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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

H. Spencer King, Esquire 
City Attorney 
City of Spartanburg 
P. O. Box 3483 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX !1549 

COLUMBIA. SC. 29211 
TELEPHONE 803· 734 3970 

May 2, 1989 

Spartanburg, South Carolina 29304 

Dear Spencer: 

Attorney General Medlock has referred your letter of April 20, 
1989 to the Opinions Section for reply. You have asked whether your 
interpretation of Sections 2-49, 2-50, 2-59 and 2-63 of the 
Spartanburg City Code is correct. Specifically, you referenced 
Section 2-63 (b) which provides that by corrunon consent of all mem­
bers present at a- regular meeting, the rules of procedure as set 
forth in the Spartanburg City Code may be temporarily suspended, 
with the exception of those rules prescribed in accordance with the 
laws of the state. Apparently, a question has arisen concerning 
whether or not a matter can be placed on the agenda of city council 
during a meeting that is not included in the agenda as described in 
Section 2-49. Specifically, Section 2-49 requires that all reports, 
communications, ordinances, resolutions, contract documents or other 
matters to be submitted to City Council must be delivered or submit­
ted to the city manager at least four (4) days prior to such meeting. 

We concur with your conclusion that City Code Section 2-63 (b) 
would govern this situation. If indeed all members present at a 
regular meeting vote to suspend temporarily the rules of procedure, 
such suspension may occur. This provision would appear to include 
Section 2-49 concerning City Council's agenda described above. 
Section 2-63 appears to have been adopted pursuant to Section 5-7-
250 (b) of the Code of Laws of South Carolina (1976 as amended) 
which provides that "[t]he council shall determine its own rules and 
order of business ... ". 
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I would note also that Section 5-7-250 (c) provides as follows: 

Procedures for meetings of a municipal governing 
body shall not conflict with the provisions of 
the general laws of the state with regard to 
freedom of information. 

Section 30-4-80 (a) of the Code (Freedom of Information Act) pro­
vides in pertinent part that: 

[a]genda, if any, for regularly scheduled meet­
ings must be posted on a bulletin board at the 
off ice or meeting place of the public body at 
least twenty-four hours prior to such meetings. 

Of course, the placement of business on the agenda cannot be used to 
circumvent the Freedom of Information Act or any other provision of 
law governing notice to other board members or to the general pub­
lic. See, 0p. Atty. Gen., September 6, 1984. [All members of a 
board must have notice of a meeting and be provided with opportunity 
to be present and discuss items of business). In other words, if it 
is anticipated that an item will be on the agenda, it should be 
placed there. However, with that caveat, we concur in your conclu­
sion and your advice issued to Spartanburg City Council. 

If we can be of further assistance, please let us know. 

With kind personal regards, I remain 

Cook 
Assistant for Opinions 

RDC/an 


