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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable John R. Russell 
Senator, District No. 12 
P. 0. Box 5524 

REMBERT C. DENNIS Bun.DING 
POST OFFICE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C . 29211 

TELEPHONE: 803-734-3970 
FACS!Mll..E: 803-253-6283 

January 22, 1993 

Spartanburg, South Carolina 29304 

Dear Senator Russell: 

By your letter of January 6, 1993, you have asked whether a constituent might 
serve on a technical college board and as an elected county official simultaneously without 
contravening the dual office prohibitions of the State Constitution. Your office clarified 
that the positions in question are (1) member of the Midlands Technical College Board 
and (2) county treasurer. 

Article XVII, Section IA of the state Constitution provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an 
officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public. For this provision to be contravened, a person concurrently 
must hold two public offices which have duties involving an exercise of some portion of 
the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). 
Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the 
position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State v Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Office advised by an opinion dated October 1, 1990 (copy enclosed) that one 
who would serve on the Richland-Lexington Counties Commission for Technical 
Education (known as the Midlands Technical College board) would hold an office for dual 
office holding purposes. See also Ops. Atty. Gen. dated February 15, 1984 and 
December I 0, 1981. This Office has previously stated that a county treasurer is an office 
holder, as well. Op. Atty. Gen. dated February 27, 1956 (copy enclosed). Thus, one who 
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would seive on the Midlands Technical College Board and as a county treasurer would 
most probably contravene the dual office holding provisions of the State Constitution. 

As we have concluded that this would most probably be a dual office holding 
situation, you have asked to be advised whether the individual may continue to seive on 
the board until his successor is appointed or elected. (It is noted that the individual would 
not assume the duties of county treasurer until the term begins on July 1, 1993. See S.C. 
Code Ann. § 4-11-10.) Your precise question was addressed in the opinion of October 1, 
1990 as discussed above. Assuming that the bylaws of the board have not changed since 
that opinion was rendered, continued seivice as a de facto officer until one's successor is 
selected is permissible. 

We trust that the foregoing satisfactorily responds to your inquiry. Please advise 
if additional assistance or clarification should be needed. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosures 

Sincerely, 

~1 tltJueltuJ' f€Jwtl1[ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 
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Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


