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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 

ATIORNEY GE'\ERAL 

The Honorable Dick F. Elliott 
Senator, District No. 28 
Post Office Box 3200 

September 20, 1995 

North Myrtle Beach, South Carolina 29582 

RE: Informal Opinion 

Dear Senator Elliott: 

By your letter of September 5, 1995, to Attorney General Condon, you have sought 
an opinion as to two prospective appointments to be made by the Horry County 
Legislative Delegation, in concert with other county delegations. Each of your questions 
will be addressed separately, as follows. 

Department of Transportation 

You advised that when the South Carolina Department of Highways and Public 
Transportation was restructured as the Department of Transportation, commission 
appointments were no longer made from the sixteen judicial circuits as they had been, but 
from the six congressional districts. Under the former system, each judicial circuit was 
comprised of several counties, with representation rotating from county to county within 
the circuit every four years. With restructuring, the size of the commission shrunk to 
seven members, one from each of the State's congressional districts and the chairman 
appointed from the State at large. You advised that rotating from county to county within 
the congressional districts was part of the model that the General Assembly looked at as 
being fair to all counties throughout the State. 

Your particular quandary is related to the initial legislation: in order to stagger the 
terms, three members would be elected every two years, with the chairman appointed 
every four years or coterminous with the Governor's term. The concept of rotating was 
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envisioned. Therefore, in the First, Third, and Fifth Congressional Districts, the members 
were initially appointed to the new commission for two year terms to start the staggering 
rotation. The question has been raised as to whether or not those original appointees for 
the two year terms, whose terms will be expiring in the Spring of 1996, may be allowed 
to be reappointed for an additional four year term. In the alternative, you asked whether 
the appointments must come from one of the other counties on a rotating basis. 

Composition of the restructured Department of Transportation governing body is 
provided for by S.C. Code Ann. §57-1-310 (1994 Cum. Supp.), which provides in relevant 
part: 

The congressional districts of this State are constituted and created 
Department of Transportation districts of the State, designated by numbers 
corresponding to the numbers of the respective congressional districts. The 
Commission of the Department of Transportation shall be composed of one 
member from each transportation district elected by the delegations of the 
congressional district and one member appointed by the Governor, upon the 
advice and consent of the Senate from the State at large. . .. 

Certain limitations on representation of the various counties are expressed in § 57-1-
320(B ): "No county within a Department of Transportation district shall have a resident 
commission member for more than one consecutive term and in no event shall any two 
persons from the same county serve as a commission member simultaneously except as 
provided hereinafter." 

Selection and terms of commissioners is governed by §57-1-330, which provides 
in relevant part: 

(A) Beginning February 15, 1994, commissioners must be elected by 
the legislative delegation of each congressional district ... All commission 
members must serve for a term of office of four years which expires on 
February fifteenth of the appropriate year. . .. 

(B) The terms of the initial members of the commission appointed 
from congressional districts are as follows: 

**** 

( 1) commission members appointed to represent odd­
numbered congressional districts--two years; and 

(2) commission members appointed to represent even­
numbered congressional districts--four years. 
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The cardinal rule of statutory interpretation is to ascertain and effectuate legislative 
intent wherever possible. Bankers Trust of South Carolina v. Bruce, 275 S.C. 35, 267 
S.E.2d 424 ( 1980). An unambiguous statute will be given effect according to the clear 
meaning of its language. Citizens and Southern Systems, Inc. v. S.C. Tax Commission, 
280 S.C. 138, 311 S.E.2d 717 (1984); Helfrich v. Brasington Sand & Gravel Co., 268 S.C. 
236, 233 S.E.2d 291 (1977). Words used in a statute are to be given their plain and 
ordinary meanings. Worthington v. Belcher, 274 S.C. 366, 264 S.E.2d 148 (1980). 
Statutes in apparent conflict must be read together and reconciled if possible so as to give 
meaning to each and to avoid an absurd result. Powell v. Red Carpet Lounge, 280 S.C. 
142, 311 S.E.2d 719 (1984). 

The phrase "term of office," as used in §57-1-330, connotes a fixed and definite 
period of time. See 63A Am.Jur.2d Public Officers and Employees §66. Accord State ex 
rel. Williamson v. Wannamaker, 213 S.C. 1, 48 S.E.2d 601 (1948); State ex rel. Rushford 
v. Meador, 267 S.E.2d 169 (W.Va. 1980). In §57-1-330, the General Assembly 
distinguishes between the terms of office of the members appointed to the initial 
commission and those members appointed after the initial commission. The term of office 
for the members of the initial commission are specifically designated as two years for 
members from the first, third, and fifth congressional districts, and for four years for the 
members from the second, fourth, and sixth congressional districts; the member at large 
is to serve at the pleasure of the Governor, potentially a four-year term if that individual 
should serve coterminously with the Governor. 

