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,July 26, 1989 

The Honorable Evelyn W. Shelley 
Judge of Probate, Beaufort County 
Post Off ice Box 1083 
Beaufort, South Carolina 29901-1083 

Dear Judge Shelley: 

By your letter of June 21, 1989, referencing Section 14-7-820, 
Code of Laws of South Carolina (1988 Cum. Supp.), you have asked 
whether a Probate Court Clerk of Court or Deputy Clerk of Court may 
serve as a juror in the Court of Common Pleas or General Sessions, 
magistrate's or coroner's court, or the like. You have also advised 
that the Probate Court of Beaufort County is not housed in the 
Beaufort County Courthouse but is housed in a county off ice building 
one block away. 

Section 14-7-820 of the Code provides: 

No clerk or deputy clerk of the court, 
constable, sheriff, probate judge, county cormnis­
sioner, magistrate or other county officer, or 
any person employed within the walls of any 
courthouse is eligible as a juryman in any civil 
or criminal case; provided, that no person may 
be disqualified under this section except as 
determined by the court. 

This Code section has been construed by this Office several times, 
all prior to the 1986 act of the General Assembly which added the 
proviso at the end of the section. See, Act No. 340, 1986 Acts 
and Joint Resolutions. 
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In an opinion dated January 15, 1982, this Office opined that 
employees of the Charleston County Register of Mesne Conveyances, 
whose off ice is located in a courthouse annex rather than the actual 
courthouse, would be exempt from jury duty by the terms of Section 
14-7-820 of the Code. Citing the language about individuals 0 em­
ployed within the walls of any courthouse," this Office stated that 

this language exempts those employees notwith­
standing the fact that they are not physically 
housed in the courthouse proper but are, in­
stead, located in the courthouse annex. The 
intent of the provision is to prevent persons 
who are closely associated with the court (ei­
ther by way of physical location or by the na­
ture of their work} from sitting as jurors and 
to prevent the regular functioning of the county 
from being interrupted .... 

A copy of this opinion is enclosed. But see ap. Atty. Gen. 
dated April 21, 1980, a copy of which is enclosed. It would appear 
that the conclusions of the opinion dated January 15, 1982, could 
well apply to probate court personnel, including clerks and deputy 
clerks. 

Because Section 14-7-820 refers to a "clerk or deputy clerk of 
the court, " it is also helpful to refer to Section 14-7-30 of the 
Code, which provides: 

The word "clerk," as used in this chapter 
signifies the clerk of the court where the ac­
tion is pending, unless otherwise specified. 1/ 

Applying the plain meaning of the term "clerk," as must be done in 
the absence of ambiguity, Worthington v. Belcher, 274 s.c. 366, 
264 S.E.2d 148 (1980), it would appear that clerks of the circuit 
courts and their deputies would be ineligible to serve as jurors in 
the Courts of Common Pleas and General Sessions; the clerk or deputy 
clerk of a magistrate's court would be ineligible to serve as a 
juror in that magistrate's jury trials; and so forth. However, the 
proviso at the end of Section 14-7-820 must also be considered. 

1/ See also Section 14-1-40 of the Code, which contains a 
virtually identical definition of the term "clerk." 
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As noted, the proviso provides that "no person may be disquali­
fied under [Section 14-7-820) except as determined by the court." 
It is also helpful to consider the terms of Section 14-7-1010 of the 
Code in relation to the proviso: 

The presiding judge shall at each term of 
court ascertain the qualifications of the jurors. 

The presiding judge shall determine whether 
any juror is disqualified or exempted by law and 
only he shall disqualify or excuse any juror as 
may be provided by law. The clerk of court 
shall maintain a list of all jurors excused or 
disqualified and the reasons provided therefor 
by the presiding judge, which list must be 
signed by the presiding judge. In no case shall 
the jury corrnnissioners excuse or disqualify any 
juror for any reason whatsoever; provided that 
the clerk of court may, without court approval, 
transfer any juror to a subsequent term upon 
good and sufficient cause. 

It is helpful to note that Section 14-7-1010 was most recently amend­
ed by Act No. 340 of 1986, the same act which amended Section 14-7-
820. Where, as here, separate statutes relate to the same subject 
matter, it is appropriate to construe them together and give effect 
to each, if at all possible. Columbia Gaslight Co. v. Mobley, 139 
s.c. 107, 137 S.E. 211 (1927). Thus, the presiding ju4ge would 
appropriately determine whether a prospective juror should be ex­
cused or disqualified._.1./ 

2/ Section 14-7-820 is construed in State v. 
S.C. 515, 362 S.E.2d 13 (1987), which states that 

South Carolina Code Ann. § 14-7-820 (Supp. 
1986) makes any person employed within the walls 
of a courthouse ineligible as a juryman in any 
civil or criminal case. Once a trial judge 
determines a potential juror is employed in any 
capacity within a courthouse he must disqualify 
that person from jury service. 

Reedrr293 
~-J 

293 s.c. at 518. The position of employment of the potential juror 
in this case was not identified. 
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Conclusion 

Applying the foregoing to the questions you have raised, it 
would appear 'that a clerk or deputy clerk of a probate court, only 
on that basis, would not necessarily be automatically disqualified 
from service as a juror in the Court of Corrnnon Pleas, Court of Gener­
al Sessions, magistrate's court, or the like. 3/ On the basis of 
being employed "within the walls of any courthouse;" however, these 
individuals may be disqualified under the facts presented by you, 
based on the opinion of January 15, 1982. In any event, only the 
court (i.e., presiding judge) would have the authority to determine 
that an individual would be disqualified from service as a juror, 
based on Section 14-7-1010 and the proviso in Section 14-7-820. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

Sincerely, 

p~iJ./~~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

I Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

_]/ On an individual basis, some other reason may exist to 
exempt or disqualify a potential juror. Such would be a question of 
fact and outside the scope of an opinion of this Office. 


