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June 18, 1996 

The Honorable Herbert Kirsh 
Member, House of Representatives 
Box 31 
Clover, South Carolina 29710 

Re: Informal Opinion 

Dear Representative Kirsh: 

You have asked the following question: 

I am very interested in knowing if it is legal for 
coJleges and universities in the Srate of South Carolina to 
offer a contract to their president or to their athletic directors 
and coaches that is longer than one year. I have always 
thought that the state could only offer funding for one fiscal 
year per the budget appropriation. It has always concerned 
me that s·ome of these schools were offering contracts two to 
five years over the one year limit. 

Law/ Analysis 

In an opinion of this Office, dated February 22, 1982, we commented upon the 
various constitutional and statutory provisions governing multi-year contracts executed by 
state agencies. We stated therein: 

[p ]ursuant to Art. 10, Sec. I 0, South Carolina 
Constitution ( 1895), the fiscal year is set as commencing on 
the first day of July of each year. More definitivelyJ Section 
J 1-9-80 restates inter alia this constitutional provision. This 
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section further provides that all acts to be performed shall be 
within the fiscal year and that all officers are required to keep 
their accounts and records in confonnity with the fiscal year. 

More specifically, Art. l 0, Sec. 9 of the Constitution 
states that 'money ·shall be drawn from the Treasury only in 
pursuance of appropriations made by law.' This provision 
governs contracts made by public officers or officials. 
Beacham v. Greenville County, 218 S.C. 18 l, 185, 62 S.E.2d 
92. It was intended to 'prohibit expenditures of the public 
funds at the mere will and caprice of those having funds in 
custody without legislative sanction therefor.' ... Grimball v. 
Beattie, 174 S.C. 422, 431 , 177 S.E. 668. Contracts made by 
officers without a 'regular appropriation' of the monies 
expended by contract contravene An. I 0, Sec. 9. State of 
South Carolina v. Corbin and Ston~ , 16 S.C. 533, 538. 

We further noted that state officials possess no authority to obligate the State of South 
Carolina beyond the life of an appropriation, almost always the fiscal year. We referenced 
State ex rel. Edwards v. Osborne, 193 S.C. 158, 173, 7 S.E.2d 526. where our Supreme 
Court stated that "it may be conceded that the legislature has plenary power .. . to change 
its mind from year to year as to the purpose to which .ii each year it will apply the 
proceeds of particular sources of revenue .... " Further, we noted that the case of Long v. 
Dunlap, 87 S.C. 8. 68 S.E. 80 I concluded that Section 11- t -40 "represents a limitation or 
constraint upon an agency's general authority to contract." Section 11-1-40 makes it 
unlawful for any public officer "to enter into a contract for any purposes whatsoever in 
a sum in excess of the tax levied or the amount appropriated for such purposes .... " Our 
reading of the Long case, which held that so long as an agency possesses appropriated 
funds in its hands, the agency may contract and obligate those funds pursuant to its 
general power1 was that "it would not represent an unfair extension of Long to conclude 
that a contract beyond the life of the agency's appropriation "would be invalid pursuar.t 
to Sec. 11-1-40." 

Also referenced in the 1982 opinion was the more recent case of Beacham v. 
Greenville County, supra. In Beacham! an appropriation was made to pay an architect 
$400,000 for work done concerning repair of a courthouse. The architect proceeded with 
the work which ultimately totalled $863.000. The Court noted that the architect was 
"charged with knowledge of the limited power and authority of the Board, had actual 
knowledge of their intentions that the project should cost $400,000 and, finally, he had 
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actual and constructive notice of the amount of the legislative appropriation for the 
project .... " 218 S.C. at 188. 

Further noting that "assurances by state officials of continuation of the program 
beyond the I ife of the appropriation for that program", the 1982 opinion concluded: 

[b ]oth the Beacham and Long cases, together with the wording 
of Sec. 11-1-40 itself, strongly indicate that a contract made 
by a public officer, which seeks to obligate state funds beyond 
the fiscal year, where there is no existing appropriation 
providing for the expenditure of such funds is invalid. Unless 
the Legislature subsequently authorizes or ratifies the contract 
in the form of an appropriation, as the General Assembly did 
in Beacham, the contract may not be enforced. 

