
The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

December 3, 1997 

The Honorable Victoria T. Mullen 
Member, House of Representatives 
32 Harrogate Drive 
Hilton Head Island, South Carolina 29928 

Dear Representative Mullen: 

You have requested an opinion as to "whether South Carolina residents acting as 
intermediaries (brokers) in corporate acquisition transactions, where real estate is 
incidental to the transaction, must be a South Carolina licensed real estate broker in order 
to earn a fee." You further provide the following background information: 

[i]n 1977 the South Carolina Attorney General issued Opinion 
No. 77-349 opining that a brokerage firm selling small 
businesses owning real property must obtain a real estate 
broker's license to earn a fee. Recently the South Carolina 
Court of Appeals held in the case of Roberts v. Gaskins, 486 
S.E.2d 771 (Ct. App. 1997) that a business broker, unlicensed 
as a real estate broker, can claim a commission on the sale of 
a business even though the sale may include real estate. 

In view of the Roberts v. Gaskins case I would like to 
urge you to consider withdrawing your previous opinion and 
issue a new opinion reflecting South Carolina law on the 
issue. 

This issue is particularly important because your [ 1977] 
outstanding opinion is inhibiting business brokers from 
operating and doing business in South Carolina and advising 
businesses nationally and internationally. Under the outstand-
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ing 1977 opinion, if a business broker has a domicile in South 
Carolina but has no South Carolina real estate license, but 
successfully advises clients on mergers or acquisitions in other 
states and nations, he is not entitled to a broker fee. There are 
instances where this issue has arisen and the business brokers 
have been denied by foreign courts the recovery of a fee 
because of the holding in Opinion 77-349. 

Within the limits of the laws of South Carolina, the 
State should encourage commerce and Opinion 77-349 has had 
a chilling effect on the ability of South Carolina business 
brokers doing business in South Carolina and in other states. 

1977 Opinion 

In Op. No. 77-349, this Office addressed the question of whether "a sole 
proprietorship acting as a brokerage firm for the purchase and sale of small businesses and 
publishing a listing of such businesses which are for sale [is] ... exempt from licensing 
requirements for real estate brokers under§§ 40-57-10, et seq., 1976 Code?" We quoted 
§ 40-57-20 of the Code which makes it 

... unlawful for any person to act as a real estate broker, 
counselor, real estate salesman, appraiser, property manager, 
or real estate auctioneer, or to advertise or assume to act as 
such without first having obtained a license issued by the Real 
Estate Commissioner. 

We noted that§ 40-57-10 (1) defines the word "broker" as meaning 

. . . any person who for a fee, commission or other valuable 
consideration, or with the intent or expectation of receiving a 
fee, commission or consideration, negotiates or attempts to 
negotiate the listing sale, auction, purchase, exchange or lease 
of any real estate or of the improvements thereon, or collects 
rents or attempts to collect rents, or who advertises or holds 
himself out as engaged in any of the foregoing activities. The 
term also includes any person employed by or on behalf of the 
owner of real estate to conduct the sale, auction, leasing, or 
other disposition thereof at a salary or for a fee, commission 
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or any other consideration. It also includes any person who 
engages in the business of charging an advance fee or con­
tracting for collection of a fee in connection with any contract 
whereby he undertakes primarily to promote the sale of real 
estate through its listing in a publication issued primarily for 
such purpose, or for referral of information concerning such 
real estate to brokers, or both. 

Our 1977 Opinion viewed the South Carolina statute as "quite comprehensive in its terms 
and is intended to have a prophylactic effect by including within its requirements all 
manner of real estate sales carried out with a view toward receiving some type of 
compensation." 

Furthermore, it was our view that "[t]he fact that an individual does not 'wish' to be 
known as a real estate broker is irrelevant if the effect of his actions brings him within 
the purview of the statute." In addition, we stated that 

[ s ]imilarly, ineffectual as a bar to the requirement of obtaining 
a real estate license is the argument that an individual wishes 
to be only a 'business' broker, in the sense that he will be 
involved in the sale of small businesses 'lock, stock and 
barrel,' with the transfer of real property and fixtures thereto 
being only 'incidental' to the sale of the business. The statute 
includes the sale or listing of 'any real estate or of the 
improvements thereon.' ... 

Thomas v. Jarvis, 213 Kan. 671, 518 P.2d 532, 
interpreted a provision similar to South Carolina's statute, and 
concluded that a business broker contracting to sell the assets 
of companies which included real property is a 'real estate 
broker' and must be licensed as such. 

