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John M. Milling, Esquire 
Attorney at Law 
100 St. John Street 
Darlington, SC 29532 

Dear John: 

November 23, 1992 

On behalf of the Darlington County Board of Education (Board), 
you have requested the opinion of this Off ice as to when the 
members of the Board take off ice under new legislation and whether 
any shortening of the terms of existing members of the Board is 
constitutional. Act No. 588, 1992 s.c. Acts ~~' as amended by 
Act No. 589, 1992 s.c. Acts . These Acts amend Act No. 748, 
1978 s.c. Acts 2413 under which the Board is composed of twelve 
members serving staggered four year terms that commenced on May 1, 
following the election for the respective positions. Acts 588 and 
589 of 1992 contain provisions for an eight member Board to take 
office on January 1, 1995 following the 1994 elections, which were 
approved in a referendum as provided in Act 588. Your question 
relates to the commencement of the terms of off ice of members of 
the current twelve member Board who were elected in the 1992 
general election. 

Act No. 588 of 1992 expressly provides, in part as follows: 

Section S(A). The following provisions of Section 1 of 
Act 748 of 1978 as contained in section 1 of this Act, 
take effect upon approval by the Governor: 

"A member's term of office commences on the 
first day of January next following his elec­
tion .... " 

Although the provisions of Section 1 of Act 588 were amended in Act 
589, section 5 of the earlier law was not amended. 
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"Where the terms of a statute are clear and unambiguous, there 
is no room for interpretation and [a court] must apply them 
according to their literal meaning." South Carolina Department of 
Highways and Public Transportation v. Dickinson, 288 s.c. 134, 341 
S.E.2d 134 (1986). Applying this rule here to Act 588, section 5, 
the terms of off ice of the members of the Board elected in November 
1992 would commence on January 1, 1993. Although section 5 quotes 
section 1 and section 1 was amended by Act 589, section 5 does not 
appear to be affected by the amendment. The Legislature expressly 
provided in Act 588 that section 5 would take effect "upon approval 
by the Governor" whereas section 1 was contingent upon approval in 
the referendum. See Act 588, section 4. Therefore, the General 
Assembly indicated the legislative intent to change the time of 
commencement of the terms of the twelve member Board even if the 
change to an eight member Board was not approved in the referendum. 

According to the information you have provided, some Board 
members will have their terms of off ice shortened as a result of 
the change to the January 1 term commencement, and you have asked 
whether the shortening of those terms would be constitutional. The 
terms of offices created by the General Assembly, such as the Board 
here, can be shortened or extended by the General Assembly. ~ 
Atty. Gen. December 22, 1988; see also ~ Atty. Gen. No. 85-68, 
July 16, 1985; Ward v. Waters, 184 s.c. 353, 192 S.E. 410 (1937); 
Wapole v. Wall, 153 s.c. 106, 150 S.E. 760 (1929). Therefore, Act 
589 does not unconstitutionally shorten the terms of members of the 
Board. 

The terms of Board members elected in November 1992 commence 
January 1, 1993. The shortening of the terms of the existing Board 
members is not unconstitutional. 

If you need additional information, please let me know . 
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J. Emory smith I Jr. 
Assistant Attorney General 
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