The 1982 opinion recognized, however, that inclusion of the so-called "non­
appropriations" clause in any contract rendered it valid for purposes of agency authority. 
As was stated in the opinion, 

[t]he only basis on which the State or an agency thereof could 
validly enter into a contract obligating public funds for a 
period beyond the fiscal year as determined by the constitution 
and statutes of this State, would be the inclusion of a proviso 
which would make continuation of the contract term 
contingent upon the fact that the General Assembly 
appropriated sufficient funds, from year to year, to pay the 
consideration under the contract as to be solely determined by 
the State or its agency. 

Since the 1982 opinion was written, both this Office as well as our Supreme Court 
have reaffirmed the fact that a "non-appropriations" clause is necessary for multi-year 
contracts entered into by a governmental agency. In Op. No. 83-89 (November 15, 1983}, 
we reaffirmed the 1982 opinion and applied it to counties. There, we noted that 

.. . contracts executed for terms in excess of one year will be 
binding; however, the contract should contain a proviso to the 
effect that the contract is subject to cancellation if funds are 
not appropriated or otherwise made available for the contract 
after the first year. 
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And in Cadde11 v. Lexington Co. Sch. Dist. No. 1, 296 S.C. 397, 373 S.E.2d 598 (1988), 
our Supreme Court observed that "critical to" a lease-purchase arrangement for thirty years 
between a school district and a private corporation was "a provision known as the 'non­
appropriation clause,' under which the District may decline, without penalty, to renew the 
annual lease by failing or refusing to appropriate the necessary funds." 373 S.E. 2d at 
599. The Court, in rejecting the contention that the lease-purchase agreement constituted 
general obligation debt, pointed to the "non-appropriations clause" in concluding that it 
was not: 

... a leaseback arrangement containing an explicit non­
appropriation clause places no such requirement on the 
political entity. Under the plan here, rental payments are to 
be included in the District's annual budget. Liability under 
the leaseback agreement is, at most, contingent: The District 
has the option of tenninating simply by refusing to appropriate 
money for rent. · 

See also, Whiteside v. Cherokee Countv Sch. Dist. No. I, 428 S.E.2d 884, 888-89; Op. 
Atty. Gen., Op. No. 93-61 (Sept. 23, 1993 ); Op No. 91-6 (Jan. 18, 1991) ["Such a contract 
should contain a non-appropriation clause and be terminable with each fiscal year ... " Op. 
Atty. Gen., No. 85-140 (December 9, 1985). 

In addition, this reasoning has been applied in the context of contracts of university 
personnel. The question of the validity of a multi.year contract for a university's men's 
basketball coach was litigated in Universitv of Arizona v. Lindsey, 722 P.2d (Ariz. 1986). 
There, it was contended that the contract for four years was invalid because it was beyond 
the authority of the University of Arizona to grant it. The Court rejected that argument' 
by stating: · 

[t]here is no difference between promising Lindsey a four-year 
period in which to rebuild a basketba11 program and telling a 
tenured professor that his or her contract will be resubmitted 
year after year until resignation or retirement. It is clear that 
in both cases the final word is spoken by the legislature. 
Tenured faculty members can be released for budgetary 
reasons .... Similarly, contractual obligations entered by the 
University of Arizona in non-tenure situations are necessarily 
conditioned upon funding by the legislature. The so-called 
"fiscal out" condition mandated by § 3 5-154 operates as a 
condition subsequent, allowing the University to avoid its 
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obligations if the requ1s1te funding is not forthcoming. 
Subject to this implicit condition, contracts for more than one 
year are valid and do not violate the statutory prohibition 
against financial obligations for which there is no 
appropriation. While neither side has so informed us, we can 
take judicial notice of the fact that the University of Arizona 
has maintained a men's basketball program after Lindsey's 
termination; legislative funding for Lindsey's position must 
necessarily have been approved. 

