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Dear Mr. Linton: 

You have requested the opinion of this Office as to whether, 
when a chairman of a standing committee of the Senate or House of 
Representatives or his designee is made a member of a board or simi­
lar organization, the designee must be a committee member. In the 
alternative, you ask whether the designee may be any member of the 
chairman's legislative body. 

At the outset, it is helpful to note that state law provides at 
least three different scenarios whereby someone other than a commit­
tee chairman might actually serve on a board or similar organization 
in his stead as an ex officio member. One scenario involves such 
statutes as those which call for ex officio service of a chairman of 
a standing committee on a specific board. See, for examples, 
Sections 2-15-10 of the Code of Laws of South Carolina (chairmen of 
Senate and House Judiciary Committees, chairmen of Senate Finance 
Committee and House Ways and Means Committee serve ex officio on the 
Legislative Audit Council); 59-7-10 (chairmen of Senate Finance 
Committee, Senate Education Committee, House Ways and Means Commit­
tee, Education Committee of the House serve ex officio on the South 
Carolina Educational Television Commission); and 59-48-20 (chairmen 
of Joint Legislative Committee to Study the State's Public Education 
System, Senate Education Committee, House Education and Public Works 
Committee serve ex officio on the board of the Special School of 
Science and Mathematics). 

A second scenario would have chairmen of standing committees or 
their designees serve ex officio on various boards or commissions. 
See, for examples, Section 46-5-10 of the Code (chairmen of House 
and Senate Agriculture and Natural Resources Committee "or their 
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designees" are to serve ex officio on the Agriculture Commission); 
Section 55-5-30 (chairmen of House Education and Public Works Commit­
tee and Senate Transportation Committee "or their designees 11 serve 
ex officio on the Aeronautics Commission); and 50-3-10 (chairman of 
Senate Fish, Game and Forestry Committee and chairman of House Agri­
culture and Natural Resources Committee "or his designee" serve ex 
officio on the Wildlife and Marine Resources commission). 

Finally, a number of statutes provide for ex officio membership 
of a specified committee chairman or his designee from that commit­
tee on a board or commission. See, for examples, Sections 59-
117-10, 59-121-10, 59-123-40, 59-125-20, 59-127-20C, and 59-130-10 
of the Code. A number of these statutes formerly made the chairman 
of the committee the ex officio member; it appears significant that 
these laws were amended to state specifically that the chairman of 
the comrnittee "or his designee from that comrnittee 11 would serve ex 
officio on the given board. 

In light of the foregoing, it appears that a designee of a 
committee chairman might be selected in any of several ways; depend­
ing on the statute calling for ex officio service, a greater or 
lesser restriction as to the possible choices of the designee may 
exist. For example, in the first scenario described above, it is 
necessary to consider Section 2-1-90 of the Code, which provides: 

Wherever a statute provides for the chairman 
of a standing comrnittee of the General Assembly 
to be a member of a board or commission, ex 
officio, the members of the standing committee 
may elect another member of the committee to 
serve in lieu of the chairman. 

With respect to legislative committee chairmen who were ex officio 
members of the South Carolina Educational Television Commission, 
this Office so opined as to the meaning of Section 2-1-90: 

Where the terms of a statute are plain and unam­
biguous, they must be applied according to their 
literal meaning. State v. Salmon, 279 s.c. 
344, 306 S.E.2d 620 (1983). Thus, based on a 
literal reading of the statute, we would advise 
that Commission members who are ex officio by 
virtue of chairing a specified legislative commit­
tee could not appoint another comrnittee member 
to attend in his place; however, the comrnittee 
itself might elect another member to serve in 
the chairman's place. 

Op.Atty.Gen. No. 84-54 (emphasis in original). 
of Section 2-1-90 states that when a chairman of a 

The plain language 
standing commit-
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tee is named as an ex officio member of a board or commission, the 
committee may elect another of its members to serve in his place. 
In such an instance, Section 2-1-90 appears to require that such a 
designee of the committee be a member of the committee. 

The plain language of statutes such as those cited in the third 
scenario described above likewise require that the designee of the 
conunittee chairman be "from that committee." In the absence of 
ambiguity, such plain language must be applied literally. Mccollum 
v. Snipes, 213 s.c. 254, 49 S.E.2d 12 (1948). Thus, in instances 
described in the third scenario, the designee would be a member of 
the chairman's committee. 

The second scenario described above appears to permit more 
discretion in the chairman's determination of a designee. If the 
General Assembly intended that all designees of committee chairmen 
be from the committee of the chairman, arguably it was unnecessary 
to add the phrase "from that committee" to the statutes cited in the 
third scenario. Such would be useless legislation or a futile act 
which the legislature is presumed to avoid. Fulghum v. Bleakley, 
177 s.c. 286, 181 S.E. 30 (1935). Thus, absence of such restrictive 
language in statutes such as those cited in the second scenario 
would appear to give the chairman greater discretion in selecting 
his designee. To conclude otherwise would ignore the distinguishing 
phrase "from that committee" in other statutes. The statutes which 
would fit into this scenario do not specify a limitation on the 
source of the designee of the committee chairman. 

To summarize the foregoing, this Office advises that 
the designee of a chairman of a standing committee of the 
Assembly must be named from the membership of the chairman's 
tee depends largely on the applicable statute creating 
officio membership of the committee chairman on a board or 
sion, council, or other body. 

With kindest regards, I am 

PDP/nnw 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook ~ 
Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

P~JJ.~ 
Patricia D. Pet~ay 
Assistant Attorney General 
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