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'HARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

November 20, 1998 
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Andrew G. Goodson, Esquire 
Fountain Inn City Attorney 
P.O. Box 549 
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Fountain Inn, South Carolina 29644 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Goodson: 

Your opinion request has been forwarded to me for reply. As city attorney for the 
City of Fountain Inn, you have been asked by the Mayor and Council to obtain guidance 
regarding certain provisions of the Fountain Inn Code of Ordinances. Specifically, you ask 
whether the mayor is prohibited from making changes to standing committees during his 
term of office. 

In your request, you state the following: 

The City of Fountain Inn operates a Mayor/Council form of Government. 
Council members are required to serve on both standing and special 
committees. Section 2-111 of the Code of Ordinances allows appointment of 
special committees and Section 2-112 allows appointment of standing 
committees. Section 2-112 states as follows: 

"The standing committees of the council shall be appointed by 
the Mayor at the first meeting of the council after his 
inauguration, to serve during his term of office." 
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In an opinion dated April 17, 1979, this Office addressed several questions relating 
to the role of the mayor in the mayor-council form of government in city council committees. 
In response to one of the questions posed, this Office concluded: 

I understand that standing committees of the Easley City Council have 
been provided for by municipal ordinance and that that ordinance provides 
that those standing committees are to be appointed by the mayor at the 
beginning of his term to serve during his term of office. In my opinion, the 
mayor has no authority to, in effect, abolish those committees since they are 
created by ordinance and, consequently, must be abolished by ordinance. Cf., 
5 McQUILLIN MUNICIPAL CORPORATIONS § 15.14 (3rd ed. 1969). 
Moreover, if the ordinance provides that the members of the standing 
committees are to serve during the mayor's term of office. then they have a 
specified term of office which cannot be shortened or ended by the mayor. 
(emphasis added). 

It would appear that the above stated conclusion would be applicable to your question 
as well. There, as here, an ordinance set forth the appointment powers of the mayor in 
regards to standing committees and included language that the appointees are to serve during 
the mayor's term of office. Therefore, based on the 1979 opinion, the mayor's power to 
make changes to the standing committees would be severely limited by the fact that the 
members of the standing committees have a specified term of office which cannot be 
shortened or ended by the mayor. Of course, nothing precludes the Fountain Inn city council 
from amending this ordinance if they so desire. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated assistant 
attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the specific 
questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General 
nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

E?.?J 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 
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