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T. TRAVIS Ml!DLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 2921 1 

TELEPHONE: ~3-734-3970 

FACSIMJLE: ~3- 25 3-6283 

July 17, 1989 

The Honorable Joyce c. Hearn 
Member, House of Representatives 
503B Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Hearn: 

You have asked whether §8-1-140 is applicable to a particular 
situation and, if so, when a special election is triggered pursuant 
to that statute. It is our understanding that you are to become a 
member of the ABC Commission within the next several months. To 
date, you have been nominated by the Governor and on February 23, 
1989, you were confirmed by the Senate. As yet, a commission has 
not been issued by the Governor. 

Section 8-1-140 provides as follows: 

Whenever any person holding an elective 
off ice in this State is elected or appointed to 
another off ice, the person may tender an irrevo­
cable resignation to be effective at a future 
date, and an election may be held in accordance 
with applicable provisions of law to fill that 
off ice as if it had become vacant on the date 
the officeholder is certified to have won elec­
tion to his new office. The newly elected offi­
cial shall not take off ice until a vacancy oc­
curs . 

Your first question involves the applicability of § 8-1-140 to 
the above factual situation. It has been argued that this provision 
is inapplicable because it uses the phrase "certified to have won 
election to his new officeu and that an ABC Commissioner is appoint­
ed by the Governor with the advice and consent of the Senate, not 
elected. 

In 
prevail. 

construing a statute, the 
State v. Harris, 268 s.c. 

intent of the Legislature must 
11 7 I 2 3 2 s . E. 2d 2 31 ( 19 7 7 ) . 
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The true guide to statutory construction is not the phraseology of 
an isolated section or provision, but the language of the statute as 
a whole considered in light of its manifest purpose. City of Colum­
bia v. Niagara Fire Ins. Co., 249 S.C. 388, 154 S.E.2d 674 (1967). 
In applying the rule of strict construction, courts may not give to 
particular words a significance clearly repugnant to the meaning of 
the statute as a whole, or destructive of its obvious intent. 
Id. The title or caption of an act may be used in aid of construc­
tion to show the intent of the Legislature. University of South 
Carolina v. Elliott, 248 s.c. 218, 149 S.E.2d 433 (1966). 

While it is true that Section 8-1-140 states that an elective 
office is deemed to become vacant on the date "the officeholder is 
certified to have won election," the statute also clearly makes 
reference elsewhere to the time whenever any person holding an elec­
tive office "is elected or appointed to another office " 
Moreover, the title to the original act, Act No. 294 of 1988, pro­
vides as follows: 

AN ACT TO PROVIDE A PROCEDURE FOR AN OFFICEHOLD­
ER TO TENDER AN IRREVOCABLE RESIGNATION AND FOR 
AN ELECTION TO BE HELD TO FILL HIS OFFICE WHENEV­
ER THE OFFICEHOLDER IS ELECTED OR APPOINTED TO 
ANOTHER OFFICE, AND TO PROHIBIT THE NEWLY ELECT­
ED OFFICIAL FROM TAKING OFFICE UNTIL A VACANCY 
OCCURS. 

The title seems to clarify the patent ambiguity present in that it 
states that the Act applies "whenever the officeholder is elected or 
appointed to another office " Thus, we believe § 8-1-140 is 
applicable to the foregoing situation. 

The more difficult question is when the statute is triggered 
for holding a special election. Reference must first be made to the 
general procedure whereby a special election is held in the event of 
a vacancy. Section 7-13-190 provides in pertinent part: 

(A) Except as otherwise provided in this 
Code as to specific offices, whenever a vacancy 
occurs in office by reason of death, resigna­
tion, or removal and the vacancy in office is 
one which is filled by a special election to com­
plete the term of office, this section applies. 

(B) In partisan elections, whether seeking 
nomination by political party primary, political 
party convention, or by petition, filing by all 
candidates shall open for the office at noon on 
the third Friday after the vacancy occurs for a 



I 

I 
I 
L. 
Wt 

The Honorable Joyce c. Hearn 
Page 3 
July 17, 1989 

period to close ten days later after noon. If 
seeking nomination by political party primary or 
political party convention, filing with the 
appropriate official is the same as provided in 
Section 7-11-15(1) and if seeking nomination by 
petition, filing with the appropriate official 
is the same as provided in Section 7-11-15(2)(3). 

