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November 1, 1991 

Member, House of Representatives 
Post Off ice Box 276 
Pageland, South Carolina 29728 

Dear Representative Burch: 

By your letter of October 25, 1991, you have requested 
the opinion of this Office as to whether an individual may 
serve simultaneously on a school board and as a soil and 
water conservation commissioner, the latter position being 
assumed most recently. If such is not permitted, you asked 
whether the school board position should be automatically 
forfeited. We assume that your inquiry refers to the dual 
office holding prohibitions of the state Constitution. 

Article XVII, Section IA of the state Constitution 
provides that "no person may hold two off ices of honor or 
profit at the same time ... ,"with exceptions specified for 
an officer in the militia, member of a lawfully and regular­
ly organized fire department, constable, or a notary pub­
lic. For this provision to be contravened, a person concur­
rently must hold two public offices which have duties involv­
ing an exercise of some portion of the sovereign power of 
the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, 
or other such authority, establish the position, prescribe 
its tenure, duties or salary, or require qualifications or 
an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 s.c. 
475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Off ice has advised on numerous occasions that one 
who serves as a soil and water conservation commissioner 
would hold an office for dual office holding purposes. 
Enclosed is a copy of an opinion dated December 17, 1990 as 
representative of those opinions. 

This Office has similarly advised on numerous occasions 
that one who serves on a school district board of trustees 
or on a county board of education would hold an off ice for 
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dual office holding purposes. Enclosed are copies of opin­
ions dated August 8, 1990 (as to a school district trustee) 
and March 16, 1989 (as to a member of a county board of 
education) as representative of those opinions. 

Based on the foregoing, it is our opinion that one who 
would serve concurrently on a school board (a county or 
district board) and as a soil and water conservation commis­
sioner would most probably run afoul of the dual office 
prohibitions of the state Constitution. 

Because the first position assumed was on the school 
board, you asked whether, in a dual office holding situa­
tion, that office would be "automatically forfeited." To 
summarize the relevant law, we advise that if an individual 
holds one office on the date he assumes a second office, 
both offices falling within the purview of Article XVII, 
§ lA of the state Constitution, he is deemed to have vacated 
the former office. However, that person may continue to 
perform the duties of the previously held office as a de 
facto officer, 1/ rather than de jure, until a successor 
is duly selected to complete his term of office (or to as­
sume his duties if the term of service is indefinite). 
See Walker v. Harris, 170 s.c. 242 (1933); Dove v. 
Klrkland, 92 s.c. 313 (1912); State v. Coleman, 54 s.c. 
282 ( 1898); State v. Buttz, 9 S. C. 156 ( 1877). Further­
more, actions taken by a de facto officer in relation to the 
public or third parties will be as valid and effectual as 
those of a de jure officer unless or until a court should 
declare such acts void or remove the individual from of­
fice. See, for examples, State ex rel. McLeod v. Court 
of Probate of Colleton County, 266 s.c. 279, 223 S.E.2d 166 
(1976); State ex rel. McLeod v. West, 249 s.c. 243, 153 
S.E.2d 892 (1967); Rittman v. Ayer, 3 Stroh. 92 (S.C. 
1848). 

1/ A de jure officer is "one who is in all respects 
legally appointed and qualified to exercise the office." 63 
Am.Jur.2d Public Officers and Employees § 495. A de facto 
officer is "one who is in possession of an office, in good 
faith, entered by right, claiming to be entitled thereto, 
and discharging its duties under color of authority." 
Heyward v. LOl}g, 178 s.c. 351, 183 S.E. 145, 151 ( 1936); 
see also Smith v. City Council of Charleston, 198 s.c. 
313, 17 S.E.2d 860 (1942) and Bradford v. Byrnes, 221 s.c. 
255, 70 S.E.2d 228 (1952). 
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We trust that the foregoing has adequately responded to 
your inquiry. Please advise if clarification or additional 
assistance should be needed. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

t./J~t:>.P~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

II.HJ- f) I u.d-
Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


