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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

@ffice af tlte !'-ttn~ <fieneral 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
TELEPHONE: 803- 734-3680 
FACSIMILE: 803-253-6283 

April 13, 1989 

The Honorable Zelma R. Fielding 
Mayor, Town of Lincolnville 
Post Office Box 536 
Lincolnville, South Carolina 29484 

Dear Mayor Fielding: 

Your letter addressed to Attorney General Medlock has been 
referred to me for reply. You have stated that in August, 1981, 
the Mayor and Council of Lincolnville established a water and 
sewer department by town ordinance, and in 1987 the Town amended 
this ordinance. Section 4-1001 of the ordinance creates a Public 
Works Commission, composed of four appointed members and one 
elected member who serves as chairman. Section 4-1002 of the 
ordinance creates a water and sewer department, which is to be 
administered by the supervisor of the water and sewer system 
subject to the general control of the commissioners of public 
works. In your letter you indicated that the elected 
commissioner presumes to exercise greater authority over the 
affairs of the water and sewer department by virtue of his 
elected position and, presumably, his position as chairman of the 
Public Works Commission. You requested an opinion concerning 
whether or not the elected Commissioner should exercise more 
authority over this Board than the other appointed members. 

The general law, applicable in this situation, is that 
authority vested in a board or commission for public purposes may 
be exercised by a majority of the members if all have had notice 
and opportunity to act and a quorum, or the number fixed by 
statute, are present. The presence and vote of a quorum is 
necessary, and the action of less than a quorum of a public body 
is void. 1 Am.Jur.2d Administrative Law §196. Unless otherwise 
provided by statute, the authority or--a commission may not be 
exercised by a single member of such body, or less than a 
majority. 73 C.J.S. Public Administrative Law and Procedure §20. 
Therefore, the response to your question is that the elected 
commissioner has no individual authority to single-handedly make 
decisions concerning direction and control of the water and sewer 
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department. Instead, all such decisions must be made by a 
majority vote of a quorum of the commissioners of public works, 
except where the Town ordinance provides otherwise. See also, 
Pettiford v. S.C. State Board of Education, 218 SC 322, 62 S.E.2d 
780 (1950) as to what constitutes an unlawful delegation of 
power. 

Sincerely yours, 

~.w .. ~~ 
Treva G. Ashworth 
Senior Assistant Attorney General 

TGA:bvc 

Executive Assistant for Opinions 


