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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S,C. 292 11 
TELEPHONE 803 734,3970 

January 16, 1989 

The Honorable Paul E. Short, Jr. 
Member, House of Representatives 
309-A Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Short: 
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By your letter of January 5, 1989 with enclosures dated March 8 
and 22, 1988, you have inquired whether Chester County Council can 
take over the control and appointment of the Chester Metropolitan 
Water District and the Chester Sewer District. If so, you then have 
inquired as to the procedure to be followed. 

As you are already aware, this Office has undertaken research 
on these entities several times in previous years. These districts 
have been determined to be special purpose or public service dis­
tricts by an opinion of this Office dated September 3, 1985, as well 
as political subdivisions for purposes of participating in the state 
retirement program. Op. Atty. Gen. dated May 3, 1965. Thus, 
these opinions provide a background from which the analysis of your 
questions may begin. 

The taking over of a special purpose district within its bounda­
ries by Dorchester County Council was the issue decided in Berry v. 
Weeks, 279 s.c. 543, 309 S.E.2d 744 (1983). As noted in that deci­
sion, Section 6-11-420 et seq. of the Code of Laws of South Caroli­
na (1976), which permits county councils to enlarge, diminish, or 
consolidate the service areas of specified special purpose dis­
tricts, does not permit a county council to abolish a special pur­
pose district. The court in Berry also considered Section 4-9-80 
of the Code and Article VIII, Section 16 of the State Constitution 
which authorizes a county to acquire, operate, and maintain water 
and sewer systems; as to Section 4-9-80, the court stated: 

Section 4-9-80 states that preexisting 
special purpose districts shall continue to 
function until they are dissolved by Act of the 
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General Assembly after a favorable referendum of 
the district's voters. 

Hence, we conclude that the county cannot 
abolish the [Dorchester County Water] Authori­
ty. No legislative act or constitutional provi­
sion authorizes such a step; nor has the Authori­
ty consented to any assumption of its duties by 
the county. 

Id., 279 s.c. at 547. In Berry, Dorchester County Council osten­
sibly attempted to reduce the size of the service area of the spe­
cial purpose district in question and held the referendum required 
by Article VIII, Section 16, but council conceded that its intent 
was to abolish the district and fully assume the functions of the 
district. This, the court said, could not be done. A copy of the 
Berry decision is enclosed herewith for your reference. 

A copy of Section 4-9-80 of the Code is also enclosed here­
with. Ostensibly, a county council may hold a referendum to abolish 
a special purpose district and assume its functions upon adoption of 
an act by the General Assembly as described therein. The act re­
quired by the General Assembly would be deemed violative of Article 
VIII, Section 7 of the State Constitution, which prohibits the adop­
tion of legislation for a specific county. See Spartanburg Sani­
tary Sewer District v. City of Spartanburg et al., 283 s.c. 67, 321 
S.E.2d 258 (1984), a copy of which is enclosed. Based on the 
Spartanburg case, it is likely that legislation following Section 
4-9-80 of the Code would be found to be unconstitutional. 

Section 44-55-1410 of the Code permits a county to operate 
water and sewer facilities within the service area of special pur­
pose districts existing as of March 7, 1973, with the consent of the 
governing body of the special purpose district. As noted in ~ 
Atty. Gen. No. 78-127, initial involvement by a county in providing 
water and sewer services must be handled in accordance with Article 
VIII, Section 16 of the State Constitution. This Code section does 
not appear to contemplate the abolition or taking over of a special 
purpose district by a county, however. Copies of Section 44-55-1410 
and the above-cited opinion are enclosed. 

As to appointment of members of the governing bodies of these 
districts by Chester County Council, Section 4-9-170 of the Code 
provides the following: 

The council shall provide by ordinance for 
the appointment of all county boards, committees 
and commissions whose appointment is not provid­
ed for by the general law or the Constitution. 
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Each council shall have such appointive powers 
with regard to existing boards and corrunissions 
as may be authorized by the General Assembly 
except as otherwise provided for by the general 
law and the Constitution, but this authority 
shall not extend to school districts, special 
purpose districts or other political subdivi­
sions created by the General Assembly; provid­
ed, however, that beginning January 1, 1980, 
the council shall provide by ordinance for the 
appointment of all county boards, corrunittees and 
corrunissions whose appointment is not provided 
for by the general law or the Constitution, but 
this authority shall not extend to school dis­
tricts, special purpose districts or other polit­
ical subdivisions created by the General Assem­
bly. 

As noted earlier, each district in question has already been deter­
mined to be a special purpose district and a political subdivision; 
thus, Sectit>n 4-9-170 precludes Chester County Council from appoint­
ing the members of the governing bodies of tnese districts. 

In conclusion, it is unlikely that Chester County Council could 
take over the control and appointment of the Chester Metropolitan 
Water District and the Chester Sewer District. To some degree, 
Chester County could operate water and sewer facilities within areas 
served by the districts, with the consent of the districts' govern­
ing bodies, and if the referendum held pursuant to Article VIII, 
Section 16 should be favorable. There is no authority for a county 

· to abolish .. a special purpose·· district (or to decrease its service 
area to the point of not being able· to function), then to assume the 
functioning . .of the districts, until. the General Assemt>ly should 
adopt a general law so authorizing the county. 

We apologize for the brevity of this opinion; however, your 
letter was received by this Office on January 11, 1989 with a dead­
line of January 16, 1989. In the interest of an expedient reply, we 
have enclosed copies of materials which would have ordinarily been 
quoted from more extensively. Too, because this is a local matter, 
our policy requires consultation with the county attorney, who would 
be in the ultimate position to advise council. Hence, it must be ac­
knowledged that the county attorney may have given advice, perhaps 
contrary to the positions taken herein, on these matters. The final 
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advice given to council would be within the purview of the county 
attorney, and we do not intend herein to usurp his authority. 

PDP/an 

Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Ro~ol2> 1~ 

Sincerely, 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


