D felonies. Particularly,
you request clanification in two areas:

L. From a local point of view, does one confine a 16-year-old charged
(but not convicted) with a Class A-D felony at a local detention facility,
placing them within the general prison population; making no distinction as
to their age? '

Il.  Section 70 of the 1994 Crime Act requires that per diem cost of
housing a juvenile at the Department of Juvenile Justice to be "paid by the
governing body of the law enforcement agency having original jurisdiction
where the offense occurred.” Would this permit recoupment of costs
paid prior to the change where the county incurred all the costs associated
with the juvenile's detention? Would the costs of a juvenile housed by DIJ
prior to the change now shift to the appropriate governing body as outlined
in the new law?

RenvmekT C Dexxis Brinew » 0 PosT OFFICE Box 11549« Covrcnsrs, S.CO29211-1349 0« TELEPHONE BG3-734-3970 Favsigpr: 1325330143




Mr. Jeffrey B. Moore
Page 2
Aprl 10, 1995

Critical to the analysis of these questions and the duties and responsibilities under the new
act is Section 23 of the Act which amends South Carolina Code Ann. Section 20-7-390.
This Amendment defines "child" as a person less than seventeen (17) years of age where
he is dealt with as a juvenile delinquent unless he is sixteen (16) years of age or older and
charged with a Class A, B, C, or D felony or a felony which provides for a maximum
term of imprisonment of fifteen (15) years or more." The new change removed from the
definition of "child," persons who were sixteen (16) years of age and were charged with
the defined felony offenses and changes the jurisdiction of the court with authority over
that person. Second, Section 24 of the Act amended S.C. CODE Section 20-7-430, which
revised the jurisdictional provisions of Family Court to limit it to a defined "child," rather
than "juvenile,” "minor,"or "person" of certain ages. It is without question that the 1995
revision removes to the original jurisdiction in General Sessions Courts persons who are
charged with committing Class A, B, C, D felonies and felonies which carry a maximum

~ sentence of fifteen (15) years or more who are sixteen (16) vears of age or older at the

time the crime is committed.'

Guiding the applicability and effect of any statutory change is South Carolina Constitution,
Article XII, Section 3, which states as follows:

Article XII, Section 3. Separate confinement of juvenile offenders.
The General Assembly shall provide for the separate confinement of
juvenile offenders under the age of seventeen from older confined

pErsons.

‘It should be noted that Section 24 also allowed for the following:

However, a person sixteen years of age who is charged with a Class

A, B, C, or D felony as defined in Section 16-1-20 or a felony which

provides for a maximum term of imprisonment of fifteen years or

more may be remanded to the family court for disposition of the

charge at the discretion of the solicitor.
This provision allows, prior to conviction or sentence, for the solicitor, in his discretion,
to remand to the Family Court the 16-year-old offender where the person would be subject
to a guilt determination on the charge in accordance with family court procedure and
appropriate commitment pursuant to the Family Court's powers set forth in Section 20-7-
1330, 2170 as a delinquent. This is similar to the previously existing authority of the
Solicitor to transfer a criminal case from General Sessions Court to Magistrate or
Municipal Court pursuant to S.C. CODE Section 22-3-545.
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This constitutional provision provides that offenders under the age of seventeen are
separately confined from "older confined persons” as provided by the legislature.

Upon review of the 1994 Crime Act, there is no statutory change that specifically
addresses pre-trial detention of individuals who are sixteen years of age and charged with
Class A through D felonies. Prior practice when individuals under the age of seventeen
were waived from Family Court to General Sessions Court was to confine them either 1n
separate facilities or sight and sound separate cells from individuals seventeen or older
until they were seventeen. The Department of Corrections and the Department of Juvenile
Justice had established procedures consistent with Article X1, Section 3, South Carolina
Constitution to ensure compliance with the requirement of separate confinement, even
though the waived individuals were treated and sentenced as adults.