A primary must be held on the eleventh 
Tuesday after the vacancy occurs. A runoff 
primary must be held on the thirteenth Tuesday 
after the vacancy occurs. The special election 
must be on the eighteenth Tuesday after the 
vacancy occurs. If the filing period closes on 
a state holiday, then filing must be held open 
through the succeeding weekday. If the date for 
an election falls on a state holiday, it must be 
set for the next succeeding Tuesday. 

It would appear that Section 7-13-190 may be easily read in conjunc­
tion with Section 8-1-140 which simply states that "an election may 
be held in accordance with applicable provisions of law .... " Sec­
tion 7-13-190 provides that such provision is applicable whenever a 
vacancy occurs by reason of death, resignation or removal .... " 
Since Section 8-1-140 provides that a vacancy occurs by resignation 
on the 0 date the officeholder is certified to have won election to 
his new office", the critical question becomes the meaning of that 
phrase. 

As noted, the title to Act No. 294 states that the office is 
deemed vacant for purposes of setting the election "whenever the 
officeholder is elected or appointed to another office .... " At 
first blush, it would appear that because the office of ABC Commis­
sioner is appointed by the Governor with the advice and consent of 
the Senate, the date when the appointment became final would be the 
date when the Senate confirmed the appointment, or February 23, 
1989. If indeed this is the date intended by the General Assembly, 
the election should have already been held, pursuant to 
Section 7-13-190. 

As a general rule, "an appointment to office is made and is 
complete when the last act required of the person or body vested 
with the appointing power has been performed." Op. Atty. Gen., 
February 19, 1980, quoting 63 Am.Jur.2d, Public Officers and Employ­
ees, § 99. See also, Op. Atty. Gen., December 7, 1987. The rule 
is equally applicable to the situation where an appointment is made 
upon the advice and consent of the Senate. In that specific con­
text, it has been written: 
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Where an appointment is made as the result 
of a nomination by one authority and confirma­
tion by another, the appointment is not valid 
and complete until the action of all bodies 
concerned has been taken. 

67 C.J.S., Officers, § 42. 

The following rule must also be remembered, however: 

Confirmation of an appointment is distinguish­
able from the appointment itself in that the 
confirming body does not in any sense choose the 
appointee; the power of appointment is exercised 
and exhausted by the initial naming of a party 
to the office, and the confirming authority by 
rejecting the appointment, does not exercise a 
power of appointment. 

67 C.J.S., Officers, supra. Furthermore, when an appointment is 
made, there "must be some open unequivocal act of appointment on the 
part of the appointing authority empowered to make it .... " Id. 

We must also consider another rule, recognized by this Office 
in the February 19, 1980 opinion: 

There seems to be a distinction as to when the 
appointment becomes complete, in cases where the 
commission is to be signed by the appointing 
power, and those where it is signed and issued 
by another. If the commission is to be signed 
by the appointing power, the issuance of the 
same is essential to a complete appointment. 
If, however, such formal act is to be performed 
by someone other than the appointment power, it 
constitutes no part of the appointing power. 

The landmark case of Marbury v. Madison, 2 L.Ed. 60, best 
illustrates this rule. There, a federal statute required that nota­
ries public be appointed by the President of the United States with 
the advice and consent of the Senate. The statute also required the 
President to commission all officers of the United States. The 
Supreme Court determined that one of the principal issues in the 
case was whether Marbury had been finally appointed to his office. 

The Supreme Court first noted the general distinction between 
"the acts of appointing to off ice and commissioning the person ap­
pointed ... " As a general rule, said the Court, the commission is 
not necessarily the appointment, "though conclusive evidence of 
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it." However, application of this general rule is particularly 
problematical in the situation where the appointment included concur­
rence by another body. Although the Senate was required to concur, 
the appointment, nevertheless, remained with the President. The 
Supreme Court eloquently stated the fundamental issue and resolved 
it this way: 

But at what stage does ... [the commission] 
amount to conclusive evidence [of the ap-
pointment]? 

