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T. TRAVIS M!DLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
TELEPHONE 8()3 .734.3636 

April 13, 1989 

The Honorable Charles R. Sharpe 
State Representative 
State of South Carolina 
310-A Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Sharpe: 

I refer to your February 23, 1989 letter to this Office in 
which you requested an opinion on a February 7, 1989 letter from 
Citizens for Orderly Development in Aiken County, relating to the 
responsibilities of the Aiken County Planning Commission. The 
questions {from the standpoint of a legal opinion) appear to be: 
(1) whether a county planning commission is required to formulate a 
comprehensive plan and refer to the plan in regulating the subdivi­
sion of land, and {2} whether a county government must comply with 
regulations and/or ordinances which it has enacted. 

In responding to the first question, it is appropriate to 
consider, as a whole, the purpose and intent of Chapter 7 of Title 
6, "Planning by Local Governments," Code of Laws of South Caroli­
na, 1976, as amended. Section 6-7-10, which declares the purpose 
of Chapter 7, provides, in part: 

The intent of this chapter is to enable ... counties ... to 
preserve and enhance their present advantages, to over­
come their present handicaps, and to prevent or minimize 
such future problems as may be foreseen. To accomplish 
this intent local governments are encouraged to plan 
for future development; to prepare, adopt, and from time 
to time revise, a comprehensive plan to guide future 
local development .... Any county ... may, but shall not be 
required to, exercise any of the powers granted by this 
chapter. Whenever such a governing authority shall elect 
to exercise any of the powers granted by this chapter, 
such powers shall be exercised in the manner hereinafter 
prescribed. (emphasis added) 
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Under the foregoing language, it appears that a county govern­
ment is encouraged but not mandated to adopt a comprehensive plan. 
However, if a county elects to create a county planning commission 
(under §6-7-320), the planning commission's function is to prepare 
d comprehensive plan. Section 6-7-340 states: 

It shall be the function of the local planning commis­
sion upon the authorization of the governing authori­
!Y· ··to prepare the comprehensive plan and program for 
the physical, social and economic growth of its jurisdic­
tion in order to promote the public health, safety, mor­
als, convenience, prosperity, or the general welfare as 
well as efficiency and economy in the development of its 
jurisdiction. The comprehensive plan and program shall 
include recommended means of implementation and shall be 
based upon careful and comprehensive surveys and studies 
of existing conditions and probable future develop­
ment .... (emphasis added) 

This section goes on to list specific powers of a planning commis­
sion, in the discharge of its responsibilities or function. Assum­
ing that a planning commission has been authorized by a governing 
authority to prepare a comprehensive plan, it then appears to be 
incumbent upon the planning commission to prepare such a plan in 
order to fulfill its function. Black's Law Dictionary defines 
"function": 

[Function] ... means to perform, execute, administer. The 
nature and proper action of anything; ... Office; du­
ty ..•. The proper activities or duties of municipality .... 

Black's Law Dictionary, 5th Ed., 1979, pp. 605-606 

Article 7 of Chapter 7 addresses the manner in which a compre­
hensive plan is to be formulated, approved and adopted. Section 
6-7-510 reiterates that, "[i]t shall be the duty of a local plan­
ning commission to prepare the comprehensive plan for the long­
range development of its area and to perfect it from time to 
time .... " and requires the planning commission to review the plan 
" ... not less than once every five years .... t• In construing a stat­
ute, words must be given their plain and ordinary meaning, without 
resort to subtle or forced construction for the purpose of limiting 
or expanding its operation. Walton v. Walton, 282 s.c. 165, 318 
S.E.2d 14 (1984). The word "shall" as used in statutes is general­
ly imperative or mandatory, particularly when addressed to public 
officials or where a public interest is involved. Black's Law 
Dictionary, 5th Ed., 1979, p.1233. 
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Furthermore, under the grant of zoning power to counties, a 
county's zoning regulations "must be made in accordance with the 
comprehensive plan .... " Section 6-7-710, as amended. Upon the 
creation of zoning districts, the governing authority may regulate 
within such districts, " ... the erection, construction, reconstruc­
tion, alteration and use of buildings and structures and the uses 
of land in accordance with the first five-year increment of the 
comprehensive plan •... " (emphasis added) Section 6-7-720. 

Article 11 of Chapter 7, dealing with subdivisions, includes 
several authorized purposes for the regulation of land subdivision, 
one of which is tt[t)o assure, in general, the wise and timely devel­
opment of new areas, in harmony with the comprehensive plan •.. " 
(emphasis added) Section 6-7-1020(5). Section 6-7-1050 authorizes 
a planning cormnission to approve or disapprove subdivision plats. 
However, a planning cormnission's platting jurisdiction attaches 
only after adoption by the planning cormnission of a major street 
plan and after the adoption of subdivision regulations. Section 
6-7-1090. 

A planning cormnission's authority to make surveys of location 
and boundary lines of proposed streets, buildings, etc., and to 
make and certify to the governing authority a map or maps of the 
area surveyed, may be exercised only after the adoption of " ... a 
comprehensive plan or at least the major street portion of such 
plan •... " Section 6-7-1240. 

In reviewing the aforementioned provisions, it appears that 
the adoption of a comprehensive plan (or at least the major street 
portion of such plan) is a prerequisite to both the promulgation of 
regulations pertaining to subdivisions and the approval of subdivi­
sion plats. I am enclosing a copy of an unpublished Attorney 
General's Opinion, dated January 6, 1978, which concluded similarly. 
(See, item 5 of the Opinion). 

Turning to the second question, as to whether a county govern­
ment must comply with its own regulations and ordinances, the gov­
erning authority would be bound by any lawfully enacted regulation 
or ordinance. 

A resolution or ordinance passed by the county board [or 
county council) pursuant to the authority delegated or 
conferred by the legislature has the same force as a 
statute passed by the legislature. The acts of the 
board, provided they are within its authority, are bind­
ing upon it although its personnel has changed. 

20 C.J.S., Counties §94 (1955) 
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I trust 
your request. 
vise me. 

the foregoing comments have adequately responded to 
Should further clarification be needed, please ad-

JMJ/bl 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

Jane Mccue Johns6 
Assistant Attar y 
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