~Upon enactment of the 1994 Crime Act, the Department of Corrections, the Department
of Probation, Parole and Pardon Services, and the Department of Juvenile Justice reached
an agreement on how the various state agencies would interpret these changes. (A copy
of the February 16, 1995, D.J.J. Memorandum is attached summarizing the agreement).
Recognizing the "separate confinement” requirement of Article XII, Section 3, the
agencies’ interpretation, in its critical part, states as follows:

1. Sixteen year olds charged with committing a Category A-D felony
and juveniles (16 and under) who have been waived to the Court of General
Sessions to be tried as adults can be detained in either adult detention
facilities (jails) or in juvenile detention facilities (pre-adjudicatory jails).
However, if detained in an adult detention facility, the facility must be
approved by the Inspections Division of the Department of Corrections to
hold "juveniles” (persons under the age of 17), and these individuals must
be housed in sight and sound separation from adult detainees.

2. Once a 16 year old charged with committing a Category A-D felony
turns 17, that individual, if detained in an adult local detention facility, can
then be detained in the general adult population. However, they may
continue to be held in sight and sound separation in an approved local adult
detention facility if that is the desire of the local governmental officials who
are responsible for the individual's custody. If that is the desire of local
governmental officials, a juvenile who has been waived to General Sessions
Court may continue to be held in a juvenile detention facility or in sight and
sound separation within an approved local adult detention facility even after
reaching age seventeen.  Sixteen year olds charged with committing
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Category A-D felonies may not be held in a juvenile detention center
beyond their seventeenth birthday.

3 3k

4. If a 16 year old charged with a Category A-D felony is remanded by
the Solicitor for "disposition of the charge" to the Family Court and that
individual is put on probation by the Family Court, the probationary
sentence will be supervised by the Department of Juvenile Justice.

5. If a 16 year old charged with a Category A-D felony is convicted in
General Sessions Court and sentenced to the Department of Corrections, the
Department of Juvenile Justice, as a designated facility for the Department
of Corrections, will house that individual until his 17th birthday. At age 17
he will be administratively transferred to the Department of Corrections and
continue serving his sentence there. If sentenced after his 17th birthday this
individual will go directly to the Department of Corrections.

L L

This interpretation of the remaining effect of Article XII, Section 3, combined with the
new legislation is reasonable and consistent with the overall purpose of the new Act.’

Further questions have been asked of this office as to whether sixteen year olds previously
waived under the prior statute or amended statute can be held in adult jails. Article XII,
Section 3, mandates that "separate confinement” occurs, but these individuals are
authorized to be detained in adult detention facilities provided there is sight and sound
separation from individuals seventeen years of age or older. See S.C. CODE Section 20-
7-600(c), Section 24-9-20, 30 (jail and prison inspection program).

The amendments to Section 20-7-390 and Section 20-7-430 clearly were intended to
mandate sixteen year olds arrested for serious felony offenses to be automatically in the

In order to allow for offenders 16 years of age to be merged into the jail and
"adult” prison population, Article XII, Section 3 would have to be amended to read as

follows:
The General Assembly shall provide for the separate confinement of
juvenile offenders under the age of sixteen from older confined

persons.
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junsdiction of the Court of General Sessions. These amendments must be interpreted to
have been enacted with integrity and with an honest purpose to keep within the
constitutional limits of Article XII, Section 3. The state agencies responsible for
interpreting this article have consistently applied the "separate confinement” requirement
where individuals below the age of seventeen were tried and sentenced in General
Sessions courts as an adult. There was nothing in the 1994 Criminal Justice Reform Act
to suggest that this interpretation was in error.

In the second inquiry, the question is whether Section 70 of the 1994 Crime Act permits
recoupment of costs paid prior to January 12, 1995, where the county incurred all the
costs associated with a juvenile's detention, rather than "the governing body of the law
enforcement agency having original jurisdiction where the arrest occurred.” Further, the
question as to whether the costs of a particular juvenile housed by the Department of

“Juvenile Justice prior to January 12, 1995, now shift to the governing body of the law
enforcement agency having original jurisdiction.

