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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

R. Carlisle Roddey 
County Supervisor 
Chester County 
P.O. Box 580 
Chester, South Carolina 29706 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Roddey: 

August 17, 1998 

Your opinion request has been forwarded to me for reply. You have requested an 
opinion of this Office regarding the proper statutory interpretation of the Capital Project 
Sales Tax Act. S.C. Code Ann. § 4-10-300 et. seq. You have informed this Office that 
Chester County desires to use the proceeds of such a tax to close a county landfill. You 
note that Section 4-10-330 of the Code lists several projects for which the tax may be 
used, but landfill is not included among the projects listed. You have asked, since landfill 
is not listed, may the proceeds of the tax be used for such a purpose. 

Section 4-10-310 of the Code provides in pertinent part: 

Subject to the requirements of this article, the county governing body 
may impose a one percent sales and use tax by ordinance, subject to a 
referendum, within the county area for a specific purpose or purposes and 
for a limited amount of time to collect a limited amount of money. 

Section 4-10-330 of the Code provides in pertinent part: 

(A) The sales and use tax authorized by this article is imposed by an 
enacting ordinance of the county governing body containing a ballot question 
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formulated by the commission pursuant to subsection 4-10-320(C), subject to 
referendum approval in the county. The ordinance must specify: 

(1) the purpose for which the proceeds of the tax are to be used, 
which may include projects located within or without, or both within and 
without, the boundaries of the local governmental entities, including the 
county, municipalities, and special purpose districts located in the county 
area, and may include the following types of projects: 

(a) highways, roads, streets, and bridges; 

(b) courthouses, administration buildings, civic centers, hospitals, 
emergency medical facilities, police stations, fire stations, jails, 
correctional facilities, detention facilities, libraries, coliseums, or any 
combination of these projects; 

( c) cultural, recreational, or historic facilities, or any combination of 
these facilities; 

(d) water, sewer, or water and sewer projects; 

(e) flood control projects and storm water management facilities; 

(f) jointly operated projects of the county, a municipality, special 
purpose district, and school district, or any combination of those 
entities, for the projects delineated in sub items (a) through ( e) of this 
subsection; 

(g) any combination of the projects described m subitems (a) 
through (f) of this item; (emphasis added). 

To answer your question, focus must be paid to the word "include." Ordinarily, 
the word "include" is a word of enlargement and not of limitation. Baker v. Chavis, 306 
S.C. 203, 410 S.E.2d 600 (Ct.App. 1991). The word "include" is not a word of all 
embracing definition but an illustrative application of general terms. Id. When the word 
"include" is used in connection with a number of specified objects it implies that there 
may be others which are not mentioned. St. Louis County v. State Highway Commission, 
409 S. W.2d 149 (Mo. 1966). The word "include" conveys the conclusion that there are 
other items ineluctable, though not specifically enumerated. Zorba Contractors, Inc. v. 
Housing Authority of the City of Newark, 660 A.2d 550 (NJ.Super.Ct.App.Div. 1995). 
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In keeping with the aforementioned rules of statutory construction, the statute's use 
of the words "may include" suggests that the legislature did not intend to limit the 
permissible projects to only those listed. Baker v. Chavis, supra. The use of the words 
"may include" indicates that the listed projects are to be viewed as illustrative of the types 
of permissible projects. Had the General Assembly intended otherwise, there would have 
been no need to insert these words.' See Op. fil.t.y. Gen. dated February 27, 1989. 
Therefore, inasmuch as a court has not ruled to the contrary, it is my opinion that the fact 
landfill is not one of the projects listed in the statute, does not inevitably lead to the 
conclusion that it would not be permissible to use the proceeds of the tax for such a 
purpose. In fact, it would appear that the closing of a landfill would be among the class 
of projects generally contemplated by the statute. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

1.14.l{J 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 

1 In view of the statute's ambiguity, it may be wise for the General Assembly to 
revisit this issue when they return in January. Until such time, however, I am of the view 
that use of the words "may include" is controlling. 


