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The Honorable Barbara Stock Nielsen, Ed.D. 
State Superintendent of Education 
South Carolina Department of Education 
1429 Senate Street-Rutledge Building 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Dr. Nielsen: 

You have requested the opinion of this Office as to whether 
the South Carolina Department of Education (Department) should 
retain or make other disposition of fees paid by some real estate 
schools for the renewal of their licensing by the South Carolina 
State Board of Education (Board). According to your letter, twelve 
real estate schools completed applications for the renewal of their 
license, paid a $25.00 annual renewal fee and were issued licenses 
for July 1, 1991 through the June 30, 1992; 1/ however, under 
legislation effective March 22, 1991, this Off1ce in a previous 
opinion concluded that real estate schools falling under the terms 
of S.C. Code Ann. § 40-57-115(a) as added by Act 12, 1991 S.C. Acts 
16, are no longer subject to licensure by the Board. ~ 
Atty. Gen. June 24, 1991. Those schools are now subject to-Elie 
regulatory authority of the South Carolina Real Estate Commission 
(Commission). Id. 

According to information provided, applications and fees in 
question were submitted after the effective date of Act 12, but the 
State Board's authority had ceased over the schools upon the sign­
ing of Act 12 on March 22nd. See ~ Atty. Gen. June 24, 
1991; see also note 1. Because----.:he--state Board lacked the 
authority to---rfeense the schools then, it did not have authority to 
renew the licenses for those schools or charge a fee for doing so. 

1/ A provision under which the Board formerly licensed such 
schooTs states that " [ 1] icenses shall be renewable annually on 
July 1st provided, ... the renewal fee has been paid .... " S. C. 
Code Ann. § 59-59-50 (1990). Reg. 43-119 (1976) provides, in 
part, that the " ... renewal license fees are for the period July 1 
through June 30." 
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Therefore, the opinion of this Office is that the fees should be 
returned to the schools in question. Act 12 indicates no authority 
for the transfer of such fees to the Real Estate Commission. See 
section 40-57-115 as added by Act 12 § 12. 

In conclusion, the fees submitted to the Department following 
the signing of Act 12 on March 22, 1991, for the renewal of licens­
es for those schools from the period July 1, 1991 through June 30, 
1992 should be returned to the applicants because the Board lacked 
the authority then to renew licenses for those schools. This opin­
ion does not address the procedure to be followed for making re­
funds to the schools in question, but should you have any questions 
or need additional assistance, please let me know. 
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~~~ 
ROBERT D. COOK 
Executive Assistant for Opinions 


