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Senator, District No. 41 
27 Bainbridge Drive 
Charleston, South Carolina 29407 

Dear Senator Mcconnell: 
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By your letter of June 23, 1991, you have asked for the opinion 
of this Office on two questions: 

1. Whether or not the Freedom of Information Act applies to a 
search committee of a state university, which committee is searching 
for or interviewing candidates to fill a "public figure" type of­
f ice. Your question relates specifically to the search committee 
seeking a new head basketball coach for the University of South Caro­
lina. 

2. Whether the Freedom 
construed to allow recessing and 
between cities or across the 
notice. 

of Information Act can be properly 
reconvening of executive sessions 
continent without giving additional 

Following a discussion on the spirit and intent of the Freedom 
of Information Act generally, each of your questions will be dis­
cussed. Because this Office is not empowered to make factual find­
ings, Op. Atty. Gen. dated December 12, 1983, our discussions 
herein must necessarily be confined to examination of general princi­
ples of law. 

Background 

South Carolina's Freedom of Information Act, codified at 
§ 30-4-10 et seq., s.c. Code Ann. (1991), was enacted in its 
present form by Act No. 593 of 1978, as amended by Act No. 118 of 
1987 and others. In the 1978 act's preamble, now codified as 
§ 30-4-15, the General Assembly made these findings: 

•.. it is vital in a democratic society that 
public business be performed in an open and 
public manner so that citizens shall be advised 
of the performance of public officials and of 
the decisions that are reached in public activi­
ty and in the formulation of public policy. 
Toward this end, provisions of this chapter must 
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•• 
be construed so as to make it possible for citi­
zens, or their representatives, to learn and 
report fully the activities of their public 
officials at a minimum cost or delay to the 
persons seeking access to public documents or 
meetings. 

The Freedom of Information Act is a statute remedial in nature and 
must be liberally construed to carry out the purpose mandated by the 
General Assembly. See, S.C. Dep't of Mental Health v. Hanna, 
270 s.c. 210, 241 S.E.2d 563 (1978). Any exceptions to the Act's 
applicability must be narrowly or strictly construed. News and 
Observer Pub. Co. v. Interim Bd. of Ed. for Wake County, 223 S.E.2d 
580 (N.C. 1976). 

Question 1 

Your first question concerns the applicability of the FOIA to a 
search committee of a state university. The Freedom of Information 
Act is applicable to meetings and records of public bodies; there­
fore, the relevant inquiry is whether a search committee would come 
within the definition of "public body." 

The term "public body" is defined in § 30-4-20(a) to mean 

any department of the State, any state board, 
commission, agency, and authority, any public or 
governmental body or political subdivision of 
the State, including counties, municipalities, 
townships, school districts, and special purpose 
districts, or any organization, corporation, or 
agency supported in whole or in part by public 
funds or expending public funds, including com­
mittees, subcommittees, advisory committees, and 
the like of any such body by whatever name known 

Clearly, a state university such as the University of South Carolina 
is subject to the requirements of the Freedom of Information Act. 
Knight Publishing Co. v. University of South Carolina, 295 s.c. 
31, 367 S.E.2d 20 (1988). In addition, a university-supported foun­
dation has been found to have been supported in whole or in part by 
public funds and thus subject to the Act. Weston v. Carolina Re­
search and Development Foundation, s.c. , 401 s.E.2d 161 
(1991). The Act itself envisions that committees of public bodies 
be embraced within the definition of "public body." While this 
Office does not make a specific finding of fact, we find it inescap­
able that a search committee screening candidates to fill a "public 
figure" type of position of a university would be supported by or 
expending public funds and thus subject to the Act. 

tee 
even 

This Off ice has concluded on 
of a public body would be 
before § 30-4-20(a) was 

numerous occasions that a 
subject to requirements of 

amended to expressly 

cornrnit­
the Act, 
include 
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'• committees. See, as examples, Ops. Atty. Gen. dated April 11, 
1988; October 2~1984; December 17, 1985; January 14, 1988; and 
other opinions. In addition, this Office concluded in an opinion 
dated June 1, 1984, that the Tenure Committee of Lander College 
would probably constitute a public body subject to the Act; signifi­
cantly, the Act was subsequently amended specifically to include 
committees within its reach, thus strengthening our earlier conclu­
sion. See also Arkansas Gazette Co. v. Pickens, 522 s.W.2d 350 
(Ark. 1975) (university's Student Affairs Committee was a public 
body subject to the Arkansas freedom of information act) and Carl 
v. Bd. of Regents of Univ. of Oklahoma, 577 P.2d 912 (Okla. 1978) 
(University's Admissions Board was a public body for purposes of 
Oklahoma's FOIA). 

