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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

Mr. Purvis W. Collins 

@ffi.cr of tlyr J\ttnrnr~ "rnrral 

REMBERT C DENNIS BUILD!f'G 
POST OFFICE BOX ; 1549 

COLUMBIA. SC 29211 
TELEPHONE 803 734 3680 

February 23, 1988 

Director, South Carolina Retirement System 
Post Office Box 11960 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Mr. Collins: 

You have requested an opinion as to whether the South 
Carolina Deferred Compensation Plan has "legal access" to funds 
contributed to the Plan from political subdivisions other than 
state agencies. Stated differently, the question as I understand 
it is whether all "employer" funds held by the Plan are State 
funds, or whether there are two broad categories of "employer" 
funds within the Plan, namely, State funds and funds of other 
political subdivisions. 

There is no question that the majority of the funds are 
"employer" funds and assets of either the State or the political 
subdivisions, as opposed to being funds belonging to the employ­
ees. The entire purpose of the Deferred Compensation Program is 
to permit the tax advantage of deferring compensation. § 8-23-
10. I am informed that most of the funds in the Plan were 
deferred pursuant to § 457 of the Internal Revenue Code; under 
that section, the funds remain assets of the employer. A rela­
tively small percentage of the deferrals occurred pursuant to 
Sections 401(k) or 403(b) of the Internal Revenue Code. Those 
funds remain employee funds, but are not the subject of this 
opinion request. 

Since the purpose of the Deferred Compensation Plan is to 
permit employers to .withhold and defer compensation, it is 
logical that the funds so deferred would remain assets of the 
particular employer, i.e., the State or a political subdivision. 
The legislation creating the Plan contains a number of disjunc­
tive references to "the State~ any political subdivision." See 
§ 8-23-30 (State or any political subdivision may contract with 
employee to defer compensation); § 8-23-40 (similar to § 8-23-
30); § 8-23-50 (payment of funds so deferred as a premium for 
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annuities, etc., not a prohibited use of assets of the State or 
political subdivision). 

Section 8-23-80 provides that "[t]he financial liability of 
the State or political subdivision ... shall be limited to the 
value of the particular ... contract purchased." By referring to 
the funds deferred as assets or liabilities of either the State 
or a political subdivision, this section and § 8-23-50 confirm 
oeyond doubt that any deferred funds which remain "employer" 
funds also remain assets of the particular employer. Thus, funds 
deferred by employers who are political subdivisions do not in 
any sense become State funds. The only funds which could be 
reached by creditors of the State are those which were deferred 
by the State as the employer of State employees. 

Sincerely yours, 

1~~J~~ 
Kenneth P. Woodington 
Senior Assistant Attorney General 

KPW: jca 
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(kA~i~l-t: 
Chief Deputy Attorney General 

Executive Assistant, Opinions 