Roberts v. Gaskins 

In Gaskins, the South Carolina Court of Appeals reviewed an action brought by a 
broker against the seller of a business to collect the unpaid portion of the broker's 
commission. The business included certain real property. The broker was not licensed 
as a real estate broker at the time of the transaction. The seller asserted that the "activities 
Roberts performed in the sale of his business required a real estate broker's license and 
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thus he should not received a commission." However, the special master ruled that the 
parties has modified their original agreement so that the real estate did not form a part of 
the sales contract or a part of the calculated commission. 

The Court of Appeals affirmed. Noting that while a "business broker" may often 
negotiate the sale of real estate as part of the business, typically, the business broker 
"'concentrates on the transfer of the entire business,"' 486 S.E.2d at 775, quoting Kazmer­
Standish Consultants, Inc. v. Schoeffel Instruments Corp., 89 N.J. 286, 445 A.2d 1149, 
1151. Concluding that the fact that buyer and seller negotiated the real estate portion of 
the transaction directly, the Court framed the issue this way:' 

[i]f Roberts was required to have a real estate broker's license 
to earn a commission on the sale of the personal property of 
the business because the business also included real property 
then the fact of the direct negotiation of the agreement to lease 
the real property by the parties did not obviate the necessity 
of a license. 

The Court observed that no South Carolina case resolved the issue, but "[t]he 
applicability and effect of real estate broker licensing requirements to mixed transactions, 
especially in the context of business sales, has been the subject of many decisions from 
other jurisdictions and is a matter of statutory construction." Cognizant of the fact that 
"[s]ome jurisdictions interpret their statutory licensing scheme to specifically preclude the 
enforcement of a commission in such instances ... ", at the same time, " [ o ]ther courts have 
recognized their real estate broker licensing statutes as penal in nature, to be strictly 
construed." Among the courts which view the law in the latter fashion, the so-called 
"New York rule" uses the approach that the "commission is enforceable as long as the sale 
of real estate is not the 'predominant' factor." Another approach used in certain 
jurisdictions has modified "the New York rule to enforce the brokerage fee contract if the 
sale of real estate is not the predominant factor, but limited to the value of the personal 
assets. These courts have found such contracts to be severable, allowing recovery of that 
portion of the sales commission attributable to the value of the business, exclusive of real 
estate." 

The Court found that the South Carolina real estate broker statute "does not 
specifically include a business broker or a 'mixed' sale of property and business assets. 
Also significant was the fact that the real estate broker law is "unquestionably a penal 
statute, and it must be strictly construed." Thus, the Court concluded that 
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... to prevent a business broker from enforcing a legal claim 
to a commission earned from the sale of business assets 
simply because the business includes real estate would extend 
the real estate broker licensing provisions beyond their stated 
definitions and purposes. Although there may be good reasons 
to broaden this regulatory scheme to include business brokers, 
there are also credible reasons not to do so. For example, as 
noted in Kazmer- Standish Consultants, Inc. v. Schoeffel 
Instruments Corp., 445 A.2d at 1152, business brokers deal 
with sophisticated businessmen in complex transactions, 
whereas real estate brokers and salesmen deal in large measure 
with unsophisticated homeowners. Suffice it to say it is not 
our prerogative to legislate. 

We are also convinced there is no purpose to be served 
by superimposing a "predominant purpose" test on the trans­
action, whereby a business broker is precluded from maintain­
ing an action for a commission if the business sale involves 
"predominantly real estate." Applying such a test serves no 
legitimate purpose if the business broker is limited to a 
commission based on the value of the personal property sold, 
since the "personalty of an ongoing business, even when it is 
less valuable than the real property, may be substantial and 
provide a basis for a significant commission." Id. at 1153. 

We, therefore, conclude that a business broker unli­
censed as a real estate broker may enforce a commission con­
tractually earned on the sale of the personal property of a 
business, irrespective of the form of sale, even though the sale 
may include real estate; provided, of course, no commission 
can be based either directly or indirectly on the value of the 
real property involved. 

Of course, this Office does not withdraw or overrule a prior opinion unless it is 
clearly erroneous or unless intervening circumstances warrant such. The Gaskins case 
would indeed constitute intervening circumstances. Accordingly, based upon the 
foregoing, this Office herein withdraws Op. No. 77-349 and substitutes therefor the last 
paragraph of Gaskins referenced above in its stead. 
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With kind regards, I am 

RDC/ph 

~ REVIEWED AND APPROVED BY: 

I 

f1eb C. Williams, III 
eputy Attorney General 

Very truly yours, 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


