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November 20, 1991 

The Honorable Carole c. Wells 
Chairman 
Spartanburg County Legislative Delegation 
Room 1210, 366 North Church Street 
Spartanburg, South Carolina 29303 

Dear Representative Wells: 

By your letter of October 29, 1991, you have inquired 
about the "legality" of Spartanburg County Legislative Dele­
gation members voting by written proxy on issues at local 
meetings when they are unable to attend such meetings. You 
have asked that we address proxy voting in the context of 
local board and commission appointments and on matters be­
fore the Delegation such as approval of Park and Recreation 
Fund projects, Wildlife Resource Fund projects, and so forth. 

Enclosed with your letter was a copy of a policy adopt­
ed October 16, 1989, allowing members to vote by proxy on 
local board and commission appointments. The policy states: 

All Delegation members and interest­
ed parties will be given 30 days advance 
notice of a vacancy occuring [sic] on 
all boards and commissions. All appoint­
ments will be made at a public Delega­
tion meeting as an item on the agenda. 
The resident House [sic] and Senator 
will not be required to be present at 
the meeting. They may vote by proxy. 
Proxy must be written and signed by the 
member and registered with the Delega­
tion secretary. 

As I understand the matter, the Delegation secretary pre­
pares the proxy for the affected member, who signs it prior 
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to the meeting which he or she must miss. No similar policy 
seems to exist as to voting on other matters, or for voting 
on local board and commission appointments, by proxy, by 
other than the resident member of the House or Senate. 

The first issue considered is the status of the county 
legislative delegation. While s.c. Code § 2-7-40 (1986) 
comments to some extent on voting by the legislative delega­
tion in some counties, there is no statute which specifical­
ly creates a county legislative delegation as an entity or 
which provides for the operations or procedures of a delega­
tion. In some instances, the delegation is considered to be 
a "committee" of the General Assembly, such as for the appli­
cability of the Freedom of Information Act, see Op. Atty. 
Gen. No. 84-111, dated September 6, 1984, but even then, we 
are not aware of any rules or procedures adopted by the 
General Assembly which would govern the conduct of delega­
tion business. 

Ordinarily, an entity would look to its enabling legis­
lation to determine whether proxy voting would be permissi­
ble. In the absence of specific statutory authorization as 
to a particular board or off ice, this Office has previously 
concluded that proxy voting is not authorized. Ops. Atty. 
Gen. dated November 1, 1982; May 6, 1986; June 13, 1967; 
July 27, 1967; January 21, 1972; April 5, 1972; August 9, 
1976; January 15, 1979; and May 10, 1984. Here, however, 
there is no express legislative enactment which establishes 
the delegation as an entity or prescribes its manner of 
operation. 

Two rules of the House of Representatives are worthy of 
mention. Rule 4.14 provides that "No member of a committee 
shall be allowed under any circumstances to vote by proxy; 
however, pairing shall be allowed." In addition, Rule 
7.3(e) provides in relevant part that "No member shall vote 
for another member, nor shall any person not a member vote 
for a member." It is doubtful that House rules would be 
controlling as to a delegation meeting, however. 

Other considerations include the issue for which the 
proxy was given and the manner in which it would be exer­
cised. Delegation of a legislative function to a private 
individual is, of course, prohibited. Op. Atty. Gen. No. 
4274, dated March 2, 1976; Art. I, sec. 8 of the state 
Constitution (separation of powers, unlawful delegation). 
Appointment powers exercised by a legislative delegation are 
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neither legislative nor executive in nature. Gould v. 
Barton, 256 s.c. 175, 181 S.E.2d 662 (1971); Floyd v. 
Thornton, 220 s.c. 414, 68 S.E.2d 334 (1951). Exercising a 
proxy vote in the appointment of board and commission mem­
bers by a delegation member would probably not be an unlaw­
ful delegation of legislative authority, though exercising a 
proxy vote on matters such as appropriating funds would 
likely be an unlawful delegation.__!/ But see Op. Atty. 
Gen. No. 4274 (construing a statute on proxy voting and 
commenting on constitutional issues). 

Also to be considered is the manner in which the proxy 
will be utilized. Certainly the proxy vote should not be 
exercised by one not a member of the delegation, as that 
would amount to delegation of such official function to a 
private individual. If proxy voting must be used, it would 
be more preferable that another legislator exercise the 
proxy. 

Another concern is whether the written proxy is being 
counted toward determining whether a quorum is present. 
Ordinarily, a quorum is "the number of members entitled to 
vote who must be present in order that business can be 
legally transacted." Robert's Rules of Order Newly Revised, 
§ 39, page 293 (emphasis added). Whether the delegation 
follows Robert's Rules or some other parliamentary procedure 
is unknown to this Office; perhaps the reference to Robert's 
Rules will offer some guidance, in that ordinarily a proxy 
vote would not be used in meeting the quorum requirement. 
Op. Atty. Gen. No. 84-54. Again, as noted earlier, no 
statute prescribes how a delegation is to conduct its busi­
ness or prescribes how a quorum is to be determined. 

In conclusion, we advise as follows: 

1. No statute establishes the delegation as an entity 
or prescribes its manner of operation. Thus, no statute 
expressly addresses the practice of proxy voting by the 
resident House member or Senator who might not be present at 
a meeting at which an appointment affecting that area of 
residence might be made. 

1/ Constitutionality of an act or action would 
ordinarily be presumed, unless or until a court should de­
clare otherwise. Cf., Thomas v. Macklen, 186 S.C. 290, 
195 S.E. 539 (1937); Townsend v. Richland County, 190 s.c. 
270, 2 S.E.2d 777 (1939). Only a court, and not this Of­
fice, could invalidate an act or action as described above. 
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2. The problem of unlawful delegation could very well 
exist in a proxy voting situation, particularly if proxy 
votes are cast by a non-legislator or for resolution of a 
legislative question. Appointments to boards or commis­
sions are not exclusively legislative or executive in na­
ture, however, and could possibly be carried out by proxy 
vote of the resident House member or Senator in the absence 
of a controlling statute. Constitutionality of an act or 
action will be presumed, and only a court could void such 
act or action. 

3. The better practice would be to cast such votes 
in person, as information, unavailable to the legislator 
when he or she voted by proxy, might be disclosed during the 
meeting at which the appointment is to be made; such disclo­
sure could possibly have affected the vote of the legislator 
if known earlier. Certainly, voting on a legislative matter 
(such as budget approval or appropriating funds) needs to be 
accomplished in a meeting of a delegation, as the delegation 
may act legislatively only as a collective body. Op. Atty. 
Gen. No. 84-111. Because this practice as to appointments 
is exclusively within the control of the delegation, howev­
er, we must leave the determination of such policy decisions 
to the delegation. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