In addition, a search committee screening applicants for the 
position of dean of a university's college of law was found to be 
within the purview of the Florida Sunshine Law, equivalent of our 
Freedom of Information Act. Rejecting the notion that the search 
committee was too remote from the decision-making process, the court 
stated in Wood v. Marston, 442 So.2d 934 (Fla. 1983): 

The search-and-screen committee had an admitted 
"fact-gathering" role in the solicitation and 
compilation of applications. It had an equally 
undisputed decision-making function in screening 
the applicants. In deciding which of the appli­
cants to reject from further consideration, the 
committee performed a policy-based, decision-mak­
ing function delegated to it by the president of 
the university through the faculty as a whole 

442 So.2d at 938. The court also stated: 

No official act which is in and of itself 
decision-making can be "remote" from the deci­
sion-making process, regardless of how many 
decision-making steps go into the ultimate deci­
sion. Neither can the fact that members of the 
committee were staff shelter its official acts 
from public scrutiny. 

[When] a member of the 
staff ceases to function in 
his capacity as a member of 
the staff and is appointed 
to a committee which is 
delegated authority normally 
within the governing body, 
he loses his identity as 
staff while operating on 
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.. 
that conunittee and is accord­
ingly included within the 
Sunshine Law. 

News-Press Publishing Co., 410 So.2d at 548. 

442 So.2d at 941._1/ 

Based on the foregoing, we are of the opinion that a search 
conunittee of a state university, formally seeking or screening candi­
dates to fill a "public figure" type of position at the university, 
would be subject to the requirements of the Freedom of Information 
Act as would any conunittee of a public body. In so concluding, we 
note our understanding that counsel for the affected university had 
previously advised that the search conunittee would be subject to the 
Act; our conclusion is in accord with that previously-rendered ad­
vice. 

Question 2 

Your second question involves the issue of notice to be given 
when a public body, having recessed a meeting during which an execu­
tive session was called, resumes or reconvenes the executive session 
at a later date and in another place.-1_/ You specifically 

1/ We do not mean to suggest that every gathering of staff 
members of a public body is a conunittee subject to the Act. This 
situation is closely analogous to that addressed by the court in 
Wood v. Marston, supra. In other instances, however, all 
indicia must be examined before such a conclusion may be reached: 
whether the conunittee has been formally established and convened, 
whether it is formally charged with a mission or goal, its role or 
function in the operation or functioning of its parent entity or in 
the decision-making process; and so forth. 

-1_/ The statutory requirements for convening in executive 
session may not be ignored by a public body. Section 30-4-70(a)(6) 
details the procedure to be followed to convene in executive ses­
sion; as stated in an opinion dated May 1, 1986: 

.•. Section 30-4-70(a)[6] requires a vote on the 
question of going into executive session, and 
when such vote is favorable, the presiding offi­
cer shall announce the purpose of the executive 
session ...• 

With respect to interviewing 
of position, this Office 
1991 that 

candidates for a "public figure" type 
advised in an opinion dated February 27, 

the school board would be required to interview 
candidates for the position of superintendent in 
an open or public meeting unless the school 
board voted to do so in executive session. 
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.. 
mentioned the reconvened meeting as being held in another city or 
across the continent; for purposes of this opinion, we are of the 
view that the locality of the reconvened meeting is not a factor to 
be considered, as locality of a meeting does not confer or negate a 
public body's jurisdiction. 

Notice requirements of the Freedom of Information Act are found 
in § 30-4-80. This Office has exhaustively opined on notice in 
opinions dated February 22, 1984 and October 11, 1989; left 
unaddressed by those opinions, however, was the question of notice 
to be given when a meeting is recessed or adjourned to a later 
date. Noting that § 30-4-15 recognizes the importance of the pub­
lic's being able to learn of the activities of their public offi­
cials, we have stated: 

... there must also be ample notice to the pub­
lic of public meetings. For, it is generally 
recognized that if no steps are taken to make 
the public aware that a public meeting is taking 
place, the fact that the meeting is open is 
rendered "virtually meaningless." Bensalem Tp. 
Sch. Dist. v. Gigliotti Corp., (Pa.), 415 A.2d 
123, 125 (1980). As the Pennsylvania Supreme 
Court stated in Consumers Education and Protec­
tion Assn. v. Nolan, 470 Pa. 372, 384, n. 4, 
368 A.2d 675, 681, n. 4 (1977), 

... adequate notice to the 
public at large is an inte­
gral part of the public-meet­
ing concept; a meeting can­
not be deemed to be public 
merely because its doors are 
opened to the public if the 
public is not properly in­
formed of its time and place. 

