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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C . 2921I 

TELEPHONE: 803-734-3636 
FACSIMILE: 803-253-6283 

March 27, 1992 

The Honorable Liz Godard 
Aiken County Clerk of Court 
Box 583 
Aiken, South Carolina 29802-0583 

~ Dear Ms. Godard: 

You have requested an opinion of this Off ice concerning the 
selection of jurors by computer. As I understand your request, you 
specifically would like to know whether the jury commissioners must 
be present at the same location to draw the jurors using the county 
computer. According to the information supplied by you, the 
computer is accessible at various parts of Aiken County. 

The following statutory provisions apply to this request: 

In lieu of the manner required by this chap­
ter, the jury commissioners of a county, when 
drawing and summoning jurors .... , may at the 
discretion of the governing body of the county 
utilize a computer for this purpose in the 
manner the Supreme Court by order directs. 
[S.C. Code Ann. §14-7-140 (Supp. 1991)] 

The drawings must be made openly and publicly 
in the off ice of the clerk of court of common 
pleas and the jury commissioners shall give 
ten (10) days notice of the place, date, and 
hour of each of the drawings by posting in a 
conspicuous place on the courthouse door or by 
advertisement in a county newspaper. [§14-7-
220] 

The above provisions of §14-7-140 were set forth in similar 
language in Act No. 340, 1986 s.c. Acts 2489, and the same language 
of §14-7-220 was included in that Act also. Therefore, because 
both statutes are contained in the same Act, a reasonable construc­
tion of them is that the provisions of §14-7-140 concerning 
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computerized drawings of jurors are subject to the provisions of 
§14-7-220 for public drawings following ten (10) days notice. 
Sutherland Statutory Construction, Vol. 2A §§46.05 and 51.02 and 
see also Lewis v. Gaddy, 254 s.c. 66, 173 S.E.2d 376 (1970). 
Moreover, that §14-7-220 must be followed appears to be directed by 
the Supreme Court's Order of May 21, 1986 concerning §14-7-140 
which states, in part, as follows: 

3. The procedures adopted must effec­
tively preserve the right of public access to 
the process of selecting jurors and provide 
public notice to the public of the selection 
of jurors. . •. 

.•. 5. All other sections of Act 340 of 1986 
shall be adhered to as if the manual drawing 
process was being used. 

Giving §14-7-220 its plain meaning (S.C. Department of 
Highways and Public Transportation v. Dickinson, 288 s.c. 134, 341 
S.E.2d 134 (1986)) suggests that the General Assembly intended that 
the jury commissioners should all be physically present at the same 
location because of its provisions for open and public drawings 
following ten ( 10) days notice. This conclusion is consistent with 
paragraph 3 of the above Order and the Practice and Procedures 
Manual for South Carolina Clerks of Court prepared by Court 
Administration which provides as follows at §8 .1. 2, page 8. 5, 
paragraph a.: 

In 1986 jury selection by computer was 
authorized, provided a plan for computerized 
selection was approved by the Supreme Court. 
Such drawings need not be held in the Clerk of 
Courts office, but the plan must provide for 
public observation of the drawing to ensure 
absolute integrity of the random selection 
process. All three ( 3) jury commissioners 
must be present for the drawing .... (Emphasis 
added). 

Nothing in this authority suggests that presence may be accom­
plished by electronic connection as in a computer terminal for a 
commissioner at a remote location. cf §30-4-20(d). 
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In conclusion, based upon the above authority, all three (3) 
jury commissioners must be physically present at the same location 
for jury drawings by computer. Making the presence of all three 
(3) commissioners at the same location conditional upon a request 
made at the time of the drawing does not appear to be consistent 
with this authority. 

If you need additional information, please let me know. 

JESjr/rl 

Yours very truly, 
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.r. Emtfry . i th, Jr . 
~Assistant Attorney General 

cc: Mr. Louis L. Rosen, Director 
Judicial Department 
Division of Court Administration 

REVIEWED AND APzbQPROVED BY: 

-,011,~ ~~~ 
General 

ROBERT D. COOK 0 

Executive Assistant for Opinions 


