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T. TRAVIS Ml!OLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS Bl.nLDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 

TELEPHONE: 803- 734-3680 
FACSIMILE: 803-253-6283 

September 3, 1991 

Mr. Purvis W. Collins, Director 
South Carolina Retirement System 
P.O. Box 11960 
Columbia, South Carolina 29211 

RE: Eligibility Request for Membership in the South Carolina 
Retirement System - Probation, Parole and Pardon Board 
(Michael J. Cavanaugh) 

Dear Mr. Collins: 

I am in receipt of your letter wherein you inquire about the 
eligibility of members of the Board of Probation, Parole and Pardon 
Services (Board members) to participate in the South Carolina Re­
tirement System. 

As you are aware, s.c. Code Ann. §9-1-420 states that all 
persons who have become employees after December 31, 1948, except 
those specifically excluded under §9-1-450 or those as to whom 
membership is optional under §§9-1-510 to 9-1-560, have become mem­
bers of the Retirement System as a condition of their employment. 
Because I have not been provided any information to the contrary, I 
will assume that current Board members were appointed after Decem­
ber 31, 1948, that they are not specifically excluded by virtue of 
§9-1-450, nor are they entitled to choose not to become members of 
the System pursuant to §§9-1-510 to 9-1-560. Thus, the only issue 
remaining as to their eligibility to participate in the South Caro­
lina Retirement System is whether they are "employees" as defined 
by s.c. Code Ann. §9-1-10(4). Section 9-1-10(4) states in part 
that "employee" shall mean, to the extent he is compensated by the 
State, any employee, agent or officer of the State or any of its 
departments, bureaus, and institutions whether such employee is 
elected, appointed or employed. The Board of Probation, Parole and 
Pardon Services exists pursuant to s.c. Code Ann. §24-21-10 et 
~ which establishes the terms, manner of appointment, and 
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duties of the Board members. According to information provided 
with your letter, the Board members are clearly compensated by the 
State. Further, the Board members are clearly employees, agents or 
officers of the State, thus they are "employees" as defined by 
§9-1-10(4). Because they are "employees" the Board members are 
automatically members of the Retirement System pursuant to the 
operation of §9-1-420. 

You have also asked that I review Code Section 9-1-10(16) and 
Regulations 19-905, 19-905(F), 111-14 and 111-15 as pertinent to 
this question. s.c. Code Ann. §9-1-10(16) defines the term "earn­
able compensation". While earnable compensation is an important 
concept for computation of the Retirement allowance, if any, to 
which the Board members will be entitled, earnable compensation has 
nothing to do with eligibility for membership in the System in this 
case. It is clear from the material provided me that these Board 
members are in fact compensated by the State. They regularly re­
ceive both per diem and hearing fees as remuneration for their 
service to the State. These per diem and hearing fees clearly fall 
within the definition of earnable compensation as found in §9-1-
10( 16). 

s.c. Code Ann. Regs. 111-14 and 111-15 were repealed effective 
June 1, 1982 and have been incorporated into the regulations of the 
State Budget and Control Board. s.c. Code Ann. Reg. 19-905(C) is 
similar to former regulation 111-14 and s.c. Code Ann. Reg. 19-
905(F) ( 2) is similar to former regulation 111-15. Regulation 19-
905(C) by administrative policy precludes retirement credit when 
remuneration for services is limited to per diem payments. In 
three separate parts of this short Regulation it is clear that no 
retirement credit is to be given when remuneration is solely by 
per diem. That is not the case at present. Here, the Board mem­
bers are remunerated both by per diem as well as by hearing 
fees. For this reason the limitation found in Reg. 19-905(C) 
does not apply and Board members are entitled to retirement credit 
for their services to the State. 

Regulation 19-905(F)(2) states that when compensation includes 
fees, the amount to be paid by the employee and matched by the 
employer shall be based upon the net fees and not the gross fees. 
Net fees mean gross fees less necessary operating expenses and 
include only those fees which the employee may lawfully retain. 
While this regulation may be important in computing the employee 
and employer contributions to the System, it is irrelevant to a 
determination of the issue of eligibility of Board members for 
membership in the System. 

I have also reviewed the remainder of Regulation 19-905 and I 
can find no provision that impacts on the issue of eligibility of 
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Board members to participate in the South Carolina Retirement Sys­
tem. For the reasons shown above, it is the opinion of this Office 
that members of the Board of Probation, Parole and Pardon Services 
are eligible to participate in the South Carolina Retirement System. 
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BY: 

d 'n 
Chief Deputy Attorney General 

Yours very truly, 

/]/-#~/ 
James Patrick Hudson 
Deputy Attorney General 

M RO~Ji·~ 
Executive Assistant for Opinions 
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