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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, SC 29211 
TELEPHONE 803 734 3660 

September 26, 1989 

Elaine L. Craft, Chairman 
S. C. Occupational Health and 
Safety Review Board 

406 Greene Street 
Cheraw, South Carolina 29520 

Dear Ms. Craft: 

As you are aware, your letter of June 28, 1989 to 
Attorney General Medlock was referred to me for response. 
In that letter, you indicate that the South Carolina 
Occupational Health and Safety Review Board (Board) is an 
agency which hears and decides contested cases arising from 
the State's occupational safety and health laws. 

Presently, the Board's regulations permit any party to 
a proceeding before the Board to be represented by an 
attorney authorized to practice law in this State. In 
addition, the regulations permit a sole proprietorship to be 
represented by the proprietor; a partnership by any one 
partner; and, a corporation by any officer or employee with 
authority to bind the corporation. 

In order to eliminate the opportunity for unauthorized 
persons to engage in the practice of law in proceedings 
before it, the Board has begun the process of promulgating 
an amendment to its present regulations. The new 
regulation, as proposed by the Board, reads as follows: 

A party or intervenor may appear in person or 
through a representative, subject to the following 
restrictions: 

1. An individual may represent himself or may be 
represented by an attorney authorized to 
practice law in South Carolina; 
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2. A proprietorship may be represented by the 
proprietor or an attorney authorized to 
practice law in South Carolina; 

3. A partnership may be represented by a general 
partner or an attorney authorized to practice 
law in South Carolina; 

4. 

5. 

A corporation must be represented by an 
attorney authorized to practice law in South 
Carolina; 

Governmental subdivisions, Cooperatives, 
joint ventures associations, unions, and 
other unincorporated entities must be 
represented by an attorney authorized to 
practice law in South Carolina. 

In view of the fact that the new regulation will not 
become effective until the next session of the General 
Assembly, at the earliest, the Board recognizes that, under 
its present regulatory scheme, the potential exists for 
persons to engage in the unauthorized practice of law in 
proceedings which it conducts. Thus, the question which you 
pose is whether the Board may begin following its proposed 
regulation even though that regulation will not become 
effective until the next legislative session. For purposes 
of this discussion, the term "following" will be construed 
to mean "enforcing." 

In accordance with the provisions of 1976 S. C. Code, 
Section 1-23-110, an agency may not promulgate a regulation 
unless and until it complies with the requirements imposed 
by that section and by Section 1-23-120. This Office has 
previously opined that a regulation does not have the force 
and effect of law until it is promulgated pursuant to the 
aforementioned Code sections. Opinion of the Attny Gen., 
No. 79-82, June~ 1979; Letter of June 19, 1979 to Rep. 
Joyce Hearn. 

Clearly, the Board will not have complied with the 
requirements of Sections 1-23-110 and 1-23-120 until the 
reconvening of the General Assembly. Therefore, the 
regulation proposed by the Board does not have the force and 
effect of law and cannot be "enforced" until the Board 
complies with all of the pertinent provisions of Section 
1-23-10, et~· 
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However, the law of the State of South Carolina 
generally prohibits the practice of law by persons not 
authorized to do so. (See: CODE, Sections 40-5-310 and 
40-5-320). Authorization to engage in the practice of law 
may be obtained only from the S. C. Supreme Court. State v. 
Wells, 191 S.C. 463, 5 S.E.2d 181, (1939). Consequently, 
until its proposed regulations become enforceable, the Board 
may want to refer instances of attempted unauthorized 
practice before it to the S. C. Supreme Court and/or the 
Unauthorized Practice of Law Committee of the S. C. Bar. 

Please contact me if I can be of any further assistance 
to you in this matter. 

WEJ/fc 

Very truly yours, 

(j/{/ ~S{/)L 
Wilbur E. Johnson 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