And, without doubt, these notice require­
ments may not be simply ignored by the public 
body; they are mandatory. The section re­
quires overt and affirmative action by the pub­
lic body to fulfill the notice requirements 

Op. Atty. Gen. No. 84-20, dated February 22, 1984. 

While our Act does not specifically address the issue of notice 
for recessed meetings, judicial decisions from other jurisdictions 
permit the inference that, in the absence of an emergency, the same 
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" notice requirements covering regular, called, or rescheduled meet-
ings should be applied to the meeting of a public body to be recon­
vened after a recess. In Dunn v. Mayor and Council and Clerk of 
Borough of Laurel Springs, 163 N.J. Super. 32, 394 A.2d 145 (1978), 
the court rejected the notion that a meeting in recess and resumed 
the next day could be held without new notice to the public. The 
court stated: 

The clear intent of the [Sunshine Law] is to 
allow adequate notice of all public meetings 
.... Where no emergency exists, adequate notice 
in conformity with the statute ..• must be given. 

We cannot 
less than 
notice" may 

accept the suggestion that anything 
the statutorily defined "adequate 
be given in a nonemergency situation. 

394 A.2d at 146. The court noted that the sunshine Law was silent 
as to notice problems of an adjourned meeting and analogized an 
adjourned or recessed meeting to a special meeting, applying the 
notice requirements accordingly. 

Similarly, in Turner v. Town of Speedway, 528 N.E.2d 858 
(Ind. ct. App. 1988), a meeting of the police commissioners appeared 
to have been adjourned or recessed to a later date to discuss appli­
cants for a promotion in the police department. No public notice 
was given for the subsequent meeting. The court stated: 

Meetings remain subject to the Open Door 
Law even though a subsequent hearing on the same 
subject matter is conducted .••. "The very pur­
pose of the Open Door Law is to prevent secret 
hearings and 'Star Chamber' proceedings which 
shield the nature of testimony, the identity of 
witnesses and issues, and becloud the attitude 
of the triers." ... However, the inquiry does 
not end with the determination that meetings 
subject to the Open Door Law were not in compli­
ance with the requirements of statutory provi­
sions. 

The basic purpose of the Indiana Open Door 
Law is that deliberations of public agencies be 
conducted openly "in order that the citizens may 
be fully informed." The faulty procedures 
followed by the Commissioners in this case 
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thwarted the sunshine effect contemplated by the 
Open Door Law. While the October 7 meeting at 
which the vote was taken was a meeting in full 
compliance with the law, such compliance is not 
an umbrella providing sufficient cover to vali­
date the earlier meetings. 

528 N.E.2d at 
generally would 
apparently. 

862. Following the notice requirements for meetings 
be the preferable way to handle such a situation 

See also South Harrison Tp. v. Glouchester County, 213 N.J. 
Super. 179, 516 A.2d 1140 (1985) and Cooper v. Arizona Western 
College, etc., 125 Ariz. 463, 610 P.2d 465 (1980). 

Based on the foregoing and in keeping with the spirit and in­
tent of the Freedom of Information Act, it is our opinion that a 
"recessed" or "adjourned" meeting of a public body, wherever to be 
reconvened, in executive session or otherwise, would be subject to 
the same requirements as would any special rescheduled or called 
meeting of a public body. The fact that the public body recessed or 
adjourned the original meeting while properly in executive session 
would not, in our view, relieve the public body of the obligation to 
follow the notice requirements for the subsequent meeting. Thus, 
§ 30-4-80(a) should be followed as to providing appropriate notice 
of such meetings. 

Conclusions 

1. While the statute does not expressly address the question, 
and while the courts have not yet faced the issue, we believe the 
Freedom of Information Act would be applicable to a search committee 
of the University of South Carolina, which committee is searching 
for or interviewing candidates to serve as the head basketball coach 
of the University. 

2. We also believe that notice requirements of the Freedom of 
Information Act should be followed by a public body which will recon­
vene from a "recessed" or "adjourned" meeting wherever such recon­
vened meeting will be held, anticipated to be held in executive 
sessions or otherwise. Even though the public may not have the 
legal right to be present at every part of every meeting, still, the 
public generally does have the right to know where that meeting is 
and when it will be. 

With kindest regards, I am 

TTM/an 

~~...-i1•r;avis Medl ck 
Attorney General 


