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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

Bobby M. Bowers, Director 

REMBERT C DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. SC 29211 
TELEPHONE 803 734 3970 

February 27, 1989 

Division of Research and Statistical Services 
Budget and Control Board 
Suite 425, Rembert Dennis Building 
1000 Assembly Street 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Mr. Bowers: 

3375 

J-,brary 

You had requested that this Off ice review the South Carolina 
Medically Indigent Assistance Act (MIAA), Sections 44-6-170 and 
44-6-180 of the South Carolina Code of Laws in particular, and ad­
vise as to several issues facing the Division of Research and Statis­
tical Services of the Budget and Control Board and the Health Care 
Planning and Oversight Conunittee. After a review of the relevant 
statutes, each of your questions will be addressed separately. 

Relevant Statutes 

Creation of the Medically Indigent Assistance Act (MIAA) was 
accomplished pursuant to Section 44-6-150 et seq. of the Code of 
Laws. You are particularly concerned about certain requirements and 
limitations imposed by Sections 44-6-170 and 44-6-180 of the Code. 

The portions of Section 44-6-170 relevant to your inquiry pro­
vide the following: 

(A) In order to develop a timely and mean-
ingful data base for the medically indigent popu­
lation and to assist the conunission in its ef­
forts to properly carry out its functions as 
provided by the South Carolina Medically Indigent 
Assistance Act, the Division of Research and 
Statistical Services of the State Budget and 
Control Board shall require the standardized 
reporting by hospitals of the following hospi­
tal-specific information ... [follows a list of 
economic and other factors and a list of extracts 
from patients' medical records]. 
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ing: 

(B) It is the intent of the South Carolina 
Medically Indigent Assistance Act and of regula­
tions promulgated pursuant to it to protect the 
confidentiality of individual patient information 
and the proprietary information of hospitals. 
Only the data collected pursuant to the Health 
Care Planning and Oversight Committee recommenda­
tions as provided in this section may be collect­
ed, analyzed, and released to the public as 
directed by that committee. All other hospital­
specific information collected pursuant to subsec­
tion (A) of this section is confidential and must 
not be released to any other governmental agency 
or made public unless release is made of statisti­
cal information so that no individual hospital 
can be identified. However, if the hospital 
industry exceeds the target rate of increase for 
a given year, the commission shall have full 
access to hospital specific data on any hospital 
which exceeded the target of increase. All meet­
ings of the expert panel and the commission con­
cerning those hospitals which exceeded the target 
rate of increase are subject to the South Caroli­
na Freedom of Information Act, as are the individ­
ual financial statements of the hospitals re­
viewed .... [Emphasis added.] 

The pertinent portions of Section 44-6-180 provide the follow-

(A) Patient records, received by counties, 
the commission, or other entities involved in the 
administration of the fund created pursuant to 
§44-6-150 are confidential. Patient records 
gathered pursuant to §44-6-170 are also confiden­
tial. This information must not be released or 
made public unless release is made of statistical 
information so that no individual person can be 
identified. Nothing in this subsection may be 
construed as limiting access to information need­
ed by agencies involved with the administration 
of the fund, including utilization review and 
peer review committees. [Emphasis added.] 
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Violation of this section is deemed to be a misdemeanor, and one 
found guilty may be fined not more than one thousand dollars or 
imprisoned not more than one year, or both. This statute and its 
criminal sanctions are of particular concern in response to your 
last three questions. Caution should be exercised so that this stat­
ute is not violated so that criminal sanctions, or civil liability, 
should not be incurred. 

Also relevant to your inquiry but not a part of the MIAA is 
Section 44-1-110 of the Code, which provides in pertinent part: 

The Department of Health and Environmental 
Control is invested with all the rights and 
charged with all the duties pertaining to organ­
izations of like character and is the sole advi­
sor of the State in all questions involving the 
protection of the public health within its limits. 

It shall, through its representatives, inves­
tigate the causes, character, and means of pre­
venting the epidemic and endemic diseases as the 
State is liable to suffer from and the influence 
of climate, location, and occupations, habits, 
drainage, scavengering, water supply, heating, 
and ventilation. It shall have, upon request, 
full access to the medical records, tumor regis­
tries, and other special disease record systems 
maintained by physicians, hospitals, and other 
health facilities as necessary to carry out its 
investigation of these diseases. No physician, 
hospital, or health facility, or person in charge 
of these records is liable in any action-at-law 
for permitting the examination or review. Pa­
tient-identifying information elicited from these 
records and registries must be kept confidential 
by the department and it is exempt from the provi­
sions of Chapter 4 of Title 30 .... [Emphasis 
added.] 

