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February 23, 1990 

Representative Charles R. Sharpe 
House District No. 86-Aiken­

Lexington Counties 
310-C. Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Sharpe: 

803-758-3970 

Qlolumbio 29211 

Thank you for your letter of February 21, 1990, and your 
conversation with Senior Assistant Attorney General Ken Woodington 
requesting an opinion of this Off ice on the existence of any state 
law or regulation requiring a "needs assessment" before an 
operating permit can be issued to an infectious waste incinerator 
facility. It is my understanding that you are particularly 
concerned about the importation of out-of-state waste to a proposed 
facility in the Batesburg-Leesville area. 

Last year the General Assembly passed the South Carolina 
Infectious Waste Management Act. Among the various provisions of 
the Act are sections defining infectious waste 1/, mandating the 
Department of Health and Environmental Control (DHEC) to promulgate 
regulations, procedures or standards necessary to carry 'out the 
provisions of this Chapter and to protect the health and safety of 
the public, the health of living organisms, and the environment 
2/; and delineating the powers of the Department of Health and 
Environmental Control and of its Commissioner. ll 

l/ Section 44-93-20 

~/ Section 44-93-30 

, ll Sections 44-93-40 and 44-93-50, respectively. 
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Section 44-93-125 specifically provides that no person may 
expand an existing infectious waste facility or construct a new 
facility without demonstrating the need for the expansion or new 
facility. The statute further states that in determining if there 
is a need, infectious waste generated out-of-state may not be 
considered without the approval of the Department of Health and 
Environmental Control. This requirement of demonstrating need does 
not · apply to facilities currently operating if there is no 
expansion of capacity, nor does it apply to publicly owned 
facilities or facilities owned or operated by the generator of the 
waste, provided they accept only waste generated in this State. 
Additionally, "generator facilities 11 need not demonstrate need. 
Section 44-93-20(J) defines a generator facility as: 

"a facility that treats infectious waste that 
is owned or operated by a combination or 
association of generators, a nonprofit 
professional association representing 
generators or a nonprofit corporation 
controlled by generators, nonprofit foundation 
of hospitals, or nonprofit corporations wholly 
owned by hospitals, if the waste is generated 
in this State and treatment is provided on a 
nonprofit basis." 

Therefore, in answer to your question, there 
requires a demonstration of need before 
facility can be expanded or a new 
Additionally, infectious waste generated 
considered in determining this need without 

is legislation that 
a presently operating 

facility constructed. 
out-of-state may not be 

DHEC approval. 

Please keep me apprised of developments with regard to this 
proposed facility as this Off ice stands ready to intervene in any 
appropriate administrative or judicial action on behalf of the 
State, to ensure that laws providing for the safety of the public 
and the protection of our environment are aggressively enforced. 
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