These inquiries focus on the effective date of Section 70 of the Act. Section 76 of the
Act provides that Section 70 takes effect "upon approval of the Governor." This office
has previously opined that the actual date is January 12, 1995. To allow either for
recoupment or a shift of costs to a pre-January 12, 1995, juvenile detainee would require
retroactive application of Section 70.° A review of the amendment to 20-7-3230(4)
[Section 70] in its pertinent part states:

In Department of Juvenile Justice operated facilities, the department
shall determine an amount of per diem for each child detained in the
center, which must be paid by the governing body of the law
enforcement agency having original junisdiction where the offense
occurred. The per diem paid by the governing body of the law
enforcement agency having original jurisdiction where the offense
occurred must be based on the

average operating cost among all pre-adjudicatory state facilities.

The Department of Juvenile Justice must assume one-third of the per
diem cost and the governing body of the law enforcement agency

~

It is without question that any child charged with a crime on or after
January 12, 1995, would be subject to the new provisions of Section 70 and the costs
would be incurred by the governing body of the law enforcement agency having original
jurisdiction where the arrest occurred.
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having original jurisdiction where the offense occurred must assume
two-thirds of the cost. Per diem funds received by the department
must be placed in a separate account by the department for operation
of all pre-adjudicatory state facilities ....

There is no express language in this amendment to suggest directly or indirectly
retroactive application. To the contrary, the section itself suggests on-going collection of
the funds by the department and does not suggest recoupment by the "committing county.”

% It is the opinion of this office that such costs must be borne by the "committing county"
for all pre-adjudicatory offenders initially committed on a date prior to January 12, 1995,
and by the "governing body of the law enforcement agency having original jurisdiction
where the offense occurred” for those initially committed after January 12, 1995,

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated
. Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion.

Respectfully submitted

,///’
,agé“f

Donaid Fele
Assistgnt %ﬂty Attorney General

bbb

enclosure

cc: James C. Williams, Esquire
Larry C. Vanderbilt, Esquire
Larry C. Batson, Esquire
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SUBJECT: Handling of 16 Year Olds (A«D Frelonies)
DATE: February 16, 1995

- *be

- On Thursday, January 26, 1993, Director Boyd met with the
Interim Diresctors of the Departnent of Corrections (William D.
Catoe) and the Despartment of Probation, Parcle and Pardon
Sexvices (Eddie Gunn) to discuss our Agencies'’ raspective rcles
and responsibilities in the handing of 16 year olds charged with
commpitring Category A-D feloniss and of juvaniles otherwise
eligible to e tried as adults. The following is what was agresd
upon at this mesting. Thersfors, we should base our conduct and
practice accordingly: -

1. Sixteen year o0lds charged with committing a Category A-D
felony and iuvuntlul {16 and under) who have been waived to
the Court o0f General Sessions to be trisd as adults can be
detained in either sdult detention facilities (jails) or in
juvenile detention facilities (preadjudicatory dails).
However, if detained in an adult detention facility, the
facility must De approved by the Inspections Division of the
Depaztasnt of Corrections to hold "r.wcnun' (pexscns under
the age of 17), and these individuals must dDe housed in
aight and sound separation from adult detainees.

2. Once a 16 ysar old charged with cosmitting a Category A-D
felony turns 17, that individual, if detsined in an adult
local detention facility, can then be -detained in the

enexral adult population. Eowever, they say continue to be
in sight and sound separation in an ved local
adult detantion fecility if that is the des of the local
govu:u-nnﬁnl officlals who are responsidle for the
ndividual’s custody. If that is the desire of looal
overnmental

offsicials, a juvenile who Aas besn to
naxral Sessions Couxrt may Oontinue to be held in a juventile
detention facility or in sight and sound separation within

¢ For purposes of this mmmorandum, & Catsgory A-D felony also
inciuder falonies wihich mvuo'!et & NAXIBTA tOrm e?
inprisonsent of f£ifteen yeArs or mOre.




en approved local adult detention facility even aftar
reaching age seventesn. BSixtaan year olds charged with
Mzemarnummmhuuua
jJuvanile cantar beyond their seventssnth bixthday.