A further consideration is that §57-1-320(B) prohibits a county within a 
transportation (congressional) district from having a resident commission member for more 
than one consecutive term. The issue thus becomes whether or not the two year term of 
office of a member appointed to the commission from the First, Third, or Fifth district 
would be a "term" within the proscription of §57-l-320(B). It would appear that the 
legislature contemplated that a two year term for certain of the initial appointees be a full 
or complete term. Similarly, after the initial commission is appointed, the terms of office 
for subsequent commission members would be full or complete four year terms. The 
legislature has not made any provision or exception for those serving a two year term to 
be reappointed in a consecutive manner or for the counties of which those members are 
residents to have representation for another, consecutive, four year term after the 
expiration of the members' initial two year terms. 

Considering all of the foregoing, it appears that the obvious legislative intent was 
to place a limitation on the number of terms that a commission member may serve on the 
commission, namely, one. This legislative intent would be effectuated by limiting the 
designated appointive members of the initial commission to serve either their two year 
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term or four year term, as may be appropriate depending on which congressional district 
they represent. 

For these reasons, I am of the opinion that members of the initial commission of 
the Department of Transportation appointed to represent the First, Third, and Fifth 
congressional districts who were elected by their respective legislative delegations to serve 
for terms of office of two years would not be eligible to serve an additional, consecutive, 
four year term of office. Section 57-1-320(B) contemplates that the next appointment 
would be made from another county within the congressional district, on a rotating basis. 
Certainly, at some time in the future, those members serving the initial two year terms 
would be eligible to serve another non-consecutive four year term on the commission 
when the rotation contemplated by §57-1-320(B) returns to their respective counties. 

State Board of Education 

Your second question concerns a future appointment to be made to the State Board 
of Education by the legislative delegations comprising the Fifteenth Judicial Circuit. You 
advised that the Horry and Georgetown County Legislative Delegations are pondering the 
question of an applicant who resides in Georgetown County who is presently the 
representative of the Fifteenth Circuit on the State Board of Education. You further 
advised that the Horry County Delegation has expressed some interest in appointing for 
a second four year term this member from Georgetown County. While no vote has been 
taken or even formally considered, you have sought clarification from this Office in the 
event that this outstanding individual should have the consensus of the Horry and 
Georgetown Delegations. You expressed your understanding that the legislative scheme 
for the State Board of Education, like that of the Department of Transportation, was to 
provide for the rotation of various members from various counties across the State to serve 
on this Board. 

The composition, appointment, and organization of the State Board of Education 
are addressed in S.C. Code Ann. §59-5-10 (1976). The fourth and sixth paragraphs of 
§59-5-10 provide as follows: 

Representation of a given judicial circuit on the State Board of 
Education shall be rotated among the counties of the circuit, except by 
unanimous consent of all members of the county legislative delegations from 
the circuit. No member shall succeed himself in office except by unanimous 
consent of the members of the county legislative delegations from the 
circuit. Members of the legislative delegation of any county entitled to a 
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member of the Board shall nominate persons for the office, one of whom 
shall be elected to the Board. 

At the initial meeting of the legislative delegations representing the 
counties of each circuit, it shall be determined by lot the sequence in which 
each county shall be entitled to nominate persons for the office. 

Applying the rules of statutory construction discussed previously to § 59-5-10, I am 
of the opinion that it is possible for a member of the State Board of Education to be 
elected to a second consecutive term. For that event to occur, the members of the 
legislative delegations comprising the Fifteenth Judicial Circuit would be required to 
consent unanimously that the representation not rotate to the other county (Horry, in this 
instance, since representation presently comes from Georgetown). Further, unanimous 
consent of all members of the delegations would be required for the individual to succeed 
himself. 1 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior 
Assistant Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to 
the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. I trust that 
it has satisfactorily responded to your inquiries and that you will advise should 
clarification or additional assistance be needed. 

With kindest regards, I am 

Sincerely, 

41'iJALWL,D.k/u)"'t 
Patricia D. Petway , 
Senior Assistant Attorney General 

1Your actual question was whether the appointment scheme could be altered by the 
action of a majority of the members of the delegations comprising a given judicial circuit. 
The plain language contemplates action by unanimous consent rather than by a majority 
of the delegation members. 


