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Probate Judge of Sumter County 
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Sumter County Courthouse 
Sumter, South Carolina 29150 

Dear Judge Rabon: 

Several months ago, you inquired as to the authority of 
a Probate Judge to perform proxy marriages and to accept 
licenses from others who are authorized to perform marriages 
who might also perform proxy marriages. In a telephone 
conversation with another attorney in our office, you clari­
fied your question, asking whether and how a marriage can be 
performed between parties, one of whom is physically located 
in South Carolina, with the other party located outside the 
state or the United States. 

What is contemplated would not be an ~actual proxy mar­
riage but would instead be an absentee marriage by electron­
ic means. The potential spouse physically located in South 
Carolina would obtain a marriage license application from a 
Probate Judge, which application would be completed by that 
person and sworn to before a notary public. That partially 
completed application would then be transmitted by facsimile 
machine or mailed to the absent party for similar execution 
before an officer authorized to administer oaths as outlined 
in s.c. Code Ann. § 30 - 5-30 (1991) and returned by mail or 
facsimile machine. The original application and facsimile 
transmittals would then be filed with the Probate Judge in 
South Carolina and the marriage license obtained. 

Thereafter, a wedding ceremony would be conducted by 
long distance telephone by a minister or other official 
authorized to perform marriage ceremonies in South Carolina, 
each party's conversation being separately witnessed by an 
individual authorized to administer oaths who could thereaf ­
ter attest, by affidavit, to the identity of the party 
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involved and the authenticity of his or her vows. Affida­
vits from the parties, properly witnessed and notarized, 
together with an affidavit from the official performing the 
marriage itself, would thereafter be filed to establish an 
official record of the marriage. 

You have asked whether such a procedure would be author­
ized under the laws of this State and, if not, whether a 
marriage could be performed in some other fashion given the 
circumstances described. A number of issues must be consid­
ered to respond completely to your inquiry; many previously­
rendered opinions of this Off ice address some of those is­
sues. 1/ 

Proxy Marriages 

This Off ice has opined on numerous occasions that a 
proxy marriage would most probably not be recognized as 
valid in South Carolina. Ops. Atty. Gen. dated 
January 29, 1952; January 15, 1951; August 21, 1961; 
December 29, 1961; March 12, 1966; July 18, 1963; 
December 13, 1954; March 25, 1963; August 25, 1964; 
August 1, 1955; May 16, 1958; July 26, 1960; February 26, 
1959; January 17, 1966; February 6, 1962; and September 9, 
1959. As noted in many of these opinions, however, no court 
in South Carolina has apparently opined on the validity of a 
proxy marriage allegedly contracted in this State. 

The sole exception located among the prior opinions is 
an opinion dated November 23, 1965, concerning a proxy mar­
riage contemplated between a resident of this State and his 
fiancee who was a resident of Cuba. That opinion provided: 

Raymond Garcia is within this State 
and his fiancee is a resident of Cuba. 
She would be permitted to leave Cuba 
under Castro's recent order provided she 
is married to a person in this country. 

1/It must be noted that all of these opinions have 
existed for a number of years, yet the General Assembly has 
not amended any of the relevant statutes or seen fit to 
otherwise alter the conclusions stated therein. It is well­
recognized that the absence of any amendment following the 
issuance of an opinion of the Attorney General strongly 
suggests that the views expressed therein were consistent 
with legislative intent. Scheff v. Township of Maple 
Shade, 149 N.J. Super. 448, 374 A.2d 43 (1977). 
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In view of the exigencies of this 
situation and for humanitarian reasons, 
I advise that, in my opinion, the circum­
stances warrant the issuance of a li­
cense and the performance of a proxy 
marriage. I reach this conclusion in 
view of the exceptional facts and the 
urgent necessity for the performance of 
a marriage which may, in fact, be other­
wise held valid and would, in this case, 
resolve all doubts in favor of the valid­
ity of the issuance of the license and 
the marriage. 

These views are predicated solely 
upon the facts existing, which show that 
the resolution of such doubts in favor 
of the marriage will secure the release 
of a person from a Communist-dominated 
country. 

While the circumstances giving rise to your question would 
be viewed as exigent by some (most particularly the couples 
contemplating marriage and their families), this prior opin­
ion was limited to the facts presented therein and repre­
sents a departure from the general position taken by this 
Office as to the probable validity of proxy marriages. 

