
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

February 18, 2014 

Mark A. Keel, Chief 
South Carolina Law Enforcement Division 
P.O. Box 21398 
Columbia, S.C. 29221 

Dear Chief Keel, 

You seek an opinion of this Office concerning the potential use of radar speed measurement 
devices by private security officers on the properties they are hired to protect. By way of background, 
you provide us with the following information: 

SLED is inquiring as to whether or not a private security officer registered under 
Chapter 18 [of Title 40 of the S.C. Code] can be certified as a radar operator on 
the property he is assigned to protect. A regulation under the South Carolina 
Criminal Justice Academy's Code of Regulations states that only Class I Certified 
Law Enforcement Officers and appointed Reserve Officers can be accredited as 
Traffic Radar Operators. 

Law/ Analysis 

As we have previously advised, there is no provision in the S.C. Code of Laws which requires 
law enforcement officers to be certified to use radar or other speed measurement devices before they may 
operate such devices. See. e.g., Ops. S.C. Att'y Gen., 2003 WL 21043506 (April 17, 2003) ("The South 
Carolina Code of Laws does not address the use of radar by uncertified police officers"); 1983 WL 
181826 (April 4, 1983) (advising we are "unaware of any statewide rules requiring certification of radar 
operators .... [and] there is no law in effect which requires successful completion of such training prior to 
using radar"). The only State-sponsored traffic radar operator certification we are aware of is offered by 
the S.C. Criminal Justice Academy (the "CJA") pursuant to S.C. Code Regs. 38-011 which states: 

A. Qualification 

Only Class I certified law enforcement officers and appointed reserve officers 
may be accredited as traffic radar operators. 

B. Accreditation 
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To be accredited as a traffic radar operator, a law enforcement officer must 
complete a course of training taught by a certified law enforcement traffic radar 
instructor. 

S.C. Code Regs. 38-011. Since private security officers are not Class 1 certified law enforcement officers 
or appointed reserve officers, they are not eligible for certification as traffic radar operators through the 
CJA. 

In any event, the CJA is generally statutorily responsible for the training and certification of 
public law enforcement officers.1 SLED, on the other hand, is the agency primarily responsible for the 
regulation of private security businesses and their officers in accordance with the statutory provisions of 
Chapter 18 of Title 40. For example, SLED is responsible for issuing security business licenses and 
security officer registration certificates to applicants who meet the qualifications set forth therein. See §§ 
40-18-40 to -60, -80. A persons issued a security officer registration certificate from SLED "is granted 
the authority and arrest power given to sheriffs deputies .... on the property on which he is employed." § 
40-18-110. SLED may issue a private security officer a permit to carry a firearm while performing 
security duties. § 40-18-100. Furthermore, pursuant to § 40-18-30(A) the Chief of SLED has the 
following powers and duties concerning security businesses: 

( 1) to determine the qualifications of applicants for licenses or registration under 
this chapter; 

(2) to promulgate regulations necessary to carry out this chapter; 

(3) to investigate alleged violations of this chapter and regulations promulgated 
by SLED; 

(4) to establish and enforce standards governing the safety and conduct of 
persons licensed and registered under this chapter; 

(5) to provide, with the advice and consent of the South Carolina Criminal 
Justice Academy, for the curriculum, training, and certification of training 
officers, and to approve the curriculum utilized by licensees for the training 
of their security officers to ensure that security officers have the requisite 
knowledge and skills necessary to carry out their duties in the private 
security business. The fee for the training of security company training officers 

1 See § 23-23-20 (stating the CJA "shall provide facilities and training for all officers from state, county, and local 
law enforcement agencies and for other designated persons in the criminal justice system"); § 23-23-40 ("No law 
enforcement officer employed or appointed ... by any public law enforcement agency in this State is authorized to 
enforce the laws or ordinances of this State or any political subdivision thereof unless he has been certified as 
qualified by the Law Enforcement Training Council .... "); § 23-23-60(A) ("At the request of any public law 
enforcement agency of this State the council is hereby authorized to issue certificates and other appropriate indicia 
of compliance and qualification to law enforcement officers .... "); § 23-23-80 ("The South Carolina Law 
Enforcement Training Council is authorized to: ... ( 6) certify and train qualified candidates and applicants for law 
enforcement officers .... "). 
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must be determined by the designated training facility and be retained by the 
facility to defray the costs of conducting the training; and 

( 6) to certify and register company training officers. 

§ 40- l 8-30(A) (emphasis added). 

Consistent with the authority granted it under § 40- l 8-30(A), SLED has promulgated a number of 
regulations concerning private security businesses and their officers. See generally S.C. Code Regs. 73-
400 to -560. Pursuant to such regulations, a person must successfully complete a basic training course 
approved by SLED before he or she may become a registered private security officer. S.C. Code Regs. 
73-420. The standard basic training course is taught by a certified private security training officer and 
consists of "the latest material provided to the trainer by the South Carolina Technical College Private 
Security Training School." Id. SLED may authorize private security businesses and their officers to, 
inter a/ia, use blue lights on private security vehicles and issue State Uniform Traffic Tickets for State 
traffic law violations on the specific property they are hired to patrol if certain conditions are met. S.C. 
Code Regs. 73-411, -413.2 One such condition mentioned in S.C. Code Regs. 73-413 concerning the 
issuance of State Uniform Traffic Tickets is that private security officers "must receive training by their 
employer sufficient to ensure proper knowledge of the lawful use of such tickets." 

