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~ Dear Magistrate Lee: 

In a letter to this Off ice you asked whether a magistrate can 
hire and discharge county employees assigned to his office. 

Enclosed is a copy of an opinion of this Off ice dated 
October 26, 1989 which dealt with the question of whether an employ­
ee discharged from employment by a magistrate is entitled to a griev­
ance hearing. The opinion citing Section 4-9-30(7) of the Code 
concluded that"··· such an employee is not entitled to ... (a) 
hearing because she was 'employed in a department or agency of coun­
ty government under the direction of (an) elected official or an 
official appointed outside county government.'" 

Section 4-9-30(7) authorizes counties 

to develop personnel system policies and proce­
dures f ot county employees by which all county 
employees are regulated except those elected 
directly by the people, and to be responsible 
for the employment and discharge of county per­
sonnel in those county departments in which the 
employment authority is vested in the county 
government. This employment and discharge 
authority does not extend to any personnel em­
ployed in departments or agencies under the 
direction of an elected official or an off i­
cial appointed by an authority outside county 
government ..•. (emphasis added) 

Magistrates, who are appointed by the Governor with the advice and 
consent of the Senate pursuant to Article V, Section 26 of the State 

0---~---



The Honorable J. Archie Lee 
Page 2 
August 8, 1991 

Constitution, would be an "official appointed by an authority out­
side county government." 

Section 22-8-30 of the Code states that counties are to provide 
personnel necessary for the proper operation of a magistrates court, 
that these employees are to be county employees and that these em­
ployees must be paid by the county. Therefore, while employees of a 
magistrate's office are considered "county employees" and are paid 
by the county, any decision regarding the actual hiring and dis­
charge of these employees is a decision of an individual magistrate 
pursuant to Section 4-9-30(7). 

With kind regards, I am 

CHR/an 
Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
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Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