As noted, the courts of this State have not had occa­
sion to rule on the validity of proxy marriages. All mar­
riages are presumed to be valid unless and until a court 
declares otherwise. Op. Atty. Gen. dated November 8, 
1961. The court of common pleas would have jurisdiction "to 
hear and determine any issue affecting the validity of a 
contract of marriage," by S.C. Code Ann. § 20-1-510; the pro­
bate court has certain jurisdiction to decide such questions 
relative to the administration of estates and determination 
of heirs. See § 62-1-302; Weathers v. Bolt, 293 s.c. 
486, 361 S.E.2d 773 (S.C. App. 1987). In any event, if the 
requirements are met, such a marriage could in fact be a 
common law marriage, which is recognized in this State. 
Id. 

Telephone or Electronic Considerations 

This Off ice has previously advised that a marriage 
performed by telephone, where one of the participating par­
ties is in this State, would not be valid, though noting 
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that there is no decision of our courts precisely on point. 
Ops. Atty. Gen. dated March 25, 1963 and January 29, 
1952. The latter opinion authored by former Attorney Gener­
al T. c. Callison, which addressed proxy marriages as well, 
stated: "There are those who have undertaken to contract 
matrimony by long-distance communication so to speak. What 
the attitude of the Court will be when such a marriage is up 
for consideration I am unable to say." 

By an opinion dated May 27, 1964, addressing the appli­
cation for a marriage license by telegram, former Attorney 
General Daniel R. McLeod opined that the requirements of law 
were probably not met but that the "deficiency" did not 
affect the validity of the marriage. 

Appearance in Person 

By an opinion dated January 29, 1952 referred to earli­
er, former Attorney General Callison stated: 

South Carolina regards the marriage 
contract as a civil contract, but we do 
prescribe certain requisites for the 
performance of the marriage contract. 
One is that a marriage license has to be 
procured and the application for such 
marriage license has to show that the 
parties seeking to get married have the 
legal ability to enter into marriage. 
Each party is supposed to sign an aff ida­
vi t as to their capacity to be married, 
etc. All of this clearly indicates that 
the presence of the parties is anticipat-
ed ••.• 

Former Attorney General McLeod opined that persons 
for licenses to marry must appear in person. 
Atty. Gen. dated July 18, 1963. He also opined on 
1964: 

You also ask whether or not you 
must appear in person in order to obtain 
a license for marriage. Although there 
is no specific requirement that this be 
done and no court decision discussing 
the question, in our view, the marriage 
statutes of this state contemplate that 

applying 
See Q£.:._ 
May 19, 
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the parties appear in person when apply­
ing for a marriage license .... By such 
a requirement, the likelihood of fraud 
is reduced. 

The omitted language from the last opinion referred to 
present § 20-1-10 and a statute repealed in 1972 which pro­
hibited miscegenation; the only apparent reasoning for men­
tioning those statutes was to suggest that the Probate Judge 
could determine, by viewing the bride- and groom-to-be, that 
such statues would not be violated, though the reason was 
not so stated. 

Reference to a "wedding ceremony" is found in 
§ 20-1-330 and 20-1-340, but no particular form of ceremony 
is required by these or any other statutes. In such a case, 
the court in Respole v. Respole, 70 N.E.2d 465 (Ohio 
1946), stated: 

Solemnization of marriage, or the cele­
bration of the marriage ceremony or 
rites comprehends a personal appearance 
together by the contracting parties 
before one authorized by law to cele­
brate marriage ceremonies, and that the 
marriage ceremonies or rites be entered 
into and performed by the parties to 
such marriage together with the minister 
or other person authorized to perform 
such in the presence of each other and 
one or more witnesses, in order that the 
fact of the marriage contract may have 
due publication for the sake of notorie­
ty, and the certainty of its being made 

Statutes regulating marriages do 
not generally prescribe any particular 
form, but recognizes [sic] the right of 
the parties to choose any form they may 
desire. 

70 N.E.2d at 467-468. But see Torres v. Torres, 144 
N.J. Super. 540, 366 A.2d 713 (1976). Such language sug­
gests strongly that the presence of both parties is required 
for the ceremony. 
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Use of Facsimile Machine 

Because this Off ice has previously opined that proxy or 
telephonic marriages probably would not be considered valid 
in this State, and further that the parties should appear in 
person to obtain their marriage license, it is not absolute­
ly necessary to examine the validity of documents transmit­
ted by facsimile machine to the probate courts. In the 
event that a declaratory judgment be sought as to the validi­
ty of a proxy or telephonic marriage or the need to appear 
in person to obtain the marriage license, the following 
comments are offered as to documents transmitted by facsimi­
le machine. 

