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May 12, 1992 

The Honorable Virginia T. Hafen 
Register of Mesne Conveyance 

for Spartanburg County 
Spartanburg, SC 29301 

Dear Virginia: 

803·73Jt.-l970 

C4ulumbt1 29211 

You have requested the advice of my Office as to whether 
Registers of Mesne Conveyances (RMC's) and Clerks of Court must 
accept partial assignments of mortgages for recording. The process 
of recording is governed by statute (Ops. Atty. Gen. January 25, 
1982), but your question is not expressly answered by South 
Carolina statutes providing for the recording of assignments. 
See s.c. CODE ANN. §§ 30-5-90 and 30-7-10, et~ (1991); see 
also 30-9-30. Case law in South Carolina also does not appear to 
have addressed this question. See Muller v. Wadlington, 5 s.c. 342 
(1874). 

Authority elsewhere has cast doubt upon the authority to 
record partial assignments of mortgages absent clear statutory 
authority to do so, as shown below: 

"It has been observed, however, that recording acts do 
not apply to partial assignments of mortgages, that they 
are couched in terms of total assignments." [footnotes 
omitted]. Osborne, Mortgages, § 244, p. 490 (1970). 

"Under some recording statutes it may be doubtful that 
partial assignments of mortgages can be recorded." 
Osborne, Real Estate Finance Law, § 5.35, p. 369 n. 8 
(1979). 

"[The recording acts] ... speak only of total assignments; 
hence, a partial assignment does not come within their 
terms. It would, indeed, be an unworkable proposition to 
construe a statute as requiring recordation of partial 
assignments." Glenn, Mortgages, Volume 3 § 317, p. 1333 
(1943). 
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The above authority referenced recording statutes in New York 
and New Jersey that include New York Real Property law § 324 and 
Rev. Stats. N.J. §§ 46: 18-3 and 18-4. These statutes provide no 
more express indication than do the South Carolina statutes as to 
recording partial assignments. Therefore, that these statutes from 
other jurisdictions have been construed as not permitting the 
recording of partial assignments provide authority that South 
Carolina statutes should be similarly construed. 

Although section 30-7-10 refers to the recording of " ... all 
assignments ... and liens ... or other liens on real property created 
by law or agreement of the parties .... 11

, this broad wording is 
tempered the language therein referring .to " ... all instruments in 
writing conveying an interest in real estate required by law to be 
recorded in the Off ice of the Register of Mesne Conveyance or Clerk 
of Court .... 11

• (emphasis added); but see also § 30-5-90. Nothing 
in the South Carolina statute indicates a legislative intent to 
widen the requirement of recording total assignments to include the 
requirement of recording partial assignments. See ~ 9..:... 46: 18-3 
(" ... recording officers are authorized to record the assignment of 
any mortgage .... "); but see Osborne, Mortgages, p. 490 n. 59. 
This language in section 30-7-10 is no broader than language in the 
above New Jersey statutes found not to apply to partial assign­
ments. 

For these reasons, the opinion of this Office is that RMC's 
and Clerks of Court are not required to accept partial assignments 
of mortgages for recording; however, because of the absence of 
express direction from the Legislature on this question, we suggest 
that you seek legislative clarification on this matter. 

I hope that this information will be of assistance to you. If 
my Office may be of other help to you, please do not hesitate to 
contact me. 

With kindest personal regards, I am 

TTM/jps 


