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The Stute of South Garolina

®ffice of the Attorney General

T. TRAVIS MEDLOCK REMBERT C. DENNIS BUILDING
ATTORNEY GENERAL POST OFFICE BOX 11549
COLUMBIA, S.C. 29211
TELEPHONE: 803.734-3636
FACSIMILE: 803-253-6283

February 15, 1989

The Honorable Charlie G. Williams
State Superintendent of Education
Department of Education

Rutledge Office Building

1429 Senate Street

Columbia, SC 29201

% Dear Dr. Williams:

You have requested the Opinion of this Office as to two 1issues
related to 1lease/purchase financing for school building projects.
You reference the recent South Carolina Supreme Court decision in
£ Caddell vs. Lexington County School District No. 1 (Opinion No.
' 22917, filed October 27, 1988) which held that lease/purchase agree-
ments do not constitute debt under Art. X, §15 of the South Caroli-
na Constitution.
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Your first question is whether the State Department of Educa-
tion can distribute school building aid monies pursuant to sections
59-21-320 et seq. and 59-21-420 of the Code of Laws of South

Carolina, 1976, as amended, for the acquisition of school
facilities under lease/purchase agreements. A previous Opinion of
this Office concluded that the acquisition of school facili-
ties by lease/ purchase agreements would constitute a "capital

improvement" for the use of state money under sections 59-21-320
and 59-21-420 of the Code of Laws of South Carolina, as amend-
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ed. 1/ Ops. Atty. Gen. (August 5, 1986). See also Ops.
Atty. Gen. (September 28, 1979). Therefore, the building fund

money under sections 59-21-320 and 59~21-420 may be used, in accor-
dance with the terms of the applicable statutes, to pay for school
facilities acquired pursuant to lease/purchase contracts; however,
local 1laws should be checked as to this question for any school
district considering such a contract. See Ops. Atty. Gen. (Au-
gust 5, 1986).

Your second dquestion 1is whether taxes levied for the payment
of lease/purchase obligations can be excluded from the calculation
of the maintenance of local effort requirement under section 12-35-
1557 of the Code as amended. That statute imposes requirements
for school districts to "...maintain at least the level of finan-
cial effort per pupil for non-capital programs as in the prior
year adjusted for an inflation factor...." (emphasis added) Al-
though section 12-35-1557 does not define 'non-capital programs"
reference may be made to related statutory definitions for guidance
as to the meaning of this term. See Lewis v. Gaddy, 254 S.C.
66, 173 S.E.24 376 (1970); Sutherland, Vol. 2A, §51.02. Here,
section 59-20-20(b) as to "capital outlay" and section 59-21-310(a)
as to ‘'capital improvement" indicate that a '"non-capital program"
would not include the cost of '"capital improvements" as defined 1in
those statutes. Because lease/purchase agreements for the acquisi-
tion of school facilities constitute capital improvements under
section 59-21-310(a)(Ops. Atty. Gen. (August 5, 1986), the cost
of payments for lease/purchase contracts for school facilities may
be excluded from calculations of financial effort per pupil for
non-capital programs under section 12-35-1557.

1/ Although not expressly addressed in the August 5, 1986
Opinion, the definition of '"capital improvement program" (emphasis
added) in section 59-21-420(c) as "...incurring debt for school
building purposes..." clearly does not 1limit the term "capital
improvement" as used in paragraph (a) of section 59-21-420 and
defined in section 59-21-310(a). The term "capital improvement
program” is used only in paragraph (b) of section 59-21-420 which
addresses the reduction of millage required to pay debt service for
the bonds for such programs. Sutherland Statutory Construction,

Vol. 2A §§46.05 and 51.05.
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In conclusion, the school building fund money under section
59-21-320 et seq. and section 59-21-420 of the Code, as amended,
can be used, in accordance with the terms of those statutes, to pay
for 1lease/purchase contracts for the acquisition of school facili-
ties. Such payments for lease/purchase contracts may be excluded
from calculation of the "level of financial effort per pupil for
non-capital programs" for the purposes of the maintenance of local
effort requirements in section 12-35-1557.

If you have any gquestions, please let me know.

Yours very truly,

< Vi -

J. Emory Smpiith, Jr.
Assistant/Attorney General
JESjr/jps

REVIEWED AND APPROVED BY:

Jg;EPH D. SHINE

Clfief, Deputy Attorney General

ROBERT D. COOK
Executive Assistant for Opinions