The prevalence of facsimile and photographic copies of 
documents is increasingly noted by courts and legislatures. 
The Uniform Photographic Copies of Business and Public 
Records as Evidence Act, § 19-5-610, recognizes that a fac­
simile copy of a record of a business or public official may 
be offered as evidence just as the original record might be 
offered (assuming the requirements of § 19-5-610 are met). 
Courts in other jurisdictions have permitted facsimile docu­
ments to be admitted into evidence or to be put to the same 
uses as the original documents would have been. Madden v. 
Hegadorn, 236 N.J. Super. 280, 565 A.2d 725 (1989) (candi­
date for public office permitted to file his nomination 
form, including notarized signature, by "fax"); Harwood v. 
State of Indiana, 555 N.E.2d 513 (Ind. 1990) (records of 
prior out-of-state conviction were not inadmissible because 
they were facsimile copies); People v. Snyder, 181 Mich. 
App. 768, 449 N.W.2d 703 (Mich. App. 1990) (law enforcement 
officer faxed unsigned search warrant to judge; over the 
telephone, officer swore to the warrant; judge signed the 
warrant and returned by fax; signed, faxed document quali­
fied as a court document); People v. Fournier, 793 P.2d 
1176 (Colo. 1990) (search warrant). See also Nevada Q.J2..:_ 
Atty. Gen. No. 90-16 dated October 24, 1990 (applications 
for certificate of number and certificate of title may be 
transmitted by telefax) and McCormick on Evidence, § 236 
(2nd Ed. 19 7 2) . 

A review of the cases and materials cited in the preced­
ing paragraph point out that a number of factors must be 
considered in determining whether a "faxed" copy of a docu­
ment may be considered as valid and effectual as the origi­
nal. Any statutory requirements, the "best evidence" rule, 
authentication, any evidence of fraud, due process concerns, 
and the like are often mentioned. While our research did 
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not discover marriage license applications by "fax" to have 
been addressed, courts have found a number of other uses of 
"faxed" documents to have been acceptable. Because we have 
opined previously that marriage license applicants should 
apply in person, we need not reach the question; due to 
developing technology, perhaps legislative or judicial clari­
fication should be sought. 

Ministerial Duty to Record 

This Office has previously advised, as reiterated 
above, that proxy or telephone marriages probably would not 
be considered valid or legal marriages in this State. The 
action to be taken, as to filing or recording the license by 
the Probate Judge, if such a marriage should nevertheless be 
performed, must also be addressed. 

Section 20-1-340 of the Code provides: 

The probate judge who issued 
any such license shall, upon the re­
turn of the two copies to him by the 
person who performs the wedding ceremo­
ny, record and index such certificate 
.... (Emphasis added.] 

Also to be considered is § 20-1-360 which provides that 
"[n]othing contained in this article [Article 3, Chapter 1, 
Title 20] shall render illegal any marriage contracted with­
out the issuance of a license." Thus, common-law marriages 
are recognized. Finally, as noted earlier, § 20-1-510 au­
thorizes the court of common pleas to "hear and determine 
any issue affecting the validity of a contract of marriage." 

When a Probate Judge receives the two copies of the 
marriage license, he is required to record and index the 
same; such is indicated by use of the word "shall," which 
connotes a mandatory action. s.c. Dept. of Hwys. and Pub­
lic Transp. v. Dickinson, 288 s.c. 189, 341 S.E.2d 134 
(1986). If the license on its face appears to comply with 
the statutory requirements relative to marriage, the Probate 
Judge must record and index the license. Cf., Ops. Atty. 
Gen. dated April 3, 1984; August 31, 1984; October 18, 
1990; and Green v. Thornton, 265 s.c. 436, 219 S.E.2d 827 
(1975) (all relative to the ministerial duty of the Secre­
tary of State to accept for filing documents which appear to 
conform to the applicable statutes). The Probate Judge 
would not be in a position at that point to determine the 
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validity of the purported marriage. By accepting the li­
cense for recording, the Probate Judge is establishing an 
official record of the marriage, see §§ 20-1-570 and 20-1-
580, but does not establish the validity of the marriage. 

Due to the advancing electronic technology which was 
not in existence when our statutes governing marriage were 
adopted, it might be advisable to seek legislation to clari­
fy the marriage statutes, particularly as to proxy or tele­
phonic marriages or the use of "faxed" applications for 
licenses. In the alternative, a declaratory judgment action 
could be sought as to any or all of the above issues. 

Nothing contained herein is intended to comment upon 
the validity or legality of a particular marriage ceremony 
or a particular application for a marriage license. Too, 
this Off ice does not intend to usurp the discretion or judg­
ment of a Probate Judge in actions to be taken in a specific 
situation. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

MJ:f±.J_ 
Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