The answer to this question seems an obvi­
ous one. The appointment being the sole act of 
the president, must be completely evidenced, 
when it is shown that he has done everything to 
be performed by him. 

Should the commission, instead of being 
evidence of an appointment, even be considered 
as constituting the appointment itself; still it 
would be made when the last act to be done by 
the president was performed, or, at furthest, 
when the commission was complete. 

The last act to be done by the president is 
the signature of the commission. He has then 
acted on the advice and consent of the senate to 
his own nomination. The time for deliberation 
has then passed. He has decided. His judgment, 
on the advice and consent of the senate concur­
ring with his nomination, has been made, and the 
officer is appointed. This appointment is evi­
denced by an open, unequivocal act; and being 
the last act required from the person making it, 
necessarily excludes the idea of its being, so 
far as respects the appointment, an inchoate and 
incomplete transaction. (emphasis added). 

Some point of time must be taken when the 
power of the executive over an officer, not 
removable at his will, must cease. That point 
of time must be when the Constitutional power of 
appointment has been exercised. And this power 
has been exercised when the last act, required 
from the last person possessing the power, has 
been performed. This last act is the signature 
of the commission. 

2 L.Ed. at 67. 
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This same reasoning was conclusive in the subsequent United 
States Supreme Court decision, _u~n_i_t_e_d __ S __ t_a_t_e_s ___ v __ . ___ L_e_B_a_r_o_n_, 60 L.Ed. 
525. There, the Court reasoned: 

When a person has been nominated to an off ice by 
the President, confirmed by the Senate and his 
Commission has been signed by the President and 
the seal of the United States affixed thereto, 
his appointment to that office is complete. 
(emphasis added). 

The Court further observed that "all the Executive can do to invest 
the person with his office has been completed when the commission 
has been signed and sealed." Id. 

v. Other cases are in accord. For example, in State -----------Hagemeister, 73 N.W.2d 625, 631 (1955), the Court stated: 

This constitutional provision contemplates a 
nomination, confirmation by the Legislature, and 
pursuant thereto, appointment by the Governor. 
In such instances the appointment, which would 
include the commission, is the third and final 
act in the appointment procedure. 

And in Harrington v. Pardee, 1 Cal. App. 278, 82 P. 83, the Court 
was of the view: 

As to the trustees of this home, the Governor 
cannot appoint, when the Senate is in session, 
without the 'advice and consent' of that body. 
In all such appointments the first step to be 
taken is the suggestion by the Governor to the 
Senate of the name of a person for the office, 
and to ask the advice of the Senate, and for its 
consent for him to appoint such person; the 
second step is the advice and consent of the 
Senate which is manifested by a resolution certi­
fied to the Governor and to the Secretary of 
State, and the third and last step is the issu­
ing of the Commission signed by the Governor, 
and this is the evidence of such appointment. 

South Carolina cases do not decide the precise issue present, 
but we have found none which are in direct conflict with the forego­
ing authority. It is true that the Court in State ex rel. Coleman 
v. Lewis, 181 s.c. 10, 186 S.E. 625 (1936) observed: 
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... the Governor in issuing a corrunission acts 
merely ministerially; the corrunission does not 
confer the off ice nor the term or time for which 
it exists depends upon the corrunission, which is 
only evidence of the appointment or election. 
181 s.c. at 37. 

However, neither Coleman, nor any other South Carolina case, of 
which we are aware, has considered the applicability of this general 
rule to this situation, where the Governor makes an appointment with 
the advice and consent of the Senate. Indeed, Coleman goes on to 
say that "the choice of a person to fill an office constitutes the 
essence of his appointment." 181 s .. c. at 35. 

Moreover, other South Carolina decisions appear to be entirely 
consistent with Marbury v. Madison. As stated in Kottman v. 
Ayer, 3 Streb. 92, 

It is the appointment that confers the office as 
was decided by the Supreme Court of the United 
States in the case of Marbury v. Madison. 

