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Referencing revisions of the Freedom of Information Act, you 
asked for the opinion of this Office as to requirements for proper 
notification as to meetings of public bodies under the Act. In 
particular, you have asked: 

1. 
2. 
3 . 

Who should be notified? 
What is proper legal notice for notification? 
Whose responsibility is it to make sure that 
notification is received? 

After a review of the Act's purpose and a discussion of the statutes 
concerning notice, your specific questions will be addressed._!/ 

south Carolina's Freedom of Information Act is codified in 
Section 30-4-10 et seq., Code of Laws of South Carolina (1988 Cum. 
Supp.). The General Assembly has made the following findings in 
Section 30-4-15: 

it is vital in a democratic society that 
public business be performed in an open and pub­
lic manner so that citizens shall be advised of 
the performance of public officials and of the 
decisions that are reached in public activity and 

1/ Some of your questions were addressed by Op.Atty.Gen. No. 
84-20. Subsequently, however, the Freedom of Information Act was 
amended by Act No. 118, 1987 Acts and Joint Resolutions. To the 
extent that today's opinion is inconsistent with Opinion No. 84-20, 
today's opinion will be deemed to be controlling. 
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in the formulation of public policy. Toward this 
end, provisions of this chapter must be construed 
so as to make it possible for citizens, or their 
representatives, to learn and report fully the 
activities of their public officials at a minimum 
cost or delay to the persons seeking access to 
public documents or meetings. 

This Office has advised repeatedly that, in view of the General 
Assembly's expressed findings, the Act is remedial in nature and 
must be liberally construed to carry out its purposes. See, 
South Carolina Dept. of Mental Health v. Hanna, 270 s. c. 210, ~1 
S.E.2d 563 (1978). Any exceptions to the Act's applicability must 
be narrowly or strictly construed. News and Observer Publishing 
.co. v. Interim Bd. of Ed. for Wake County, 223 S.E.2d 580 (N.C. 
1976). 

To fulfill the purposes expressed by the General Assembly, that 
body has declared that, unless specifically excepted, "[e]very meet­
ing of all public bodies shall be open to the public... " In 
Op.Atty.Gen. dated August 8, 1983, this Office concluded: 

The Freedom of Information Act applies to any 
meeting of a public body, as defined in the Act, 
whether the meeting is designated as formal or 
informal and whether action is taken upon public 
business or merely discussed. A public body may 
not ignore the requirements of the Act when it 
discusses public business over which it has super­
vision, control, jurisdiction or advisory power 
by holding a meeting, as defined, in an informal 
or social setting. 

See also Braswell et al. v. Roche et al., Op. No. 23067, filed 
in the Supreme Court on August 21, 1989. Thus, we continue to ad­
vise that, with very few exceptions, all meetings held by a public 
body are to be open to the public and media. 

For the public to learn of the activities of a particular pub­
lic body, the public must of course be notified as to the convening 
of the public body. Toward that end, Section 30-4-80 sets forth 
notice requirements to be observed by a public body. In relevant 
part, that statute provides: 

(a) All public bodies, except as provided 
in subsections (b) and (c) of this section, must 
give written public notice of their regular meet­
ings at the beginning of each calendar year. The 
notice must include the dates, times, and places 
of such meetings. Agenda, if any, for regularly 
scheduled meetings must be posted on a bulletin 
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board at the off ice or meeting place of the pub­
lic body at least twenty-four hours prior to such 
meetings. All public bodies must post on such 
bulletin board public notice for any called, 
special, or rescheduled meetings. Such notice 
must be posted as early as is practicable but not 
later than twenty-four hours before the meeting. 
The notice must include the agenda, date, time, 
and place of the meeting. This requirement does 
not apply to emergency meetings of public bodies. 

(c) Subcommittees, other than legislative 
subcommittees, of committees required to give 
notice under subsection (a), must make reasonable 
and timely efforts to give notice of their meet­
ings. 

(d) Written public notice must include but 
need not be limited to posting a copy of the 
notice at the principal off ice of the public body 
holding the meeting or, if no such office exists, 
at the building in which the meeting is to be 
held. 

(e) All public bodies shall notify persons 
or organizations, local news media, or such other 
news media as may request notification of the 
times, dates, places, and agenda of all public 
meetings, whether scheduled, rescheduled, or 
called, and the efforts made to comply with this 
requirement must be noted in the minutes of the 
meetings. 

As stated earlier, these requirements must be liberally construed to 
carry out their legislative purpose to adequately inform the pub­
lic. These requirements are mandatory and may not be ignored by a 
public body. See, White v. Battaglia, 434 N.Y.s. 2d 537 
(1980). The section requires overt and affirmative action by the 
public body to fulfill the notice requirements. Hyde v. Banking 
Bd., 552 P.2d 32 (Colo. 1976); Jenkins v. Newark Bd. of Ed., 166 
N. J. Super. 357, 399 A.2d 1034 (1979). The Act's basic require­
ments concerning notice will now be addressed. 

Regular Meetings 

Section 30-4-80(a) first requires all public bodies to "give 
written public notice of their regular meetings at the beginning of 
each calendar year." A "regular" meeting is usually convened at 
stated times and places pursuant to statute or resolution. Barile 
v. City Comptroller, 288 N.Y.S.2d 191, 196 (1968). The notice must 
include the dates, times, and places of such meetings. 
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The agenda, if any, for a regularly scheduled meeting must be 
posted on a bulletin board at the off ice or meeting place of the 
public body at least twenty-four hours prior to such meeting. 

nwritten public notice," as provided in Section 30-4-80(d), 
must include, at a minimum, the posting of a copy of the notice at 
the principle office of the public body or, if the public body has 
no such office, at the building where the meeting is to be held. 

called, Special, Rescheduled Meetings 

Section 30-4-80 (a) also gives notice requirements for called, 
special, or rescheduled meetings. Notice must be posted on a bulle­
tin board at the off ice or meeting place of a public body as early 
as is practicable, but not later than twenty-four hours before the 
meeting. This notice must include the agenda, date, time, and place 
of the meeting. 

