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RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Vereen: 

Your opinion request has been forwarded to me for reply. You have asked whether 
members of the Hony County Transportation Committee may be compensated for out-of­
pocket expenses and special meeting expenses. The members of the Committee have 
suggested $50.00 per meeting for members and $75.00 per meeting for the chairman. 
You have also asked whether members of other county transportation committees receive 
compensation for their service. 

Section 12-28-2740 of the South Carolina Code of Laws governs the distribution 
of a portion of the gasoline tax, or "C" funds, among the counties and sets forth the 
procedures to be followed when establishing county transportation committees to expend 
these funds. County transportation committees are appointed by the county legislative 
delegation and must be made up of fair representation from municipalities and 
unincorporated areas of the county. S.C. Code Ann. § 12-28-2740(8). Funds received 
by a county must be approved by and used in furtherance of a countywide transportation 
plan adopted by a county transportation committee. Id. A county transportation 
committee may also join in approving a regional transportation plan and the funds must 
be used in furtherance of this plan. Id. A county transportation committee is authorized 
to expend from the funds allocated under Section 12-28-2740 an amount not to exceed 
one thousand dollars for reasonable administrative expenses directly related to the 
activities of the committee. These expenses may include costs associated with copying, 
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mailing, public notices, correspondence, and record keeping but do not include the 
payment of per diem or salaries for members of the committee. Id. 

Compensation is not indispensable to a public office; it is merely incident to the 
office. 63C Am.Jur.2d Public Officer and Employees § 271. A public official is entitled 
only to compensation provided by law, for whatever may be the character of the 
compensation- whether an annual salary, a per diem allowance, or fees for particular 
services- it must depend upon the will of the people speaking through their constitutions, 
statutes, or ordinances. Id. The right to receive the compensation annexed to public 
offices is legislative or constitutional in nature; and, in this regard, it has been said that 
a public official is not entitled to receive payment for services out of the public treasury, 
unless there is some statute authorizing such payment. Id. 

As a general rule, there is no constitutional right to receive compensation in any 
amount for public service; or, as is sometimes stated, there is no general constitutional 
requirement that every officer be compensated. Id. A law creating an office without any 
provision for compensation may carry with it the implication that the services are to be 
rendered gratuitously. Id; See Ridgill v. Clarendon County, 188 S.C. 460, 199 S.E. 683 
(1938). 

The statute establishing and governing county transportation committees does not, 
at the present time, authorize the payment of salaries or per diem to members of these 
committees. In keeping with the above cited general law, the absence of such a provision 
implies that the members' service is gratuitous. Therefore, since there is no statutory 
authorization for the payment of salary or per diem to members of the committees, the 
committees are not permitted to compensate members for attending committee meetings. 

The above stated conclusion is supported by the fact that Section 12-28-2740 only 
authorizes the expenditures of funds for transportation matters and limited administrative 
expenses. As to what constitutes administrative expenses, the General Assembly has 
expressly stated that funds expended for administrative reasons may not be used for the 
payment of per diem or salaries for members of the committee. 

In regards to your question of whether members of other county transportation 
committees are receiving any form of compensation for their service, I am unaware of 
such an occurrence. However, I cannot speak with any degree of certainty on this subject. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
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specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

7?J.A (.~ 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