3. If a 16 year old charged with a Categoxy A-D felony ias
convicted in the Court of Ganaral Sessions and is placed on
ggs:t&on. that individual‘s probationary sshtence, )

A T T
ar rs . - ’
Parcle and Paxdon Barvices.

4. If a 16 year old with & Ca A-D felony is
remanded by the Solicitor for "disposition of the charge” to
ths Fanily Court and that individual is put on prodation by
the Pamily Court, the probationary sentenca will be :
supervised by the Department of Juvenils Justice.

K. If a 16 year old charged with a Category A-D felony is
convicted in General Sessions Court and aentenced to the
Departaent of Corrections, the Department of Juvenile
Justice, &5 a designated facility for the nt of

L -~ Corrections, will house that individual his 17th

. - birthday. At age 17 he will be administratively transferred

, to the Department of Corrections and continue sarving his
sentence thara. If santenced aftar his 17th birthday this
individual will go dirsctly to the Departammt of

Cozrections.

6. If & 16 year old chargea with a Category A-D felony is .
Temanded by the Solicitor for "dumtuon of the charge" to

the Pamily Court and committed to DJJ for an indeterminate
period, not to excesd his 2ist birthday, that individual
will be incarcersted at DJJ until age 19, unless sooner
released by the Board of Juvenile Parole. If not released
pricr to age 19, that individual will be transferred to the

Dapartment of Corrections.

% 7. If a 16 year old convicted of a Catagory A-D felony is also
« convicted of a Category E-F felony ox A-C Misdemeancr, and
placed on probation Py doth the Court of General Sessions
and by the Pamily Court, the Departmant of Probation, Parole
and Pardon Services and the Department of Juvenile Justice,
through a Msmorandun of Agresment (not yet drafted), will
work together in a cooparative and non zpuatiu way to
supervise that individual, revoks probaticn if necessary,

ote., .
Z 8. IZ a 16 YOar old charged with a Category A-D Zslony is also
. charged with a Category E-F felony or A~C Misdemsanor, and

sentenced $0 confinsment by both the Court of Genaral
& Sessions and by the Family Court, the sentences would run
| concurrently with one another e8s othezwise specified by
= the last ssntencing judge. -




. If a juvenile, less than 16 years old, is waived (transfer-
red) to the Court of Gensral Sessions and sentencad Dy that
Court to the Department of Corrections (whethar given a
straight-time sentence or a Touthful Offander santencs),

that vidual will De Roused at ths Departasnt of Juvenile

) Justice as a designated facility for the Department of

- Corrections. If parcled or conditionally released prior to

L age 1§, that individual will be supervised the Departaent

of Juvanile Justice. If paroled/condi y released on

or after his 16th dirthday, that irmdividual will be

:mrruod by the Department of Probation, Parcle and Pardon

: Please note that the Agressant raached Dirsctors Boyd,
Catoe, and Gunn differ in a couple of particulars from oy
semozandus to you of 1/18/85 (i.e., datantion of 16 ysar glde;

% incarcezation of 16 year olds). Obviously their Agressent takes

pracodancs over this earlier documant. One area not addressed in
this Agreement, but referenced in my memoranduam of 1/18/95,

5 regards when & Solicitor can remand a case "to ths Family Court

. for disposition of the charge®. While a reascnable argument,

- Z{given the use of the teram disposition in the Family Court
Systen), can be made that a remand can only be for sentencing,
sany Judges, Solicitors, Law Enforcemsant Officials and others are
of the opinien that remand can occur at any point in time in an
"adult" criminal proceeding. Until this issus is ruled upon by
an Appellate Court, if a 16 year old ed/convicted with a
Category A-D felony is remanded by ths Solicitor (at any point in
the proceeding) to the Family Court, our Office should provides
whatever services we would normally provide to the Court, the
Solicitor, ths juvenile, etc. at that point in the aystea.

.
£ ce:r Plora Brooks Boyd