In consideration of the above statutory and regulatory provisions, it is our opinion private security 
officers authorized to enforce traffic laws pursuant to S.C. Code § 73-413 may utilize speed detection 
devices such as radar, the use of which is widely recognized as a legitimate method of enforcing traffic 
laws. See Ops. S.C. Att'y Gen., 1981 WL 158027 (Oct. 26, 1981) (advising that private security agencies, 
when entitled to enforce traffic laws, "have the right to use speed detection devices such as radar "[a]s 
such devices would appear to be a legitimate method of enforcing traffic laws"); 1964 WL 11318 (May 8, 
1964) ("RADAR, as a device of measuring speed of vehicles, is an established and recognized scientific 
instrument .... for the measure of the speed of vehicles"); see also State v. Williamson, 166 P.3d 387 
(Idaho Ct. App. 2007) (accepting general reliability of speed and laser speed detection devices). 

However, for several reasons we would discourage the use of speed detection devices such as 
radar by private security officers without having first received training sufficient to ensure the proper use 
of such devices. For one thing, SLED Regulations expressly prohibit private security officers from using 
any equipment or devices without adequate training: 

Private security officers must not be issued or use equipment or devices for 
which they have not successfully completed training adequate to ensure the 
proper, accurate and safe use of such equipment. Documentation of such training 
must be maintained by the licensee and be available for inspection by SLED. 

S.C. Code. Regs. 73-421. 

Furthermore, case law and other sources indicate proof that an officer is qualified to use a speed 
detection device, which is usually established through testimony that the officer has completed adequate 

2 S.C. Code Regs. 73-413 provides that approval for the possession and issuance of Uniform Traffic Tickets must 
also be obtained from the S.C. Department of Public Safety. 
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training in the use of the device, plays a significant role in determining whether the evidence obtained by 
any such device is admissible in a speeding case or sufficient to sustain a speeding conviction. See. e.g., 
State v. Brown, 344 S.C. 302, 543 S.E.2d 568 (Ct. App. 2001) (upholding magistrate's admission of radar 
reading into evidence where officer testified, inter alia, "she was trained in the operation of moving radar 
at the [CJA]"); Williamson, 166 P.3d at 390 (in speeding prosecution where state seeks to introduce radar 
or laser evidence, state must prove, inter alia, "the officer was qualified to operate the device"); 8 Am. 
Jur. 2d Automobiles§ 981 (stating a radar reading is generally sufficient to sustain a speeding conviction 
if the prosecution shows, inter alia, "[t]he officer operating the device was adequately trained in its use"); 
Thomas J. Goger, Annotation, Proof, by Radar or Other Mechanical or Electronic Devices, of Violation 
of Speed Regulations, 47 A.L.R.3d 882 ("It is generally recognized that proper operation of a radar device 
is a prerequisite to a speeding conviction based on evidence obtained by use of the device .... An issue 
closely related . . . involves the qualifications required of the police officer manning the radar 
equipment."). 

However, any determination as to what constitutes training adequate to ensure the proper use of 
radar or other speed detection devices is a factual question beyond the scope of an opinion of this Office. 
See Op. S.C. Att'y Gen., 2014 WL 399594 (Jan. 6, 2014) ("this Office is not a fact-finding entity; 
investigations and determinations of fact are beyond the scope of an opinion of this Office and are better 
resolved by a court"). Thus, any such question is better resolved by a court or, for purposes of S.C. Code 
Regs. 73-421, SLED. See Op. S.C. Att'y Gen., 2013 WL 4397078 (July 25, 2013) (stating this Office, 
like a court, will "generally give deference to an administrative agency's interpretation of ... its own 
regulation"). As the agency primarily responsible for establishing standards concerning the 
qualifications, conduct, and training of private security officers, SLED is in a better position to determine 
the requisite degree and type of training necessary for private security officers to be qualified to operate 
radar and other speed detection devices. 

Conclusion 

Private security officers are not currently eligible to obtain certification as traffic radar operators 
in South Carolina. As indicated in your letter, the only such state-sponsored certification we are aware of 
is offered by the CJA pursuant to S.C. Code Regs. 38-011 and is available only to Class 1 certified law 
enforcement officers and appointed reserve officers. However, state law does not make certification a 
prerequisite to the use of radar or other speed measurement devices for law enforcement purposes. 
Furthermore, pursuant to S.C. Code Regs. 73-413 private security officers may, if authorized to do so, 
issue State Uniform Traffic Tickets for violations of State traffic laws on the property they are hired to 
patrol. Since the use of radar is widely accepted as a legitimate method of enforcing traffic laws, we 
affirm the conclusion of a prior opinion in which we advised that "private security agencies [may] utilize 
such devices when entitled to enforce traffic laws." Op. S.C. Att'y Gen., 1981 WL 158027 (Oct. 26, 
1981). 

With that being said, we would discourage private security officers from using radar or other 
speed measurement devices without having first received training sufficient to ensure the proper use of 
such devices. Case law indicates proof of such adequate training is a significant factor considered by a 
court in determining whether the evidence obtained by any such device is admissible or sufficient to 
sustain a speeding conviction. In addition, SLED's regulations prohibit private security officers from 
being issued or using "equipment or devices for which they have not successfully completed training 
adequate to ensure the proper, accurate and safe use of such equipment." S.C. Code Regs. 73-421. 
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However, any determination as to what constitutes training adequate to ensure the proper use of such 
devices is a factual question beyond the scope of an opinion of this Office; such questions are best left to 
a court or, for purposes of S.C. Code Regs. 73-42 1, SLED. In any event, we note it is our belief that 
SLED has sufficient statutory authori ty to establish, if it so chooses, its own traffic radar operator 
ce1tification to be issued to private security officers, as well as the training, qualifications, and other 
requirements necessary to obtain such cettification. 

REVlEWED AND APPROVED BY: 

flu:ro,CazK 
Robert D. Cook 
Solicitor General 

Assistant Attorney General 


