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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CH ARLES M OLONY C ONDON 
ATTORNEY GENERAL 

Robert E. Guess, Esquire 
Union County Attorney 
109 W. South Street 
Union, South Carolina 29379 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Guess: 

December I 0, 1997 

You have asked for this Office's opinion on the following question: 

Can the Union County Council remove a member of the Board of Directors 
of the Union County Fair Association prior to the expiration of the term of 
such director? 

You have informed this Office that the Union County Fair Association was created 
by the Union County Council. The enabling legislation is found in Section 2-251 et seq. 
of the Union County Code of Ordinances. The membership provisions of the Fair 
Association is found in Section 2-252. This section provides in pertinent part as follows: 

The fair association shall be governed by a board of directors 
composed of nine (9) members. Each member of the Union County Council 
and the chairman of the Union County Council shall recommend 
appointments to the board of directors with actual appointments being made 
with a favorable vote of the majority of the members of the county council. 
Members of the board of directors shall serve four-year te1ms ... . 

The general law states that if an office is appointive and there is no set term, the 
officer can be removed at will. If the office has a set term, then there must exist good 
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cause to remove the appointed officer. State v. Wannamaker, 213 S.C. 1, 48 S.E.2d 601 
(1948); 63A Am.Jur.2d Public Officers and Employees §§ 221-222. 

Since the enabling legislation sets forth a term of office for the members of the 
board of directors of the Fair Association, the removal of a member of the board must be 
for cause. 

You have asked what specific cause or causes would be grounds for removal of a 
member of the board prior to the end of his term. I am not in a position to comment on 
whether a specific action of a board member would constitute cause for removal. 
However, you may want to review Article VI, Sections 8 and 9 of the South Carolina 
Constitution and Section 8-1-10 et seq. of the South Carolina Code of Laws for examples 
of what may constitute cause in a particular case. 

Finally, you have asked whether a member of the Fair Association may be removed 
prior to the end of his term on the grounds that the member did not live in the single 
member election district of the County Council member who is entitled to make the 
appointment. Nothing in the ordinance provides that a member of the board must reside 
within the district of the council member that recommended his appointment and nothing 
in the ordinance provides that a member of the board may be removed if he does not 
reside within such district. Therefore, in my opinion, removal must be analyzed under the 
previously stated provision of law: If the office has a set term, then there must exist good 
cause to remove the appointed officer. State v. Wannamaker, supra; 63A Am.Jur.2d 
Public Officers and Employees §§ 221-222. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

12 J. l/li 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


