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David G. Jennings, Esquire 
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Charleston, South Carolina 29411 

Dear Mr. Jennings: 

As counsel for the Mt. Pleasant Waterworks and Sewer Corrunis­
sion, you have asked for the opinion of this Office on two questions 
concerning compensation of the corrunission members: 

Background 

1. May the Corrunissioners establish a salary or 
other payment to themselves for their servic­
es as corrnnissioners? 

2. If the answer to question one is yes, 
there any restrictions as to the amount 
such payment or the effective date for 
corrunencement of such payment'! 

are 
of 

the 

In your thorough memorandum of law you have advised, by way of 
background, that the current official population of the Town of Mt. 
Pleasant is 26,416 (based upon a special census undertaken in 
1989). The Mt. Pleasant Commission of Public Works was created in 
1934 pursuant to the terms of the statute now codified as Section 
5-31-210 of the South Carolina Code of Laws. The corrunission consist­
ed of three corrnnissioners until February 1990, at which time a spe­
cial election was held to elect two additional corrunissioners, pursu­
ant to Act No. 117 of 1989, which amended Section 5-31-210 of the 
Code. You further advised that the commissioners currently receive 
a payment of $599.00 per year plus health insurance. 
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Statutes 

Consideration of your questions must begin with reference to 
Section 8-15-10 of the Code, which provides as follows: 

Except as otherwise provided or as prohibit­
ed by the Constitution of this State, the compen­
sation of all officers and employees of the State 
or any political subdivision, department or agen­
cy thereof shall be as from time to time provided 
by the General Assembly or the particular politi­
cal subdivision, department or agency concerned, 
as the case may be. 

A review of the State Constitution reveals only one provision of 
concern to this question: Article III, Section 30 would prohibit 
the payment of additional compensation to public officers, agents, 
employees, or the like after services have been rendered. To avoid 
difficulties relative to this constitutional prohibition, compensa­
tion or increases thereof should be undertaken prospectively. See 
Op.Atty.Gen. dated December 8, 1987. Any other relevant provi­
sions must also be examined, as well. 

The only statutory provision relative to payment of a salary to 
commissioners of public works is apparently Section 5-31-220, which 
contains provisions for commissions of public works in cities of 
50,000 or more inhabitants. That section provides in part, "In such 
cities such commissioners of public works shall serve without compen­
sation." In Op.Atty.Gen. No. 4335, this Office concluded that a 
city could not provide salaries to a commission of public works 
established under current Section 5-31-220 of the Code. Because the 
population of the Town of Mt. Pleasant is less than 50,000 inhabi­
tants, this Code section would not be applicable to the Mt. Pleasant 
Commission of Public Works. 

As you note in your memorandum, inclusion of a particular thing 
in a statute implies exclusion of all other things not mentioned. 
Home Building & Loan Ass'n v. City of Spartanburg, 185 s.c. 313, 
194 S.E. 139 (1938). The fact that commissioners of public works in 
cities of 50,000 or more inhabitants are statutorily prohibited from 
receiving compensation implies that commissioners in cities of less 
than 50,000 inhabitants are allowed to be compensated. 

Based on the foregoing, we concur with your opinion that Sec­
tion 8-15-10 of the Code would permit the Town of Mt. Pleasant Com­
mission of Public Works to establish or increase salaries for its 
members. Neither Section 8-15-10 nor any other statute appears to 
establish any limitation on such salary or increase. 
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Similarly, no statute would establish the effective date of 
such salary or increase. Article III, Section 30 of the State Con­
stitution would mandate that such salary or increase be prospective 
rather than after services have been rendered. As you point out, 
statutes such as Sections 4-9-100 (as to salaries of members of 
county councils) and 5-7-170 (as to salaries of a mayor and members 
of city council) specifically provide for the effective date of the 
salary or increase; there is no such statute with respect to cqmmis­
sioners of public works. Thus, the only guidance in this instance 
is from Article III, Section 30. Thus, as long as the salary or 
increase is effective prospectively, no other restriction appears to 
be applicable. 

In conclusion, we concur with your conclusions that the Town of 
Mt. Pleasant Cormnissioners of Public Works may establish a salary 
for themselves or increase such salary. There appears to be no 
restriction as to the amount of the salary or increase. The only 
restriction as to the effective date would be Article III, Section 
30 of the State Constitution, requiring that compensation be paid on 
a prospective basis. 

The foregoing discusses only the relevant statutory and consti­
tutional provisions and reaches conclusions only as to questions of 
law. No comment is made as to any question of policy or any other 
factor which may be considered in determining whether to pay a sala­
ry or increase thereof; this opinion is not to be considered an 
endorsement of any particular salary or proposal which may be pend­
ing before or adopted by the Mt. Pleasant Commissioners of Public 
Works. 

With kindest regards, I am 

PDP/nnw 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

P~ .fJ·ftlw~'t 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