722 P.2d at 255. 

Likewise, by analogy, Section 11-35-2030 (1) [Consolidated Procurement Code] 
provides that 

[u]nless otheiwise provided by law, a contract for 
supplies or services shall not be entered into for any period of 
more than one year unless approved in a manner prescribed by 
regulation of the board; provided, that the term of the contract 
and conditions of renewal or extension, if any, are included in 
the solicitation and funds are available for the first fiscal 
period at the time of contracting. Payment and performance 
obligations for succeeding fiscal periods shall be subject to the 
availability and appropriation of funds therefor. (emphasis 
added). 

Subsection (3) further provides that "(w]hen funds are not appropriated or otherwise made 
available to support continuation ofperfonnance in a subsequent fiscal period, the contiact 
shall be cancelled." Relative thereto, we stated in Op. No. 85-140 (December 9, 1985), 
that 

[t ]hese statutory provisions clearly provide that, as a matter of 
law, every State contract for purchase of goods or services 
which is covered by the Consolidated Procurement Code and 
which extends beyond the first fiscal year, is conditioned .upon 
there being an appropriation sufficient to meet payment and 
performance obligations; otherwise the agreement is 
automatically cancelled. See, Op. Atty. Gen. No. 77-123 at 
105 (April 27, 1977). 
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It goes without saying that virtually every state university, college and institution 
of higher learning in this State possesses the express authority to enter into contacts. See 
Title 59 of the Code;~ Section 59-117-40 (4) [U.S.C. authority to make contracts]; 59-
119-50 [Clemson, authority to employ]; 59-121-50 [Citadel]; 59-125-70 [Winthrop]. 
Moreover, it is generally recognized that many of these contracts for personnel are on a 
multi-year basis. Although there has been much litigation especially involving the 
University of South Carolina with respect to coaching contracts, to my knowledge the 
courts in approving settlement agreements reached between the parties, have never 
questioned the validity of such contracts on the basis that they extended for more than one 
year. It is evident that, as explained above, each such multi-year contract is subject to the 
availability of continuing appropriations. 

It is recognized herein that oftentimes coaches and athletic directors at state 
universities and colleges are paid with athletic funds which are not raised through taxation. 
However, we addressed the nature of such funds in Op. No. 85-132 (November 15, 1985). 
We noted that such funds are appropriated by virtue of a provision in the State 
Appropriations Act, which states that 

... notwithstanding other provisions 0f this act, funds at State 
Institutions of Higher Leaming derived wholly from athletic 
or other student contents, from the activities of student 
organizations, and from the operations of canteens and 
bookstores, and from approved Private Practice plans may be 
retained at the institution and expended by the respective 
institutions only in accord with poricies established by the 
Institutions Board of Trustees. Such funds shall be audited 
annually by the State but the provisions of this Act concerning 
unclassified personnel compensation, travel, equipment 
purchases and other purchasing regulations shall not apply to 
the use of these funds. 

Despite the fact that such funds are not tax-generated, we concluded that they are "public 
funds", and thus must be expended "in accordance with the State Constitution and other 
statutory enactments." [citing Op. Attv. Gen., August 10, 1973]. Thus, while such funds 
are appropriated each year by the General Assembly to the particular college or 
educational institution which generates them, the General Assembly is, of course, free at 
any time it chooses, not to appropriate the funds for that purpose, just as it may do with 
respect to tax revenues or any other public funds. Thus, the general rules as to the 
appropriation of funds, discussed above, should be applicable to this situation as well. 
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Accordingly, while I have not examined any multi-year contract entered into by a 
state university or college, such contract is subject to the same legal principles as set forth 
in the 1982 opinion, discussed above, as well as other authorities herein. The multi-year 
contact is subject to the condition that the General Assembly will continue to appropriate 
funds-therefor. State contracts with which I am familiar contafu a provision making the 
multi-year contract contingent upon such appropriations. Based upon the foregoing, I am 
of the opinion that a multi-year contract by a state agency is valid, but must be "subject 
to" the continuing appropriation of funds ther~fore by the General Assembly. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

/:;)ff--
ti (/ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


