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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

Lt. Sidney R. Wrenn 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
TELEPHONE: 803- 734-361() 
FACSIMILE: 803-253-6283 

April 10, 1989 

Berkeley County Sheriff's Department 
300 California Avenue 
Room 105, County Courthouse 
Moncks Corner, SC 29461 

Dear Lt. Wrenn: 

You asked this Office for several opinions dealing with civil 
forfeitures. As noted below, the circuit court judge determines 
all issues relating to the forfeiture of property. These inquir­
ies necessarily involve analysis of the particular court order 
which orders confiscation of the property. Therefore, since this 
Office cannot foretell the provisions circuit court orders might 
contain specifically addressing the disposition of property, this 
opinion addresses only the statutory forfeiture law. 

First, you requested guidance as to the disposition of money 
received pursuant to a state civil forfeiture proceeding. The 
disposition of money is regulated by South Carolina Code Ann. 
§44-53-530(c). That section provides that the first $1,000 shall 
remain with the law enforcement association which seized the 
money. Any forfeited funds in excess of $1,000 shall be trans­
ferred to the State of South Carolina. However, ninety percent 
of those proceeds will be returned to the local authorities. See 
South Carolina Code Ann. §44-53-588 (1976). This money can only 
be used for the "control of drug offenses." Section 588 provides 
that "[t]hese additional funds may not be used to supplant their 
operating funds within the law enforcement agency's current or 
future budgets. Any expenditure of these proceeds by a law 
enforcement agency for an item that would have a reoccurring 
expense to the governing body must be approved by the governing 
body before the purchase." 
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Second, you asked about the disposition of vehicles given to the 
local law enforcement authorities pursuant to a forfeiture 
proceeding. Section 530 provides that upon forfeiture of proper­
ty, the judge determines the lienholder's interest in the proper­
ty. That section further provides "[i]f any property seized is a 
conveyance or equipment, the judge may determine all other issues 
concerning interests in and disposition of the property before 
him." Rather than have the property sold and the proceeds turned 
over to the State, the local law enforcement agency may request 
to have the property transferred directly to the agency. Section 
530 provides that the agency must make a showing of need in order 
to obtain the property directly. Once the law enforcement agency 
obtains the property, it is property of that agency with special 
limitations in its use by the forfeiture statute. Again, Section 
530 provides that property transferred to the agency may not be 
used to supplant operating funds within the law enforcement 
agency's current or future budgets. Any expenditure of the 
proceeds from the sale of the property by a law enforcement 
agency for an item that would have a reoccurring expense to the 
governing body must be approved by the governing body prior to 
the purchase. If a vehicle which is directly transferred to the 
law enforcement agency pursuant to forfeiture proceedings later 
becomes surplus property, then disposition of that property 
should follow the procedures used by the agency for disposition 
of surplus property. The proceeds from that sale must be remit­
ted to the State Treasurer. Afterwards, ninety percent of the 
proceeds from the sale will be remitted to the local law enforce­
ment agency with the same contingencies concerning its use as set 
forth above. 

Your third question sought a distinction between the use of 
property obtained pursuant to court ordered forfeiture proceed­
ings and property obtained by the consent of the owners. Section 
530(a) provides that "(a]ny forfeiture may be affected by consent 
order approved by the court without filing or serving pleadings 
or notices provided that all owners and other persons with 
interest in the property entitled to notice under this section, 
except lienholders and agencies, consent to the forfeiture." 
Though there is no specific forfeiture proceeding in these 
instances, the property is still obtained pursuant to the Forfei­
ture Act. Therefore, the law regulating forfeiture proceeds is 
applicable to property obtained pursuant to a consent forfeiture 
order. In other words, the local law enforcement agency must 
treat property obtained pursuant to a consent order just as if it 
had been obtained in a contested forfeiture proceeding. 
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The final question you asked is concerning the handling of 
property seized through federal forfeiture laws. As I explained 
in our telephone conversation, your questions concerning the 
handling of property in those instances should be answered by the 
United States Attorney's Office. 

Sincerely, 
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~a~~nderson, III -~ 

Assistant Attorney General 
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