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R. Allen Young, Esquire 
Town Attorney 
Town of Mt. Pleasant 
P. o. Box 745 
Mt. Pleasant, SC 29465 

Dear Mr. Young: 

Attorney General Medlock has referred your recent letter to me for 
reply. You have stated that a potential candidate for a seat on 
the Waterworks and Sewer Commission has been found by the Mt. 
Pleasant Election Commission and by Judge Whetstone in an appeal of 
the Election Commission's decision, to be disqualified for office. 
You have informed this Off ice that the disqualification arises from 
this candidate not being registered in the precinct where he 
resides thirty days before the election. You have stated that the 
candidate is now pursuing a write-in campaign and have inquired if 
he would be disqualified from holding off ice if he should win as a 
write-in candidate. 

South Carolina Code, §7-13-1120 (1976) states in part that 

[n]othing herein shall be construed to prevent 
any voter in a general or special election 
from voting for any qualified person, other 
than those whose names are printed on the 
ballot, by writing in the name of the person 
opposite the office. (Emphasis added). 

See also letter to Mr. Leroy Pendleton dated September 24, 1980, 
which is enclosed. 

A write-in candidate, therefore, must be qualified to hold office. 
Article VI, Section 1 of the South Carolina Constitution states in 
part that 

[n]o person shall be popularly elected to any 
office in this State or its political subdivi-
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sions unless he possesses the qualifications 
of an elector. 

In your letter you state that this proposed candidate has been 
found by both the Mt. Pleasant Election Commission and by a state 
court to not be a qualified elector due to his not being registered 
in his precinct thirty days prior to this election. A person not 
qualified to be placed as a candidate on a ballot would also not be 
qualified to be a write-in candidate for that same office. 

Your next questions concern what would occur if this candidate won 
the election; i.e., would the candidate receiving the next highest 
amount of votes win, should there be a new election, could he be a 
candidate in a re-run election? As these questions may be 
hypothetical and as you needed a quick response prior to 
Wednesday's election regarding the first question you raised, we 
will defer answering these questions until and if they actually 
arise and we would have more time to research these questions. 
However, by way of general response, I would refer you to 29 
C.J.S., Elections, §243 which states that the person receiving the 
next highest number of votes would not be declared the winner. See 
also letter to Honorable A. B. Setzler dated January 18, 1972, 
which indicates a new election would have to be held. 

Sincerely, 

~~ .. ~----~ 
Treva G. Ashworth 
Senior Assistant Attorney General 

TGA/rho 

REVIEWED AND APPROVED: 
/. ~/--

_;;f11 P--
1 EDWIN E. EVANS 

Chief Deputy Attorney General 

ROBERT D. COOK 
Executive Assistant for Opinions 


