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THE STATE OF SOUTH CAROLINA 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

COLUMBIA 

OPINION NO. November 15, 1989 

Taxation and Revenue - Requirement for Mobile 
Home Permits for Homes Owned by the Federal 
Emergency Management Agency. 

SUBJECT: 

SYLLABUS: 

TO: 

FROM: 

Mobile homes owned by the Federal Emergency 
Management Agency and provided as housing in 
this State by reason of a national emergency 
are not subject to the licensing requirements 
of Section 31-17-320 of the Code of Laws of 
South Carolina, 1976. 

Honorable Barbara Sylvester 
Florence County Assessor's Office 

Joe L. Allen, J~ 
Chief Deputy Att~~ey General 

QUESTION: Is the Federal Emergency Management Agency 
required to obtain permits for mobile homes it owns and 
provides within the State to disaster victims? 

APPLICABLE LAW: so u.s.c.A. App. 2251, et seq. and 
Section 31-17-320, Code of Laws of South Carolina, 1976. 

DISCUSSION: 

Section 31-17-320 of the Code of Laws of South Carolina, 
1976, provides that: 

"Within fifteen days after bringing a 
mobile home into this State, or the 
purchase of a mobile home in this 
State, for dwelling purposes, the 
owner, rental agent or person in 
possession shall obtain a license from 
the governing body of the county or its 
designated agent hereinafter referred 
to as licensing agent, in which such 
mobile home is located." 
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As understood, the 
Federal Government 
persons because of 
Hurricane Hugo. 

mobile homes 
and provided 

a national 

are the property of the 
as housing to designated 

disaster, in this case 

Under such circumstance, the mobile homes are not subject 
to the license statute or regulations of a state. 

"By reason of supremacy clause, state 
is without power to provide conditions 
on which federal government will 
effectuate its policies." United 
States v. Georgia Public Service 
Commission, 83 S.Ct. 397, 371 U.S. 285, 
9 L.Ed.2d 317. (For other cases see 73 
F.P.D., States, Key 4.7, et seq.) 

We find no consent by Congress for the agency to license 
the mobile homes and in the absence of the same, Section 
31-17-320 is not applicable to the mobile homes. 

CONCLUSION: 

Mobile homes owned by the Federal Emergency Management 
Agency and provided as housing in this State by reason of 
a national emergency are not subject to the licensing 
requirements of Section 31-17-320 of the Code of Laws of 
South Carolina, 1976. 
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