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LIBRARY 

The Honorable Warren K. Giese 
Senator, District No. 22 
608 Gressette Building 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Giese: 

Referencing our opinion to you dated January 22, 1991, conclud­
ing that a meeting of a school district board of trustees must be 
held within the geographic confines of the school district, you have 
asked whether the conclusion would also apply to city and county 
council meetings. The earlier opinion construed not only a portion 
of the Freedom of Information Act, s.c. Code Ann. § 30-4-10 et 
seq. (1990 Cum. Supp.), but also § 59-1-340 particularly as to 
meetings of school boards of trustees. 

Meeting of county councils are governed basically by § 4-9-110, 
which provides in relevant part: 

The [county] council after public notice shall 
meet at least once each month but may meet more 
frequently in accordance with a schedule pre­
scribed by the council and made public. All 
meetings shall be conducted in accordance with 
the general law of the State of South Carolina 
affecting meetings of public bodies •... 

Similarly, the meetings of municipal governing bodies are governed 
basically by § 5-7-250, which provides in pertinent part: 

(2) The council, after public notice shall 
meet regularly at least once in every month at 
such times and places as the council may pre­
scribe by rule •.•. 
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These statutes are thus silent on where meetings must be held, but 
reference to the Freedom of Information Act ("Act") is made in each 
case and that Act must be followed. 

In construing provisions of the Freedom of Information Act, 
this Off ice always considers the findings of the General Assembly in 
adopting the Act: 

... it is vital in a democratic society that 
public business be performed in an open and 
public manner so that citizens shall be advised 
of the performance of public officials and of 
the decisions that are reached in public activi­
ty and in the formulation of public policy. 
Toward this end, provisions of this chapter must 
be construed so as to make it possible for citi­
zens, or their representatives, to learn and 
report fully the activities of their public 
officials at a minimum cost or delay to the 
persons seeking access to public documents or 
meetings. 

§ 30-4-15. In view of this expressed legislative purpose, this 
Office has noted that the Act "is a statute remedial in nature and 
must be liberally construed to carry out the purpose mandated by the 
General Assembly." Ops. Atty. Gen. dated May 10, 1984; 
February 22, 1984; and August 8, 1983, among others. 

Open or public meetings are mandated by § 30-4-60, which pro­
vides: "Every meeting of all public bodies shall be open to the 
public unless closed pursuant to S 30-4-70 of this chapter." A 
consideration of S 30-4-70, which permits public bodies to convene 
in executive session for the limited purposes stated therein, is not 
necessary to resolve your question. A review of legal authorities 
shows that there is very little case law on this precise issue. 

As noted above, there is a specific statute mandating that 
school boards of trustees hold meetings within the geographic con­
fines of the school district. § 59-1-340. There is no such statute 
clearly mandating that county councils or municipal councils hold 
their meetings within the specific county or municipality. If the 
General Assembly wishes to impose a requirement upon counties and 
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municipalities such as it has imposed on school boards, then a stat­
ute similar to § 59-1-340 as to counties and/or municipalities, or 
an amendment to the Freedom of Information Act, could be expressly 
adopted. 

We recognize the fact that a public meeting of a county or 
municpal council taking place within the geographic confines of the 
specific county or municipality would serve to keep the public in­
formed about the activities of their public officials at minimal 
cost to the public. However, we cannot overlook the absence of a 
statute such as § 59-1-340 which would be applicable to counties or 
municipalities. Thus we must conclude that the General Assembly has 
not seen fit to expressly require meetings of those governing bodies 
to be held within the geographic confines of the particular county 
or municipality. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

'()~ 0./t-lw'O 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