Rules of Statutory Construction 

The MIAA has not yet been construed by judicial decisions in 
this State. For this reason, rules of statutory construction will 
thus be used to interpret the various provisions of the MIAA. 
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In construing a statute, the primary objective of both the 
courts and this Off ice is to ascertain and give effect to legisla­
tive intent if at all possible. Bankers Trust of South Carolina v. 
Bruce, 275 s.c. 35, 267 S.E.2d 424 (1980). Language used therein 
should be given its plain and ordinary meaning. Worthington v. 
Belcher, 274 s.c. 366, 264 S.E.2d 148 (1980). Where terms of a 
statute are clear and unambiguous, they must be applied according to 
their literal meaning. Green v. Zimmerman, 269 S.C. 535, 238 
S.E.2d 323 (1977). 

With these rules of statutory construction in mind, your ques­
tions will now be addressed. 

Question 1 

Your first question is whether the Division of Research and 
Statistical Services (DRSS) or the Health Care Planning and Over­
sight Committee (Committee) may release hospital-specific informa­
tion as defined in Section (A) of Section 44-6-170 to the providing 
hospital exactly as the hospital provided the information to the 
Division. Effectively, an exact copy of the information provided to 
the Division would be returned to the providing hospital. 

Such a circumstance is not covered by the MIAA, nor did re­
search turn up a court decision which would be applicable in this 
instance. Common sense and logic would dictate that an exact copy 
of the information provided by a hospital could be returned to the 
hospital. Such a procedure does not destroy confidentiality of 
hospital- or patient-specific information and does not give a hospi­
tal any more information than it had at the outset. 

Question 2 

Whether the hospital-specific information as defined in Section 
(A) of Section 44-6-170 may be provided by the Committee or DRSS to 
the providing hospital in an edited, patient-specific, unduplicated 
and corrected form is your second question. 

We understand that certain records may be provided to DRSS by 
hospitals in a tape format, such that as many as three tapes may 
cover a particular patient's stay in the hospital and subsequent 
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billing. One of the tasks undertaken by DRSS is to sort this infor­
mation and recompile it in unduplicated fashion, the goal being one 
particular record per person per hospital stay. From conversations 
with members of your staff, it appears that the system is not infal­
lible and the deduplification may actually produce some errors. For 
example, if a patient's date of birth, other dates, patient number, 
or similar information should contain a mistake on one or more 
tapes, the deduplification effort may not correctly match that pa­
tient's several records and tapes for a given hospital stay. Thus, 
inaccurate information may result from recompilation of the tapes in 
patient-specific, unduplicated, and corrected form. 

Again, the hospital supplying the patient-specific information 
would not be given any information which would violate confidentiali­
ty. The risk in this process, however, is that inaccurate informa­
tion will be returned to the providing hospital; it would be impossi­
ble to predict what liability might result to the providing hospi­
tal, the Committee, or DRSS, but the risk in providing inaccurate 
information cannot be discounted. 

Question 3 

Committee 
in Section 

Association, 

Whether DRSS or the 
information as defined 
South Carolina Hospital 
providing hospital in 

may provide hospital-specific 
(A) of Section 44-6-170 to the 

with the concurrence of the 

(a) the original form submitted to DRSS, or 
(b) the edited, patient-specific, unduplicated, 

corrected form 

I is your third question. 

What information may be released to the public, which would 
include the South Carolina Hospital Association, is referenced in 
Section 44-6-170(B), supra, which stated in pertinent part that 
"Only the data collected pursuant to the Health Care Planning and 
Oversight Committee recommendations as provided in this section may 
be collected, analyzed, and released to the public as directed by 
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the committee." 1/ All other hospital-specific and patient-specif­
ic information is declared to be confidential and is not to be 
released except in statistical form so that no individual hospital 
or patient can be identified. 

1/ A part of subsection (A) of Section 44-6-170 provides the 
following: 

In addition, the division shall collect data as 
recommended by the Health Care Planning and Over­
sight Committee pursuant to subsection (C) of 
this section and other data relative to the medi­
cally indigent population, including: demograph­
ic characteristics, economic status, utilization 
of health care services, and fluctuations in the 
population over time ..•. 