Of course, as noted, Marbury indicates that, where a chief execu­
tive makes an appointment with the advice and consent of the Senate, 
it is the executive, not the Senate, who makes the appointment, and 
therefore, the appointment is not final until the chief executive's 
corrunission is signed and sealed. And in State v. Toomer, 7 Rich. 
216, our Court noted that Marbury represented the "leading case on 
thls subject", holding that a corrunission was not necessary to final­
ize an appointment. As already stated, Marbury did set forth this 
general rule, but the Court went on to recognize an exception where 
an executive appointment required Senate concurrence. In Toomer, 
the court did not need to go further than the statement of the gener­
al rule, because the facts in Toomer did not involve an execu­
tive appointment upon the advice and consent of the Senate. 

As our February 19, 1980 opinion indicated, the question here 
is "a close one." Certainly, Section 8-1-140 is ambiguous as to 
when the Legislature intended that a vacancy is deemed to have been 
created for purposes of setting an election in this precise situa­
tion. We would have little trouble resolving the issue if, for 
example, the appointment were being made solely by the Legislature 
or if the individual were simply elected to another office. There, 
the date upon which Section 8-1-140 would be triggered would be 
fairly clear in the two examples given, the date upon which the 
Legislature made the appointment in the former instance (Op. Atty. 
Gen., December 7, 1987) and, in the latter, the date upon which the 
individual was certified as the winner of the election. 
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However, where as in this case, an officeholder is appointed by 
the Governor upon the advice and consent of the Senate, the date of 
the "appointment" is far more problematical. As noted, the title to 
the Act really lends no guidance beyond the fact that the procedure 
for setting the special election is to begin "whenever the off ice­
holder is elected or appointed to another office." That merely 
restates the question: when is the "appointment" final? 

We also note the fact that if the key date is the date upon 
which the Senate gave its concurrence, then the election should have 
already been held by now. If that is the date intended by the Gener­
al Assembly, the applicability of the statute would be negated in 
this particular instance. Furthermore, it is evident that the Legis­
lature's intent was to have a successor to the original office in 
place and ready to take off ice at the time the irrevocable resigna­
tion is effective. In enacting this legislation, the General Assein­
bly simply wished to avoid the necessity of having to wait roughly 
eighteen weeks from the date of a resignation until the special 
election was conducted and a successor to the elective office chosen. 

Of course, as with any opinion of this Office, only a court 
could resolve the legal issue raised with finality. However, with 
respect to the narrow circumstances here, we prefer to read this 
obviously ambiguous statute as being triggered for purposes of start­
ing the election process upon the date when the Governor issues his 
commission under seal. Section 8-3-10 requires the Governor to 
issue a commission prior to the public officer being able to take 
office. Normally, as noted, such a requirement is merely ministeri­
al and is only evidence of the appointment. But in this instance, 
where the advice and consent of the Senate is necessary, the commis­
sion takes on far greater significance. As the United States Su­
preme Court held in Marbury, the commission is the last act of 
appointment. It is the one "open, unequivocal act" taken by the 
chief executive, indicating that he has "acted on the advice and 
consent of the Senate concurring with his nomination .... " 

We would emphasize, however, that our construction herein is 
limited to these particular circumstances. As stated, generally 
speaking, the issuance of a commission is not relevant to the date 
of appointment. The two are entirely separate occurrences. Thus, 
our opinion is limited to those instances where the Governor ap­
points to a particular office with the advice and consent of the 
Senate; although only a court could construe the statute with cer­
tainty, we believe that, for purposes of Section 8-1-140, a guberna­
torial appointment with the concurrence of the Senate is not final 
until the commission is issued by the Governor. Our opinion herein 
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relates only to the interpretation of Section 8-1-140. 
would further note that Section 8-1-140.1/ sorely 
tive clarification for the future in order to-clear up 
ties addressed herein. 

Finally, we 
needs legisla­
the ambigui-

If I can be of further assistance, please let me know. With 
kind regards, I remain 

yours, 

Cook 
Assistant for Opinions 

~ RDC:an 
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ll Nor does this opinion affect the term of the ABC Commis­
sioner. We note that, although the tenure will not begin until 
November 1, 1989, the term of office of the incumbent technically 
ends on June 30 and the new commissioner's term begins on July 1, 
1989. This opinion does not affect either the term or tenure, but 
merely interprets the trigger date for beginning the election pro­
cess. 