In considering the timing for placement of the notice in case 
of a called, special, or rescheduled meeting, this Office advised in 
Opinion No. 84-20 that as much notice as possible under the particu­
lar circumstances should be given: 

A useful rule of thumb, appearing to comport with 
such intent is: the farther in advance a meeting 
is scheduled or called, the earlier the notice 
should be posted. At an absolute minimum, howev­
er, notice must be posted twenty four hours in 
advance of the meeting. 

Emergency Meetings 

The only meetings to which these notice requirements do not 
apply are emergency meetings. Section 30-4-80(a). This Office 
defined the term nemergency" in Opinion No. 84-20 and advised that 
"the emergency must be real, and determined in light of the situa­
tion; simply the declaration of an emergency by a public body is not 
enough." This exception must be narrowly construed. 

committees, Subcommittees 

The definition of "public body" was amended in 1987 by Act No. 
118 to include "committees, subcommittees, advisory committees, and 
the like of any such body by whatever name known .... " Prior to and 
subsequent to the amendment, this Office opined that committees of 
public bodies would be subject to the same requirements, with re­
spect to the Freedom of Information Act, as would the parent body. 
See Ops.Atty.Gen. dated June 1, 1984; October 26, 1984; December 
17, 1985; February 29, 1988; April 11, 1988. Thus, corrunittees of 
public bodies, however such are denominated, would be required to 
follow the notice requirements of the Act. 
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Section 30-4-80(c) of the Act requires that subcommittees of 
committees covered by the Act themselves "make reasonable and timely 
efforts to give notice of their meetings." A good rule of thumb for 
subcommittees would be to follow the requirements of Section 30-4-80 
insofar as possible. 

Whom To Notify 

The 1987 amendments to the Act changed, to some degree, the 
requirements as to the affirmative action to be taken by a public 
body with respect to provision of notice to the media and interested 
persons. See Section 30-4-80(e). Subsequent to amendment in 
1987, a public body must provide notice of all public meet­
ings, whether scheduled, rescheduled, or called, to "persons or 
organizations, local news media, or such other news media as may 
request notification... " The 1987 amendment added "persons or 
organizations" to those who may request notification. This require­
ment ensures that as great a public awareness as may be possible be 
achieved; the public thus need not rely solely on seeing a notice 
posted on a bulletin board at an office or meeting place, or on the 
media, to be fully informed. 

We have noted previously, in Opinion No. 84-20, that the lan­
guage of this provision (formerly Section 30-4-SO(d)) is ambiguous 
in that it appears to require a public body to provide notice only 
to those representatives of news media who request notice. We have 
interpreted the provision more liberally, suggesting that notice as 
described above be provided to newspapers of general circulation in 
the area served by the public body, as well as to representatives of 
the broadcast media. Should "other news media" or individuals or 
organizations request to be advised of meetings of a public body, 
the public body could comply with such requests by the same means as 
compliance is had with local news media. 

The extent of a public body's efforts to comply with these 
various requirements for notifying the public and news media, and 
any person or organization who requests notification, is to be docu­
mented in the minutes of the meeting of the public body. Section 
30-4-80 ( e). 

The receipt of notice by the news media or anyone else who 
requests it is not an issue covered by the Freedom of Information 
Act. The public body has an affirmative duty to comply with the Act 
and to document its efforts to carry out its affirmative duty. 
There is no requirement of sending notice by registered mail and 
obtaining a return receipt, for example. The public body could make 
reasonable efforts to resubmit the required notice in such cases as 
when a recipient moves or changes its address, in a good faith ef­
fort to comply with the letter and the spirit of the Act. 
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Conclusions 

Based on the foregoing, this Office advises the following in 
response to your specific questions: 

1. The following should be notified of a scheduled, resched­
uled, or called meeting of a public body: local news media (newspa­
pers and broadcast media); and other news media, persons, or organ­
izations who may request to be notified. Generally, the public 
should be notified by the posting of a notice at the off ice or meet­
ing place of the public body. 

2. A proper notice for a regularly scheduled meeting would 
include the date, time, and place of such meeting and agenda, if 
any. For a called, special, or rescheduled meeting, the notice must 
include the date, time, and place of such meeting and the agenda. 
For regular meetings, written public notice must be provided at the 
beginning of each calendar year. For called, special, or resched­
uled meetings, public notice must be given as far in advance as is 
possible but no less than twenty-four hours notice may be given. 

3. The Freedom of Information Act does not indicate any respon­
sibility on the part of anyone or any entity to ensure that notifica­
tion, as outlined above, has been received. 

4. The foregoing construes Section 30-4-80 of the Code and 
updates Opinion No. 84-20 to the extent of the 1987 amendments to 
the Freedom of Information Act. (A copy of the prior opinion is 
enclosed for reference.) Public bodies are encouraged to take all 
steps necessary to comply with both the letter and the spirit of the 
Act, to carry out the expressed purpose of keeping the public in­
formed about the performance of their public officials and the con­
duct of public business. If any doubt exists as to action to be 
taken, the doubt should be resolved in a manner designed to promote 
openness and greater notice to the public. 

With kindest regards, I am 

TTM/nnw 
Enclosure 