Subsection (C) of Section 44-6-170 provides: 

Because accurate, comparable data on the costs 
and usage of health care services is not current­
ly available in South Carolina, it is extremely 
difficult to make careful policy choices for 
future health care cost management strategies. 
Neither the public sector nor private sector 
purchasers of health care have available suffi­
cient data to enable them to make informed choic­
es among health care providers in the market 
place. The lack of a uniform system for the 
collection and analysis of data, and the lack of 
full participation by providers, purchasers, and 
payers has led to inadequate and unusable data. 
In order to remedy this problem, it is necessary 
to create a uniform system for the collection, 
analysis, and distribution of health care cost 
data. The purposes of this data system are to 
insure that data are available to make valid 
comparisons among providers of prices for servic­
es provided and to support ongoing analysis, of 
the health care delivery system. Accordingly, 
after receiving the report from the task force 
created pursuant to §44-6-208, the Health Care 
Planning and oversight Committee shall recommend 
to the division: 

Continued - Page 7 
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In any event, the MIAA does not contain provisions which would 
allow a given hospital to waive the confidentiality of hospital-spe­
cific information provided to DRSS or the Committee, whether that 
information be in original form or in unduplicated form. For these 
reasons, it is the opinion of this Office that DRSS or the Committee 
should not release such hospital-specific information to the public 
(including the South Carolina Hospital Association), with or without 
the concurrence of the providing hospital, except in the forms speci­
fied by the MIAA. 

Whether a given hospital wishes to provide such information to 
the South Carolina Hospital Association is a matter between those 
two parties and is not addressed by the MIAA. There may be other 
statutes, policies, or protocols which would govern the sharing of 
that information, but such would not be relevant to the question you 
have raised, or to your agency. 

Question 4 

Whether DRSS or the Committee may provide hospital-specific 
information as defined in Section (A) of Section 44-6-170 to the 
Department of Health and Environmental Control or to any other State 
agency, legislative committee, or like entity in any form is your 
fourth question. 

Again, the statutes only make clear the scope of the informa­
tion which may be released to the public. This question is too 
comprehensive to provide a direct response, however, as to state 
agencies across the board, like entities, and legislative commit­
tees. For example, a legislative committee working with health care 
issues may have subpoena powers and may be able to obtain informa­
tion in that fashion. State agencies and like entities may have 
certain statutory authority to obtain information of this type; each 
entity attempting to gain access to hospital- or patient-specific 
information by virtue of claimed statutory authorization would have 
to establish its authority before any release of information could 
be made by DRSS or the Committee. 

ll Continued from Page 6 

(1) the data elements to be collected and 
analyzed. These elements may include, 
but are not limited to those already 
listed in subsection (A) of this sec­
tion; 

(2) the format in which the data may be 
released to the public; and 

(3) the frequency with which the data 
should be collected and released on a 
routine basis. §44-6-180. 
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One such consideration, as to the Department of Health and 
Environmental Control specifically, is Section 44-1-110 of the Code, 
supra. It has been argued that this Code section authorizes DRSS 
or the Committee to turn over hospital- or patient-specific informa­
tion to the Department of Health and Environmental Control. We must 
respectfully disagree. In relevant part, Section 44-1-110 gives the 
Department, "upon request, full access to the medical records, tumor 
registries, and other special disease record systems maintained by 
physicians, hospitals, and other health facilities as necessary to 
carry out its investigation" of epidemic and endemic diseases. It 
is clear and beyond argument that DRSS and the Committee are not 
"physicians, hospitals, [or] other health care facilities." Thus, 
this statute is inadequate to compel DRSS or the Committee to re­
lease hospital- or patient-specific information under the MIAA to 
the Department of Health and Environmental Control. 

Question 5 

Your final question is whether DRSS or the Committee may re­
lease hospital-specific information as defined in Section (A) of 
Section 44-6-170, to any public or private requester, with the con­
currence of the South Carolina Hospital Association or the providing 
hospital in 

(a) the original form submitted to DRSS, or 
(b) the edited, patient-specific, unduplicated, 

corrected form. 

As noted above, the scope of information which may be release 
to the public is covered by Section 44-6-170(B) of the Code. Again, 
neither hospital-specific nor patient-specific information is to be 
released except as described in the statute (or unless a particular 
state agency or entity or legislative committee can otherwise access 
the information). Section 44-6-170(A) clearly and plainly states 
that hospitals are required to report specified hospital-specif­
ic information to DRSS as specified. Again, as noted, there are no 
provisions for a hospital to waive the confidentiality of the infor­
mation so provided, so that DRSS or the Committee could make the 
information available. Too, there is no provision for the South 
Carolina Hospital Association to waive the confidentiality of a 
particular hospital or patient record, so that DRSS or the Committee 
could release that information. 
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Should a public or private request be presented to a particular 
hospital or to the Hospital Association for whatever information 
either entity may have, that would be outside the scope of the MIAA 
and would not involve DRSS or the Committee. As noted in response 
to the third question, there may be other statutes, policies, or 
protocols which would govern in such an instance. In that event, 
however, DRSS and the Committee would not be involved. 

With kindest regards, I am 

PDP:sds 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

lfuBERTD:COOK 

Sincerely, 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


