
The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The Honorable J. Roland Smith 
Member, House of Representatives 
183 Edgar Street 
Warrenville, South Carolina 29851 

Re: Informal Opinion 

Dear Representative Smith: 

July 28, 1998 

Your opinion request has been forwarded to me for reply. You have asked whether 
Section 1-3-245 of the South Carolina Code of Laws applies to members serving on the 
Valley Public Service Authority (hereinafter the "Authority"). 

The Authority was created by Act No. 476 of 1969, as amended. Its purpose is to 
supply water and provide sewage and solid waste collection and disposal, or a combination 
of such, to individuals, public and private corporations and political subdivisions within 
the geographical area specified in the act. The Act provides the manner in which 
members are appointed, a description of the Authority's powers, its service area, and many 
other items. 

Section 1-3-245 provides: 

(A) A member of a state board, council, comm1ss10n, or 
committee who has three consecutive unexcused absences from regularly 
scheduled meetings held by the particular board, council, commission, or 
committee is considered removed from the board, council, commission, or 
committee and a vacancy is created. The chairman of the board, council, 
commission, or committee immediately shall notify the Governor or 
appropriate appointing authority of the member's three consecutive 
unexcused absences and of the resulting vacancy. An unexcused absence 
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must be defined by each respective board, council, comm1ss10n, or 
committee in the rules governing its operation. (emphasis added). 

(B) This section does not apply to an ex officio member of a state 
board, council, commission, or committee or to a designee of an ex officio 
member. 

As you can see, Section 1-3-245 applies only to "state" boards, councils, 
commissions and committees. The Authority does not fall under this section as it i not 
a "state" board council, commission, or committee. Therefore, the provisions of Section 
1-3-245 would not be applicable to members of the Authority. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

· With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

Et_ 4. ;(,J. 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


